fbpx
Czytasz właśnie
Spaghetti z tuńczykiem i oliwkami

Spaghetti z tuńczykiem i oliwkami

Makaron z tuńczykiem

Wielki Piątek to dzień, w którym jesteśmy już zajęci przygotowywaniem się do Niedzieli Wielkanocnej, a ponieważ obowiązuje post, nie powinniśmy jeść mięsa. W takiej sytuacji na śniadanie ratują nas śledziki, a na obiad pomocne może się okazać spaghetti z tuńczykiem. Ta potrawa może nie ma typowo wielkanocnego charakteru, a recepturze niekoniecznie „po drodze” do klasycznego makaronu z tuńczykiem, ale jest pyszna i nie zabierze nam zbyt wiele naszego cennego czasu, który można poświęcić na przygotowywanie wędlin, sosów, żurków i mazurków oraz malowanie jajek.

Zobacz też: Więcej przepisów na makaron

Makaron z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem i oliwkami

Spaghetti z tuńczykiem, cebulą, chili i oliwkami z sosem pomidorowym to prosty przepis i szybki obiad. Smaczne spaghetti z tuńczykiem i parmezanem.
4.67 z 3 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: spaghetti z tuńczykiem i oliwkami
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 1 szklanka soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
  • 1 puszka tuńczyka w oleju (tuńczyk musi być wysokiej jakości; tani tuńczyk nieprzyjemnie pachnie i zepsuje tę potrawę)
  • 20 czarnych oliwek (pokrojone na plasterki)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 1 papryczka chili (mała; drobno pokrojona)
  • 1 szklanka soku pomidorowego 100%
  • zioła prowansalskie
  • tarty parmezan do posypania
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Przypominam, że smak dań, w skład których wchodzi tuńczyk z puszki, w 90% zależy od jakości samej ryby. Warto pamiętać o zasadzie, że w przypadku prostych, kilkuskładnikowych przepisów, jakość samych składników jest najważniejsza i musi być najwyższa.
  2. Jak ugotować makaron

Jak zrobić

  • Makaron gotuję al dente, czyli lekko twardy, sprężysty.
  • W czasie gotowania makaronu cebulę szklę na oliwie, a następnie dokładam papryczkę chili i podsmażam aż zmięknie.
  • Dodaję tuńczyka razem z olejem (jeśli jest to dobrej jakości tuńczyk, nie będzie wydzielał nieprzyjemnego zapachu; jeśli tuńczyk jest z tych troszeczkę gorszych, olej zostawiam w puszce
  • ). Podsmażam aż do uzyskania gęstej konsystencji i połączenia składników.
  • Na koniec dodaję oliwki i sos pomidorowy 100%. Przyprawiam, kładę na położony wcześniej na talerzu, odcedzony, przerzucony na durszlaku z masłem makaron. Sypię parmezanem i gotowe.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
2 komentarze
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom