fbpx
Czytasz właśnie
Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Tarta truskawkowa

Najbardziej apetyczna tarta, która przyciąga wzrok i wzmaga chęć na zjedzenie jakiejś słodkości, chyba bardziej niż tarta z malinami. Kruche ciasto, przygotowane na mące krupczatce i ugotowanych na twardo żółtkach, rozpływa się w ustach razem ze śmietankową polewą, a całość wydobywa smak dojrzałych w słońcu truskawek. Tarta z truskawkami od zawsze była moim kulinarnym marzeniem i wreszcie udało mi się ją przygotować w klasycznej formie, bez dodatku innych owoców. Prosta, pyszna i piękna, w sezonie na truskawki powinna choć raz zagościć na naszych stołach jako weekendowy deser.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki

Moja tarta z truskawkami nawiązuje do klasycznego połączenia smaków truskawek ze śmietaną. Również w tym przepisie możecie zastąpić ją gęstym jogurtem greckim, a całość wzbogacić o smak soku i skórki z cytryny, chociaż dodatek wanilii do truskawek to też jedno z moich ulubionych połączeń. Do ciasta lub pod śmietanę możecie spróbować dołożyć migdały w płatkach – małą niespodziankę dla każdego, kto poczęstuje się kawałkiem tej pysznej tarty. W zdrowszej wersji zastąpcie cukier innym środkiem słodzącym. Upieczcie ciasto na mące razowej lub orkiszowej, obniżając jego indeks glikemiczny. Zamiast śmietany – wykorzystajcie budyń lub krem z bitej śmietany i mascarpone, a na lekko schłodzonym poukładajcie truskawki.

Zobacz też
Cały dorsz grillowany na ostro

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Łatwa tarta z truskawkami ze śmietaną i skórką z cytryny czyli tarta truskawkowa ze śmietankowym nadzieniem.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 1 godzina 15 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 1 godzina 45 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: tarta z truskawkami
Liczba porcji: 1 forma o średnicy ok. 30 cm
Kalorie: 340kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto półkruche

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • ½ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo stewią wg przepisu na opakowaniu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub miąższ z ½ laski wanilii)
  • 3 żółtka (ugotowane na twardo, przeciśnięte przez praskę do czosnku lub utarte na tarce o drobnych oczkach)
  • ½-¾ szklanki kwaśnej śmietany 12-18%

Wierzch

  • 1 kg truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek, pokrojone wzdłuż na połówki)
  • 1 kubek kwaśnej śmietany 12-18% (200 g)
  • 2 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo stewią wg przepisu na opakowaniu)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • kilka listków mięty (do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Kruche ciasto - różne przepisy, również bez jajek
  2. Truskawki - właściwości, witaminy, walory

Jak zrobić

  • Przesianą mąkę siekamy z twardym masłem za pomocą noża lub drewnianej łopatki albo specjalnego siekacza do kruchego ciasta.
  • Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę i jak najszybciej staramy się zagnieść ciasto. Konsystencję ciasta można regulować śmietaną i mąką – powinno być delikatnie tłuste z wierzchu i nie kleić się do rąk.
  • Ciasto zawijamy w folię lub zamykamy szczelnie w plastikowym pudełku i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godzinę.
  • Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy w natłuszczonej formie do tarty. Gęsto nakłuwamy widelcem, żeby nie wyrosło w trakcie pieczenia.
  • Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 30 minut, na złocisty kolor.
  • Wszystkie składniki na wierzch, oprócz truskawek, mieszamy dokładnie w miseczce na kremową masę.
  • Na wystudzone ciasto wylewamy masę śmietankową.
  • Na masie śmietankowej układamy ozdobnie połówki truskawek i dekorujemy miętą.

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja (tarta pokrojona na 12 kawałków) | Kalorie: 340kcal (17%) | Carbohydrates: 38g (13%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 11g (69%) | Cholesterol: 52mg (17%) | Sód: 141mg (6%) | Potas: 220mg (6%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 15g (17%) | Witamina A: 590IU (12%) | Witamina C: 50.4mg (61%) | Wapń: 51mg (5%) | Żelazo: 1.6mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami
37 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom