Jedną z prostszych, smacznych sałatek, które świetnie komponują się ze smażonym mięsem (np. kurczakiem) i frytkami oraz nadają do zapakowania do słoika lub pudełka i zabrania na grilla lub piknik, jest coleslaw – surówka z białej kapusty.
Zobacz też: Więcej pomysłów na białą kapustę oraz przepisy na surówki i sałatki.
Nazwa tej sałatki, a właściwie surówki, której głównym składnikiem jest świeża, poszatkowana, surowa kapusta, wywodzi się z języka angielskiego (coleslaw – ang. surówka z białej kapusty; cole – ang. kapusta), do którego z kolei „przywędrowała” z języka holenderskiego (koolsla – skrót od koolsalade – hol. sałatka kapuściana). W Polsce często spotyka się niepoprawną pisownię „colesław” lub kolesław.
Najprostsza wersja to surówka coleslaw przygotowana wyłącznie z gniecionej, szatkowanej kapusty, z dodatkiem soli, pieprzu i cukru oraz oliwy lub sosu winegret. Na świecie istnieje wiele różnorodnych przepisów, w których, poza białą kapustą, pojawiają się też marchewka i cebula, a czasami nawet rodzynki, owoce (np. jabłka), inne warzywa (czerwona kapusta, papryka) i przyprawy, a nawet żółtka jajek czy ser. Zamiast sosu winegret, niektóre przepisy proponują dodatek majonezu.
Jako lżejszą alternatywę klasycznej surówki coleslaw z sosem majonezowym proponuję wersję prostą, a jednocześnie kilkusmakową: z kapusty, cebuli i marchewki, wymieszanych z sosem winegret.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 główka białej kapusty (ok. 500 g; bez głąba, poszatkowana)
- 2 cebule (drobno pokrojone)
- 2 marchewki (starte na tarce o grubych oczkach)
Sos winegret (jeden z dwóch do wyboru)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- ½ łyżeczki białego octu winnego
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu (mielony)
Sos majonezowy (jeden z dwóch do wyboru)
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Przydatne poradniki:
- Jak zrobić sos winegret w bogatszej wersji
- Jak zrobić domowy majonez
- Jak pokroić cebulę
- Wymowa i pisownia nazw potraw i napojów
Jak zrobić
- Poszatkowaną kapustę ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie, puści sok i zmniejszy o połowę swoją objętość.
- Do sałatki dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Składniki na sos można też wymieszać wcześniej i dodać do sałatki gotowy sos.
- Odstawiamy sałatkę na ok. 1 godzinę do zmacerowania.
posole,popieprze za okno wypiprze!!!
Uwielbiam tą surówkę
do tej surówki robi się sos z majonezu, mleka, octu i cukru pudru
po polsku to się wymawia mniej więcej tak-„kolsloł”
Pani Doroto,
wspaniała kuchnia, wyśmienite smaki, dania zawsze wychodzą, przepisy są jasne i zrozumiałe, stronka świetna! Przepis na żurek- cudowny; na prostą sałatkę coleslaw – super. Mam ochotę ugotować wszystko, co znajduje się na Pani stronie. 🙂
pozdrawiam
Ojej, dziękuję pięknie za przemiłe słowa :). Całusy przesyłam :*.
przeciez powiedziala ze sie robi z sosem majonezowym ale ona lekka salatke zrobila… i tak BTW to tej marchewki nie pożałowała xd
kolslou
Aha, „krejzi gimnazjalistka” kończę dyskusję.
[..YouTube..] Aha, „krejzi gimnazjalistka” kończę dyskusję.
hehehe rychło wczas 😀 😀 😀
[..YouTube..] hehehe rychło wczas 😀 😀 😀
No i co że jesteśmy w polsce? co to niby jest „Kolesław”?! imie męskie? jak Bolesław?
[..YouTube..] No i co że jesteśmy w polsce? co to niby jest „Kolesław”?! imie męskie? jak Bolesław?
Zdecydowanie z winegretem na musztardzie, za to surówkę z czerwonej kapusty uwielbiam z majonezem :).
Nie, sałatka 🙂
mam kaczuszkę wiejską,i smaka na nią:))
A owszem, nawet dwie kaczki: z jabłkami i z pomarańczami 🙂
hmmm a ja itak mówię kolesław 😀 w Polsce jesteśmy 😀 pozatym w oryginale brzmi dziwnie 😛
[..YouTube..] hmmm a ja itak mówię kolesław 😀 w Polsce jesteśmy 😀 pozatym w oryginale brzmi dziwnie 😛
Kaczuszka !!! soczysta ? p)
Myslalam, ze z majonezem sie ja robi, hmmm?
[..YouTube..] Myslalam, ze z majonezem sie ja robi, hmmm?
Nikt nie zdążył się czepiać, bo Twój komentarz zainspirował mnie do drobnych przeróbek w filmie :).
Bo powinna się ta forma, pisana właśnie z „k” i „ł”, a nie rozpoczynająca od „c” znaleźć w słowniku języka polskiego tak samo jak „winegret” i byłby święty spokój :).
A ja zawsze mówiłam „kolesław” hahaha 😉 A surówka jest uniwersalna do obiadu 🙂 Bardzo ją lubię:)
[..YouTube..] Nikt nie zdążył się czepiać, bo Twój komentarz zainspirował mnie do drobnych przeróbek w filmie :).
[..YouTube..] @olenkabu22 Nikt nie zdążył się czepiać, bo Twój komentarz zainspirował mnie do drobnych przeróbek w filmie :).
[..YouTube..] Bo powinna się ta forma, pisana właśnie z „k” i „ł”, a nie rozpoczynająca od „c” znaleźć w słowniku języka polskiego tak samo jak „winegret” i byłby święty spokój :).
[..YouTube..] @GorzkaCzekolada1985 Bo powinna się ta forma, pisana właśnie z „k” i „ł”, a nie rozpoczynająca od „c” znaleźć w słowniku języka polskiego tak samo jak „winegret” i byłby święty spokój :).
czepiali się? aha. dziękuję za odpowiedz
komentarz nie został usunięty tylko film wgrany od nowa, żeby się zwolennicy klasycznej wersji nie czepiali braku majonezu w surówce.
[..YouTube..] A ja zawsze mówiłam „kolesław” hahaha 😉 A surówka jest uniwersalna do obiadu 🙂 Bardzo ją lubię:)
dlaczego mój komentarz został usunięty? a ja nie jestem już subskrybentem?
[..YouTube..] czepiali się? aha. dziękuję za odpowiedz
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia czepiali się? aha. dziękuję za odpowiedz
[..YouTube..] komentarz nie został usunięty tylko film wgrany od nowa, żeby się zwolennicy klasycznej wersji nie czepiali braku majonezu w surówce.
[..YouTube..] @olenkabu22 komentarz nie został usunięty tylko film wgrany od nowa, żeby się zwolennicy klasycznej wersji nie czepiali braku majonezu w surówce.
[..YouTube..] dlaczego mój komentarz został usunięty? a ja nie jestem już subskrybentem?
ツツツ…
Coleslawa zawsze mieszam,czyli majonez z jogurtem
… z sosem vinegret
Kolesław (sic) tylko z majonezem 😉 Ew. jogurtem, ale coś białego musi być.
Przy okazji wszyscy się dowiedzą jak poprawnie wymawiać nazwę 😉
[..YouTube..] Przy okazji wszyscy się dowiedzą jak poprawnie wymawiać nazwę 😉
Wspaniała surówka. Ale w bardzo podobnej wersji jadłam ją od lat bez nazwy Colesław. Od niedawna modne stały się potrawy o zagranicznych nazwah, a nikt nie chce pamiętać, że niemal takie same robiły nasze mamy i babcie.
W wersji mojej babci:
Poszatkowaną drobno kapustę przelewała wrzątkiem na sicie mieszała z posiekanym porem (czasem ze startą marchewką) a w wersji świątecznej dodawała pokrojone orzechy włoskie i nieco rodzynek. Doprawiała majonezem. Moja mama zaczęła zamiast majonezu używać oliwy.
Gdy pojawiła się w Polsce PizzaHut ze zdumieniem stwierdziłam, że ta surówka nosi nazwę Colesław i kosztuje majątek w stosunku do użytych składników. Oczywiście spróbowałam i uznałam, że jednak moja jest smaczniejsza.
Pozdrawiam.
Przepraszam – „nazwach” nie „nazwah”. Moja klawiatura zżera mi czasem litery…
Myślę, że nazwa przyjęła się dlatego, że sympatycznie brzmi, kojarząc się z imieniem, choć takiego przecież nie ma. Prościej też powiedzieć „colesław” niż „surówka z białej kapusty” i pewnie jest to jeden z czynników, dla którego nazwa się rozpowszechniła, poza oczywiście popularnością (i jednocześnie wysokim kosztem i słabym smakiem) surówki w KFC, bo w Pizzy Hut jej chyba nie serwują :).
Świąteczny przepis Twojej babci wygląda bardzo interesująco :).