Domowe, kolorowe i smaczne wypieki, z których słynie kuchnia polska, goszczą na naszych stołach z okazji świąt, urodzin, imienin. Wiele osób preferuje w swoim domu stały repertuar ciast, opanowując przygotowanie kilku wypieków i przygotowując za każdym razem te same ciasta. Z kolei prawdziwi miłośnicy pieczenia za każdym razem pieką inne ciasto, zaskakując domowników i gości nowymi pomysłami. Jednym i drugim z pewnością przypadnie do gustu recenzowana dziś książka kucharska „103 ciasta Siostry Anastazji„, dostępna w nowym, ulepszonym, bardziej kolorowym wydaniu.
Zobacz też: Więcej moich recenzji
103 ciasta Siostry Anastazji – recenzja wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Książka ”103 ciasta Siostry Anastazji” została wydana w twardej, połyskującej oprawie i jest jedną z kilku książek autorki dostępnych na rynku. Została podzielona na dwa główne rozdziały: „Przepisy podstawowe” oraz „Placki, torty, ciasta…”. Całość to aż 103 przepisy ze zdjęciami, poprzedzona przedmową na temat kuchni klasztornej, a zwłaszcza wypieków i innych słodyczy, której autorem jest ksiądz Stanisław Groń oraz zestawem 13 porad Siostry Anastazji, dotyczących udanych wypieków.
Obok każdego przepisu w książce zamieszczono kolorowe, apetyczne fotografie ciast, na kolorowych talerzykach i tłach, często w otoczeniu kompozycji kwiatowych. Ciasta są często bardzo ładnie udekorowane, np. bakaliami, polewami lub galaretką. Co prawda fotografie to nie szczyt artystycznej stylizacji potraw, ale prezentują się schludnie i doskonale wiadomo jaki efekt będzie trzeba uzyskać podczas swoich domowych wypieków.
Każdy przepis w książce to lista składników, instrukcja wykonania oraz uwagi, np. odnośnie sposobu krojenia. Do niektórych receptur dołączone są też cytaty wypowiedzi św. Ignacego Loyoli, założyciela zakonu jezuitów lub wspomnienia jego osoby.
W części „Przepisy podstawowe” autorka zamieściła najpopularniejsze, bazowe receptury, które najczęściej wykorzystuje, przygotowując swoje wypieki. Znajdziemy tu przepis na polewę czekoladową, kruche placki i biszkopty: jasne, ciemne i z orzechami. Do tych bazowych receptur będzie potem sporo odnośników w dalszej części książki.
Najobszerniejszą, główną częścią książki są „Placki, torty, ciasta„. Każdy przepis został tu oznaczony symbolem stopnia trudności (najprostsze wypieki to symbol jednego kawałka tortu, najtrudniejsze – trzech kawałków), dzięki czemu osoby początkujące mogą zacząć od ciast łatwych, a zaawansowane miłośniczki domowych wypieków od razu mogą przystąpić do pieczenia trudniejszych ciast. W tej części książki w większości znajdziemy przepisy na kolorowe ciasta warstwowe: kruche placki lub biszkopty przekładane kremem lub masą, polewane polewą lub galaretką, ale nie zabraknie też standardowych, domowych wypieków: murzynka, sernika, szarlotki, kremówek, piernika czy metrowca. Ciekawostką są tutaj nazwy niektórych wypieków: np. żołądkowiec, harataniec albo słodka teściowa.
Podsumowanie
Książkę “103 ciasta Siostry Anastazji” polecam w pierwszej kolejności paniom domu, które regularnie przygotowują wypieki w swoich domach i chciałyby, żeby na ich stole za każdym razem gościło inne, kolorowe, apetyczne ciasto, którym mogą zaskoczyć domowników i gości. Kiedy patrzę na fotografie w książce, przed oczami mam obraz takiego babcinego stolika nakrytego białą serwetką, obok stoją kwiaty i ciasto dla gości. Ze względu na praktyczne porady książka przyda się też osobom stawiającym pierwsze kroki w przygotowaniu domowych wypieków, które z pewnością chętnie wypróbują przepisy na podstawowe, klasyczne ciasta. Najbardziej podoba mi się mnogość naprawdę ciekawych pomysłów, kolorowe składniki i dekoracje i dostępność składników, które wykorzystuje autorka. Wszystko można łatwo dostać w zwykłych sklepach, ale to także druga strona medalu, bo Siostra Anastazja nie odradza stosowania margaryny czy innych składników, które mogą pogorszyć smak wypieku i niezbyt korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Informacje o książce
– Tytuł: “103 ciasta Siostry Anastazji”
– Autorka: Siostra Anastazja Pustelnik FDC
– Wydawnictwo WAM
– Liczba stron: 272
– Cena: ok. 34,00 zł
– Gdzie kupić: Matras.pl
miałam książkę. Przepisy super.
[..YouTube..] miałam książkę. Przepisy super.
wczoraj piekłam sernik złota rosa, ale akurat wg nieco innej receptury, a wkrótce mam w planie metrowca, ale też trochę innego. Najbardziej z tej książki przypadł mi do gustu pawi ogon, wygląda obłędnie, ale widać, że pracy przy nim będzie mnóstwo.
Czasem część mikrofonu przytula się do mojego dekoltu i chyba właśnie wtedy nagrywa się tylko jedna strona 🙂
[..YouTube..] wczoraj piekłam sernik złota rosa, ale akurat wg nieco innej receptury, a wkrótce mam w planie metrowca, ale też trochę innego. Najbardziej z tej książki przypadł mi do gustu pawi ogon, wygląda obłędnie, ale widać, że pracy przy nim będzie mnóstwo.
[..YouTube..] @elmer1410 wczoraj piekłam sernik złota rosa, ale akurat wg nieco innej receptury, a wkrótce mam w planie metrowca, ale też trochę innego. Najbardziej z tej książki przypadł mi do gustu pawi ogon, wygląda obłędnie, ale widać, że pracy przy nim będzie mnóstwo.
[..YouTube..] Czasem część mikrofonu przytula się do mojego dekoltu i chyba właśnie wtedy nagrywa się tylko jedna strona 🙂
[..YouTube..] @dofeee2k7 Czasem część mikrofonu przytula się do mojego dekoltu i chyba właśnie wtedy nagrywa się tylko jedna strona 🙂
Czekamy na któreś z ciast na Pani stronie. 🙂
myślałem na początku że mi prawa słuchawka nie działa
uwielbiam te ksiązke, wiele ciast o dziwo mi z niej wychodzi, szkoda ze mi zgineła 🙁
[..YouTube..] Czekamy na któreś z ciast na Pani stronie. 🙂
[..YouTube..] myślałem na początku że mi prawa słuchawka nie działa
[..YouTube..] uwielbiam te ksiązke, wiele ciast o dziwo mi z niej wychodzi, szkoda ze mi zgineła 🙁