Wielki Piątek to dzień, w którym jesteśmy już zajęci przygotowywaniem się do Niedzieli Wielkanocnej, a ponieważ obowiązuje post, nie powinniśmy jeść mięsa. W takiej sytuacji na śniadanie ratują nas śledziki, a na obiad pomocne może się okazać spaghetti z tuńczykiem. Ta potrawa może nie ma typowo wielkanocnego charakteru, a recepturze niekoniecznie „po drodze” do klasycznego makaronu z tuńczykiem, ale jest pyszna i nie zabierze nam zbyt wiele naszego cennego czasu, który można poświęcić na przygotowywanie wędlin, sosów, żurków i mazurków oraz malowanie jajek.
Zobacz też: Więcej przepisów na makaron
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 150 g makaronu spaghetti
- 1 szklanka soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
- 1 puszka tuńczyka w oleju (tuńczyk musi być wysokiej jakości; tani tuńczyk nieprzyjemnie pachnie i zepsuje tę potrawę)
- 20 czarnych oliwek (pokrojone na plasterki)
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
- 1 papryczka chili (mała; drobno pokrojona)
- 1 szklanka soku pomidorowego 100%
- zioła prowansalskie
- tarty parmezan do posypania
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Przypominam, że smak dań, w skład których wchodzi tuńczyk z puszki, w 90% zależy od jakości samej ryby. Warto pamiętać o zasadzie, że w przypadku prostych, kilkuskładnikowych przepisów, jakość samych składników jest najważniejsza i musi być najwyższa.
- Jak ugotować makaron
Jak zrobić
- Makaron gotuję al dente, czyli lekko twardy, sprężysty.
- W czasie gotowania makaronu cebulę szklę na oliwie, a następnie dokładam papryczkę chili i podsmażam aż zmięknie.
- Dodaję tuńczyka razem z olejem (jeśli jest to dobrej jakości tuńczyk, nie będzie wydzielał nieprzyjemnego zapachu; jeśli tuńczyk jest z tych troszeczkę gorszych, olej zostawiam w puszce
- ). Podsmażam aż do uzyskania gęstej konsystencji i połączenia składników.
- Na koniec dodaję oliwki i sos pomidorowy 100%. Przyprawiam, kładę na położony wcześniej na talerzu, odcedzony, przerzucony na durszlaku z masłem makaron. Sypię parmezanem i gotowe.
Droga Doroto, spaghetti się nie odcedza tylko wyciąga z wody i dodaje do sosu, zawsze makaron do sosu a nigdy odwrotnie! Pozdrawiam
Ja robiłam. Pyycha:) Zapisuje się do zwolenników tej potrawy. Pozdrawiam