fbpx
Czytasz właśnie
Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami

Makaron ze szparagami można łatwo i szybko przygotować na obiad w środku tygodnia. Proponuję wykorzystać szerokie wstążki pappardelle i świeże, młode szparagi, w których nie wyczujemy smaku goryczki, świeży koper dostępny już w sklepach i targowiskach oraz orzechy: piniowe, włoskie bez skórki lub płatki migdałów, koniecznie delikatnie uprażone na suchej patelni.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady

Charakterystyczny smak i wygląd zielonych szparagów nie wymaga skomplikowanej receptury na ich przygotowanie. Smak najlepiej podkreślą proste dodatki: oliwa z oliwek, przyprawy, zioła, orzechy, a zieleń ich barwy pięknie skomponuje się z żółcią makaronu.

Makaron ze szparagami w wersji nieco „cięższej”, zamiast posypywać świeżym koprem, można polać sosem śmietankowo-koperkowym przygotowanym według przepisu na tagliatelle z łososiem.

Zobacz też
Lasagne z sosem pomidorowym i fasolą

Makaron pappardelle ze szparagami

Makaron ze szparagami

Łatwy i szybki obiad czyli makaron ze szparagami wegetariański, a bez masła i sera, z oliwą, może być nawet wegański. Smaczny i aromatyczny, cytrynowy makaron ze szparagami krok po kroku.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 810kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki; można zastąpić innym, dowolnym makaronem)
  • 500 g szparagów (oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości ok. 3 cm)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ szklanki orzechów pinii
  • 1 cytryna (wyszorowana, sparzona; skórka + wyciśnięty sok)
  • 2 łyżki koperku (umyty, osuszony, drobno posiekany)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 50 g masła (¼ kostki )
  • sól i świeżo zmielony pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Film wideo

Makaron ze szparagami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne przepisy i poradniki

Danie najlepiej smakuje podane na gorąco, ale można je też serwować na zimno, jako makaronową sałatkę.
Przydatne poradniki:
  1. Jak oczyścić szparagi
  2. Jak ugotować makaron

Jak zrobić

  • Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente czyli lekko twardy. Odcedzamy i gorący przerzucamy na durszlaku z masłem.
  • Na suchej patelni prażymy na małym ogniu orzechy, aż zaczną intensywnie pachnieć i delikatnie się zrumienią.
  • Szparagi przez ok. 5 minut podsmażamy na małym ogniu na oliwie z oliwek, z dodatkiem czosnku, aż zmiękną.
  • W misce mieszamy wszystkie składniki: szparagi z czosnkiem, makaron, sok z cytryny, startą, sparzoną skórkę z cytryny, koperek, sól i pieprz.

Wartości odżywcze

Serving: 400g | Kalorie: 810kcal (41%) | Carbohydrates: 98g (33%) | Białko: 23g (46%) | Fat: 37g (57%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 131mg (44%) | Sód: 119mg (5%) | Potas: 695mg (20%) | Fiber: 8g (33%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 1350IU (27%) | Witamina C: 21.5mg (26%) | Wapń: 86mg (9%) | Żelazo: 6.2mg (34%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakuje Wam makaron ze szparagami według mojego przepisu? Trochę duże porcje zaproponowałam, czy w sam raz?

Makaron pappardelle ze szparagami
Makaron pappardelle ze szparagami
2 komentarze
  • pyyyyyyszne! to moje 4 te podejscie do szparagow w tym życiu,nie jestem mistrzem patelni, ale wreszcie udało się przyrządzić je w super prosty sposób. Dziękuję za podzielenie się tym przepisem! ps. Skórka z cytryny i sok dodają super aromatu szparagom, sama bym na to nigdy nie wpadła. Dzięki!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom