Makaron ze szparagami można łatwo i szybko przygotować na obiad w środku tygodnia. Proponuję wykorzystać szerokie wstążki pappardelle i świeże, młode szparagi, w których nie wyczujemy smaku goryczki, świeży koper dostępny już w sklepach i targowiskach oraz orzechy: piniowe, włoskie bez skórki lub płatki migdałów, koniecznie delikatnie uprażone na suchej patelni.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady
Charakterystyczny smak i wygląd zielonych szparagów nie wymaga skomplikowanej receptury na ich przygotowanie. Smak najlepiej podkreślą proste dodatki: oliwa z oliwek, przyprawy, zioła, orzechy, a zieleń ich barwy pięknie skomponuje się z żółcią makaronu.
Makaron ze szparagami w wersji nieco „cięższej”, zamiast posypywać świeżym koprem, można polać sosem śmietankowo-koperkowym przygotowanym według przepisu na tagliatelle z łososiem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki; można zastąpić innym, dowolnym makaronem)
- 500 g szparagów (oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości ok. 3 cm)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ szklanki orzechów pinii
- 1 cytryna (wyszorowana, sparzona; skórka + wyciśnięty sok)
- 2 łyżki koperku (umyty, osuszony, drobno posiekany)
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 50 g masła (¼ kostki )
- sól i świeżo zmielony pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Makaron ze szparagami - przepis i film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente czyli lekko twardy. Odcedzamy i gorący przerzucamy na durszlaku z masłem.
- Na suchej patelni prażymy na małym ogniu orzechy, aż zaczną intensywnie pachnieć i delikatnie się zrumienią.
- Szparagi przez ok. 5 minut podsmażamy na małym ogniu na oliwie z oliwek, z dodatkiem czosnku, aż zmiękną.
- W misce mieszamy wszystkie składniki: szparagi z czosnkiem, makaron, sok z cytryny, startą, sparzoną skórkę z cytryny, koperek, sól i pieprz.
Wartości odżywcze
Jak smakuje Wam makaron ze szparagami według mojego przepisu? Trochę duże porcje zaproponowałam, czy w sam raz?
pyyyyyyszne! to moje 4 te podejscie do szparagow w tym życiu,nie jestem mistrzem patelni, ale wreszcie udało się przyrządzić je w super prosty sposób. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem! ps. Skórka z cytryny i sok dodają super aromatu szparagom, sama bym na to nigdy nie wpadła. Dzięki!
Cieszę się ogromnie, że trafiły w Twoje gusta :D.