fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto z borówką amerykańską

Ciasto z borówką amerykańską

Ciasto z borówką amerykańską

Od dłuższego czasu marzyło mi się upiec ciasto z borówką amerykańską. Chciałam zrobić takie samo jak blueberry pie, które wieczorami, w małej, nowojorskiej kawiarni, zjada główna bohaterka filmu „My Blueberry Nights”. Podczas jej wizyt i wielogodzinnych rozmów zakochuje się w niej główny bohater, właściciel kawiarni. Potem ona wyjeżdża, a on na nią czeka. Cały czas przygotowuje jej ulubione ciasto, na wszelki wypadek, gdyby nagle wróciła. Pokażę Wam dziś jak zrobić ciasto z borówką amerykańską czyli przepis na blueberry pie.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki

Na plan zdjęciowy „My Blueberry Nights” wszystkie ciasta dostarczała nowojorska cukiernia Baby Cakes, specjalizująca się w przygotowywaniu wypieków dla alergików i diabetyków oraz wegan. Bohaterowie dyskutowali w jednej ze scen o serniku i szarlotce oraz o tym, czemu tak się zdarza, że nikt nie chce pysznego ciasta z borówkami. Ale, podsumowując, to film nie tylko o jedzeniu i miłości! Obejrzyjcie, bo z pewnością Was zaskoczy!

W ramach promocji filmu udostępniono nawet listę składników słynnego ciasta:

Ciasto z borówką amerykańską

z filmu „My Blueberry Nights” („Jagodowa miłość”)

Nadzienie:

  • 2½ szklanki świeżych borówek amerykańskich
  • ½ szklanki syropu z agawy
  • ¼ szklanki mąki skrobiowej z roślin z rodziny marantowatych (tzw. arrowroot)

Ciasto:

Zobacz też
Murzynek

  • 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (razowej)
  • ⅓ szklanki oleju
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ⅔ szklanki mleka ryżowego

Moje ciasto, ze względu na trudną dostępność wielu z powyższych składników będzie nieco inne, ale również nie będzie zawierać jajek. Można przygotować je ze zwykłej bądź razowej mąki. Ponieważ testuję wypieki razowe, zwykłą mąkę tym razem odłożę na bok. Można też wykorzystać jeden z innych przepisów na plastyczne, kruche ciasto. Z pewnością zaskoczy Was potem soczystym nadzieniem i kruchym wierzchem! To typowy amerykański placek z wilgotnym środkiem. Uwielbiam!

Ciasto z borówkami amerykańskimi

Ciasto z borówką amerykańską

Najlepsze ciasto z borówką amerykańską czyli kruchy placek z borówkami, jak z filmu „Jagodowa miłość”. Przepis na ciasto z borówką amerykańską na kruchym spodzie, z nadzieniem z borówek, skórki pomarańczy i cynamonu.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: ciasto z borówką amerykańską
Liczba porcji: 1 okrągła tortownica o średnicy ok. 21 cm
Kalorie: 291kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • szklanki mąki tortowej lub razowej
  • 200 g masła (1 kostka; zmrożone przez ok. 30 minut w zamrażarce)
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżeczki cukru lub cukru pudru
  • ½ szklanki bardzo zimnej wody

Nadzienie

  • 6 szklanek borówki amerykańskiej
  • ½ szklanki cukru
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 szczypta cynamonu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić kruche ciasto

Jak zrobić

  • Zmrożone masło ucieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Do miski z masłem dodajemy przesianą mąkę, cukier i sól.
  • Delikatnie mieszamy składniki i szybko wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo, w trakcie wyrabiania, zimną wodę.
  • Odstawiamy przykryte lub zawinięte w folię ciasto do lodówki na min. 1 godzinę.
  • Wszystkie składniki na nadzienie (oprócz masła) delikatnie mieszamy w misce.
  • 1/3 ciasta wykładamy na dnie, a 1/3 wylepiamy boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pozostałą, 1/3 część rozwałkowujemy, podsypując mąką, na kształt koła o średnicy tortownicy. Na środku robimy kilka niedużych nacięć, przez które w trakcie pieczenia będzie mogło wydostawać się gorące powietrze.
  • Owoce przekładamy do tortownicy wylepionej ciastem. Na wierzchu układamy małe kawałeczki masła i przykrywamy rozwałkowanym kołem z ponacinanego ciasta. Zlepiamy brzegi koła z ciastem wylepionym na bokach tortownicy.
  • Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 °C i pieczemy jeszcze przez ok. 30-40 minut.
  • Ciasto kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Wartości odżywcze

Serving: 120g | Kalorie: 291kcal (15%) | Carbohydrates: 33g (11%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 10g (63%) | Cholesterol: 44mg (15%) | Sód: 247mg (11%) | Potas: 84mg (2%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 17g (19%) | Witamina A: 560IU (11%) | Witamina C: 7.9mg (10%) | Wapń: 12mg (1%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pewnego dnia pojadę do Nowego Jorku i z pewnością spróbuję, jak smakuje ciasto z borówką amerykańską w tamtejszej piekarni!

Ciasto z borówkami amerykańskimi
Ciasto z borówkami amerykańskimi

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udał się Wasz placek z borówkami. Oglądaliście film, o którym piszę? Jestem ciekawa, czy również przypadł Wam do gustu :). Jeśli nie widzieliście, obejrzyjcie. Dajcie potem znać, jak wrażenia!

53 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom