fbpx
Czytasz właśnie
Coleslaw

Coleslaw

Sałatka colesław

Jedną z prostszych, smacznych sałatek, które świetnie komponują się ze smażonym mięsem (np. kurczakiem) i frytkami oraz nadają do zapakowania do słoika lub pudełka i zabrania na grilla lub piknik, jest coleslaw surówka z białej kapusty.

Zobacz też: Więcej pomysłów na białą kapustę oraz przepisy na surówki i sałatki.

Nazwa tej sałatki, a właściwie surówki, której głównym składnikiem jest świeża, poszatkowana, surowa kapusta, wywodzi się z języka angielskiego (coleslaw – ang. surówka z białej kapusty; cole – ang. kapusta), do którego z kolei „przywędrowała” z języka holenderskiego (koolsla – skrót od koolsalade – hol. sałatka kapuściana). W Polsce często spotyka się niepoprawną pisownię „colesław” lub kolesław.

Najprostsza wersja to surówka coleslaw przygotowana wyłącznie z gniecionej, szatkowanej kapusty, z dodatkiem soli, pieprzu i cukru oraz oliwy lub sosu winegret. Na świecie istnieje wiele różnorodnych przepisów, w których, poza białą kapustą, pojawiają się też marchewka i cebula, a czasami nawet rodzynki, owoce (np. jabłka), inne warzywa (czerwona kapusta, papryka) i przyprawy, a nawet żółtka jajek czy ser. Zamiast sosu winegret, niektóre przepisy proponują dodatek majonezu.

Zobacz też
Zupa z selera naciowego

Jako lżejszą alternatywę klasycznej surówki coleslaw z sosem majonezowym proponuję wersję prostą, a jednocześnie kilkusmakową: z kapusty, cebuli i marchewki, wymieszanych z sosem winegret.

Sałatka "cole slaw"

Coleslaw

Prosty przepis na coleslaw czyli surówka coleslaw znana też jako colesław lub kolesław. Smaczna sałatka z białej kapusty, cebuli i marchewki z dodatkiem sosu winegret lub sosu z majonezem.
4.58 z 7 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Holenderska
Przepis na: coleslaw, kolesław
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 265kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 główka białej kapusty (ok. 500 g; bez głąba, poszatkowana)
  • 2 cebule (drobno pokrojone)
  • 2 marchewki (starte na tarce o grubych oczkach)

Sos winegret (jeden z dwóch do wyboru)

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • ½ łyżeczki białego octu winnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu (mielony)

Sos majonezowy (jeden z dwóch do wyboru)

  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Podajemy surówkę coleslaw jako dodatek do smażonego mięsa. W klasycznej wersji „Kentucky” cały obiad składa się ze smażonego kurczaka, frytek i surówki coleslaw.
Colesław wegański - tylko w wersji z sosem winegret lub sosem majonezowym przygotowanym na bazie wegańskiego majonezu bez jajek.

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić sos winegret w bogatszej wersji
  2. Jak zrobić domowy majonez
  3. Jak pokroić cebulę
  4. Wymowa i pisownia nazw potraw i napojów

Jak zrobić

  • Poszatkowaną kapustę ugniatamy dłońmi w misce, aż zmięknie, puści sok i zmniejszy o połowę swoją objętość.
  • Do sałatki dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Składniki na sos można też wymieszać wcześniej i dodać do sałatki gotowy sos.
  • Odstawiamy sałatkę na ok. 1 godzinę do zmacerowania.

Wartości odżywcze

Serving: 225g | Kalorie: 265kcal (13%) | Carbohydrates: 16g (5%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Tłuszcze trans: 1g | Cholesterol: 4mg (1%) | Sód: 468mg (20%) | Potas: 435mg (12%) | Fiber: 5g (21%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 8485IU (170%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Vitamin B12: 1µg (17%) | Witamina C: 51mg (62%) | Vitamin D: 1µg (7%) | Vitamin E: 3mg (20%) | Vitamin K: 127µg (121%) | Wapń: 78mg (8%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 26mg (7%) | Phosphorus: 65mg (7%) | Selenium: 1µg (1%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sałatka "cole slaw"
Sałatka coleslaw
48 komentarzy
4.58 from 7 votes (7 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom