Kruche ciasto wykorzystuje się jako spód do ciast z owocami, tart na słodko lub wytrawnie, serników albo mazurków. Można przygotować z niego kolorowe, kruche ciasteczka przekładane masą albo konfiturami, lukrowane, z kremem lub z polewą czekoladową.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki
Kruche ciasto zawdzięcza swoją kruchość zawartości dużej ilości tłuszczu, którego powinno znaleźć się w nim wagowo dwa razy mniej niż mąki (np. na 400 g mąki przypada 200 g masła, czyli 1 kostka). Do kruchego ciasta dodaje się też cukier i/lub sól, żółtka jajek oraz aromaty lub przyprawy, np. wanilię. Opcjonalnie, w zależności od specyfiki danego przepisu czy grubości ciasta, niektóre wersje kruchych ciast zawierają też proszek do pieczenia albo sodę, ale składniki te nie znajdują się w klasycznej recepturze.
Aby otrzymać ciasto półkruche, do składników na kruche ciasto wystarczy dodać śmietanę i/lub białka jajek.
Przepis na kruche ciasto
Istnieje wiele sposobów i kombinacji składników do przygotowania kruchego ciasta, a poniżej zebrałam dla Was te najbardziej podstawowe.
Jak zwiększyć kruchość ciasta
Kruche ciasto można przygotować z mąki tortowej, pszennej lub razowej, ale najlepszy stopień kruchości zapewni mu mąka krupczatka. Na kruchość i plastyczność ciasta mają też wpływ żółtka jaj: ugotowane na twardo i przetarte na sitku lub przepuszczone przez praskę do czosnku sprawią, że będzie zdecydowanie bardziej sypkie, piaskowe; dodane w formie płynnej nieco zmniejszą sypkość, ale pozwolą lepiej formować drobne elementy, np. brzegi ciasteczek czy „rzeźbione” wzorki na wielkanocnym mazurku i łatwiej wałkować ciasto.
Zamiast zwykłego cukru, piekąc kruche ciasto, lepiej wykorzystać cukier puder, który nie skarmelizuje się w cieście w trakcie pieczenia, dzięki czemu unikniemy efektu „piegowatego” ciasta.
Na kruchość ciasta ma też wpływ sposób, w jaki jest wyrabiane. Suche składniki należy przesiać do misy i posiekać nożem, drewnianą łopatką lub specjalnym siekaczem z zimnym, schłodzonym w lodówce masłem. Alternatywnie masło można zmrozić przez ok. 30 minut w zamrażalniku, utrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać suchymi składnikami i delikatnie wymieszać, a następnie szybko wyrobić.
Jak wyrabiać kruche ciasto
Po przesianiu suchych składników i posiekaniu ich z masłem oraz dodaniu składników mokrych, ciasto należy jak najszybciej wyrobić. Zbyt długi kontakt z ciepłem dłoni nie wpłynie korzystnie na jego strukturę. Kruche ciasto można też wyrobić w robocie kuchennym.
Przed pieczeniem ciasto powinno chłodzić się przez ok. 30-60 minut (im większa zawartość mąki, tym więcej wchłonie wilgoci, dlatego zbyt długo chłodzone ciasto po wyjęciu z lodówki będzie bardzo twarde). Po schłodzeniu można odczekać chwilę, żeby delikatnie zmiękło i rozpocząć wałkowanie lub wylepianie formy.
Temperatura pieczenia kruchego ciasta
Temperatura, w której pieczemy ciasto, podobnie jak czas pieczenia, zależy od danego przepisu, grubości warstwy ciasta, ilości nakładanych na wierzch owoców i innych czynników. Można jednak przyjąć, że podstawowe parametry pieczenia kruchego ciasta to czas 15-30 minut i temperatura 200-220 stopni C.
Dodatkowe porady
Kruche ciasto wykorzystywane do wypieku samych spodów (np. do sernika na zimno, niektórych mazurków albo tart) przed wstawieniem do piekarnika należy ponakłuwać gęsto widelcem lub przykryć papierem do pieczenia wyłożonym fasolką jaś. Na powierzchni ciasta w trakcie pieczenia nie powstaną wtedy bąble. Boki nie opadną, kiedy fasolki będzie więcej. Można też ponakłuwać samo dno i wyłożyć je zmiętymi kulkami papieru do pieczenia, który również utrzyma boki na swoim miejscu, albo delikatnie zawinąć bok ciasta na brzegu formy.
Ciasto kruche, którego warstwa znajduje się na wierzchu wypieku, przykrywając podczas pieczenia owoce, należy ponacinać w kilku miejscach, dzięki czemu para wydostająca się z owoców podczas pieczenia nie zmieni jego kształtu, nie utworzy pęknięć i bąbli.
Najlepiej piec kruche ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia dobrej jakości. Jeśli go nie mamy, należy wysmarować formę masłem.
Jak zrobić kruche ciasto idealne
Do mazurków oraz innych ciast grubości ok. 1,5-2 cm świetnie nada się bardzo kruche ciasto. Nie polecam go do przepisów, w których warstwa ciasta powinna być szczególnie cienka – jest naprawdę mocno kruche. Sprawdzi się za to w wypiekach, w których ciasto piecze się od razu z warstwą wyłożonych na wierzch owoców. Dzięki zawartości gotowanych żółtek ciasto jest mniej wilgotne i lepiej wypiecze się pod mokrą, owocową warstwą lub sernikiem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 200 g masła (1 kostka; schłodzone w lodówce)
- ½ szklanki cukru pudru
- 3 żółtka (ugotowane na twardo)
- ½ laski wanilii (tylko wydrążony miąższ)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Mąkę z cukrem przesiewam do miski.
- Siekam suche składniki z masłem za pomocą noża, drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
- Dodaję żółtka przeciśnięte przez praskę do czosnku lub utarte na sitku oraz wanilię.
- Szybko zagniatam ciasto i odstawiam do schłodzenia na ok. 30 minut.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki.
Wartości odżywcze
Uniwersalne, kruche ciasto na placki i ciastka jest bardziej plastyczne, dzięki czemu łatwiej wycinać z niego pożądane kształty lub formować wzorki. Można też robić z niego tarty lub ciasta, w których owoce lub warzywa mają kruchy spód i przykryte są kruchym wierzchem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej
- 250 g masła (1¼ kostki)
- 5 łyżek cukru pudru (⅓ szklanki)
- 4-6 żółtek
- miąższ z ½ laski wanilii (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Mąkę z cukrem przesiewamy do miski.
- Siekamy suche składniki z masłem za pomocą noża, drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
- Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Odstawiamy do schłodzenia na ok. 30 minut.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki lub jako spód i wierzch oraz boki ciasta zawierającego dużą ilość owoców.
Osobom uczulonym na jajka polecam kruche ciasto bez jajek. Nie zawiera mąki krupczatki, a plastyczność zapewnia mu dodatek bardzo zimnej wody. Można wykorzystać je do ciast z grubym, owocowym wkładem. W wersji zdrowszej i „lżejszej” mąkę pszenną można zastąpić mąką razową.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1½ szklanki mąki tortowej lub razowej
- 200 g masła (1 kostka; zmrożone przez ok. 30 minut w zamrażarce)
- ½ łyżeczki soli
- 1-4 łyżeczki cukru
- ½ szklanki bardzo zimnej wody
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Zmrożone masło ucieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do miski z masłem dodajemy przesianą mąkę, cukier i sól.
- Delikatnie mieszamy składniki i szybko wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo, w trakcie wyrabiania, zimną wodę.
- Odstawiamy przykryte lub zawinięte w folię ciasto do lodówki na min. 1 godzinę.
- Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez 20-60 minut, skracając lub wydłużając czas pieczenia w zależności od tego czy jest pieczone jako sam spód, z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki lub jako spód i wierzch oraz boki ciasta zawierającego dużą ilość owoców.
Inna wersja bez jajek czyli bezglutenowe kruche ciasto gryczane, o charakterystycznym smaku. Można przygotować je na słodko lub wytrawnie, a plastyczności dodać za pomocą złocistego lnu lub siemienia lnianego i odrobiny dodatkowej wody.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 200 g masła (1 kostka; schłodzone przez min. 3 godziny w lodówce, na najchłodniejszej półce lub zmrożone przez min. 30 minut w zamrażalniku)
- 3 łyżki wody (bardzo zimna)
- 1 łyżka mielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego (opcjonalnie; + 2 łyżki wody; len zalany wodą, wymieszany i odstawiony na kilka minut do spęcznienia)
- 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Mąkę z cukrem/solą przesiewam do miski.
- Siekam suche składniki z masłem za pomocą noża, drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
- Dodaję wodę i, opcjonalnie, wymieszane z dodatkową wodą siemię lniane lub len złocisty i szybko zagniatam ciasto. Odstawiam do schłodzenia na ok. 30 minut.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki lub jako spód i wierzch oraz boki ciasta zawierającego dużą ilość owoców.
Wartości odżywcze
Tym razem znów z jajkiem, za to nadal bezglutenowo. Kruche ciasto jaglane warto przygotować z mąki, która powstała z kaszy pozbawionej goryczki. W połączeniu z migdałami smakuje wyśmienicie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- ⅔ szklanki migdałów (blanszowane, zmielone)
- 125 g masła (schłodzone)
- 1 łyżka mielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego (zalany 2 łyżkami gorącej wody i odstawiony do skleikowania)
- 1 jajko (duże)
- 2 łyżki zimnej wody
- 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Obie mąki dokładnie mieszam w misce z migdałami.
- Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło i siekam całość.
- Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kulę ciasta.
- Zawijam ciasto w folię lub zamykam w szczelnym pudełku i odstawiam na 1 godzinę do lodówki.
- Podczas rozwałkowywania stolnicę podsypuję niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki.
Wartości odżywcze
Do ciast czy tart lub ciasteczek warto wykorzystać też przepis na kruche ciasto czekoladowe, a właściwie kruche ciasto kakaowe, z dodatkiem gorzkiego kakao. Ma piękny kolor i świetny smak, można przygotować je w każdej kombinacji składników – czy to w wersji bez jajek, czy bardzo kruchej. Wystarczy, że z każdych 500 gramów mąki (3 szklanki) wykorzystanej w przepisie odsypie się jej, jeszcze przed przygotowaniem ciasta, 80 g (¼ szklanki), a w to miejsce doda tyle samego gorzkiego kakao.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2¾ szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej
- ¼ szklanki gorzkiego kakao
- 5 łyżek cukru pudru (⅓ szklanki)
- 4-6 żółtek (lub 2-3 jajka)
- 250 g masła (1¼ kostki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Mąkę z cukrem i kakao przesiewam do miski.
- Siekam suche składniki z masłem za pomocą noża, drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
- Dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto. Odstawiam do schłodzenia na ok. 30 minut.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki lub jako spód i wierzch oraz boki ciasta zawierającego dużą ilość owoców.
Kruche ciasto bezglutenowe jest możliwe do uzyskania, nawet bez gumy ksantanowej czy gumy guar, choć trzeba przyznać, że ich dodatek to najłatwiejszy sposób, by uzyskać plastyczne ciasto kruche bezglutenowe.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka mąki ryżowej (przygotowana z bardzo kleistego ryżu)
- ½ szklanki mąki owsianej
- ½ szklanki mąki jaglanej
- ½ szklanki mazeiny (skrobia kukurydziana)
- 4 łyżki tapioki
- 5 łyżek mielonego lnu złocistego (można zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub mielonymi nasionami chia)
- 250 g masła
- 2-3 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol)
- ½ łyżeczki soli
- ¾-1 szklanki wody (lodowata; można zastąpić 4 żółtkami lub 2 jajkami, dzięki czemu ciasto uzyska większą plastyczność)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie suche składniki umieszczam w większej misce. Dodaję masło i siekam całość, do uzyskania grudkowatej, piaskowej konsystencji.
- Szybko zagniatam ciasto, dodając stopniowo wodę i sok z cytryny (może się okazać, że ciasto będzie potrzebować mniej wody niż w sugerowanych przeze mnie proporcjach).
- Zawijam ciasto w foliowy woreczek lub zamykam szczelnym pojemniku plastikowym i chłodzę w lodówce przez ok. 30 minut.
- Ciasto można wałkować na lekko omączonej stolnicy lub wylepiać nim bezpośrednio foremkę.
- Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Czas pieczenia: 20-40 minut.
jeśli wyrabia Pani kruche mikserem to „świderkami”?? i czy wszystkie składniki daje się od razu czy najpierw mąka z masłem a potem jajka??
Świderkami, najpierw masło z mąką i cukrem pudrem, a potem pozostałe składniki.
czy rozdrabniając masło z mąką powinniśmy uzyskać kruszonkę?? taką idealną- bez kawałków masła?? czy nie trzeba aż tak dokładnie?? czy dokładne- tzn. długie robienie tej kruszonki- za pomocą siekaczki- może mieć negatywny wpływ na powstałe ciasto kruche??
Jeśli wyrabiamy mikserem albo siekaczką, to konsystencja kruszonki jest ideałem. Chodzi o to, żeby równomiernie rozdrobnić masło, nie ogrzewając go przy tym. Potem zagniatanie ręczne trwa tylko kilka sekund i ciasto nie złapie zbyt dużo ciepła od ręki. Ja od dłuższego czasu wyrabiam kruche ciasto mikserem i uważam, że to najwygodniejszy sposób, ale dawniej, jak siekałam je drewnianą łopatką, to czasem zostawiałam większe kawałki masła i potem rozdrabniałam je ręcznie przy zagniataniu i ciasto też się udawało :).
Super przepis, jutro robię tartę a zawsze miałam mało kruchy spód nie wiedząc dlaczego. Dziś już wiem 🙂
a ja pierwszy raz widzę taki przepis! szczególnie zaskakuje mnie, że można
dodać żółtka ugotowane na twardo! Ogólnie sporo jajek i masła jest w Twoim
przepisie, ale wypróbuje 🙂
Szkoda ze nie pokazane jak z tych twardych kwadratów robi się ciasto na
blaszce 😉 Bo ja z tak zamrożonego nie umiem, wyklejam miękkim (świeżo
robionym) ciastem blaszkę i w ten sposób robię dalej co tam potrzebuję 😉
@MałgorzataŁ. Coś się zepsuło i latają. Dobrze, że nie przez cały czas :).
Najczęściej na kruchym cieście piekę sernik lub szarlotkę. Rzadziej z
owocami lub kremem. Pozdrawiam:)
Ja uwielbiam z ciasta kruchego Panią Walewską…:)))
a te kwadraciki to tak specjalnie latają..?
Poradnik krok po kroku jak zrobić kruche ciasto #kuchnia #przepis #ciasto
Współczuję, ciężko się odżywiać mając uczulenie na jeden z tych składników, a co dopiero na wszystkie. Proponowałabym np. sernik z mleka sojowego i/lub tofu, najlepiej bez żadnego spodu. Niestety nigdy takiego nie przygotowywałam, ale wiem, że są takie przepisy, zwłaszcza na stronach po angielsku. Niestety może być trudno z dostępnością produktów i smak też pewnie nie ten sam, ale może warto spróbować?
[..YouTube..] Współczuję, ciężko się odżywiać mając uczulenie na jeden z tych składników, a co dopiero na wszystkie. Proponowałabym np. sernik z mleka sojowego i/lub tofu, najlepiej bez żadnego spodu. Niestety nigdy takiego nie przygotowywałam, ale wiem, że są takie przepisy, zwłaszcza na stronach po angielsku. Niestety może być trudno z dostępnością produktów i smak też pewnie nie ten sam, ale może warto spróbować?
[..YouTube..] @doopeuebladeue Współczuję, ciężko się odżywiać mając uczulenie na jeden z tych składników, a co dopiero na wszystkie. Proponowałabym np. sernik z mleka sojowego i/lub tofu, najlepiej bez żadnego spodu. Niestety nigdy takiego nie przygotowywałam, ale wiem, że są takie przepisy, zwłaszcza na stronach po angielsku. Niestety może być trudno z dostępnością produktów i smak też pewnie nie ten sam, ale może warto spróbować?
pytanie killer: jak i jakie przygotować ciasto dla alergików, które nie będzie zawierało: jajek, mleka, masła, mąki pszennej, kakao? dodatkowo nie może zawierać truskawek, jabłek, żadnych orzechów… trudny orzech do zgryzienia, prawda? 🙁
[..YouTube..] pytanie killer: jak i jakie przygotować ciasto dla alergików, które nie będzie zawierało: jajek, mleka, masła, mąki pszennej, kakao? dodatkowo nie może zawierać truskawek, jabłek, żadnych orzechów… trudny orzech do zgryzienia, prawda? 🙁
Żółtko surowe zwiększa plastyczność ciasta – łatwiej się je wałkuje i formuje drobniejsze elementy (np. możesz zapleść warkocz z wałeczków ciasta). Żółtka gotowane zwiększają kruchość i sypkość ciasta – robi się takie bardziej piaskowe, zresztą widać jak jest sypkie podczas zagniatania. I dzięki za miłe słowo :). Dlatego kruche ciasteczka, również takie wyciskane przez odpowiednią końcówkę w maszynce, lepiej robić z ciasta na surowych żółtkach.
[..YouTube..] Żółtko surowe zwiększa plastyczność ciasta – łatwiej się je wałkuje i formuje drobniejsze elementy (np. możesz zapleść warkocz z wałeczków ciasta). Żółtka gotowane zwiększają kruchość i sypkość ciasta – robi się takie bardziej piaskowe, zresztą widać jak jest sypkie podczas zagniatania. I dzięki za miłe słowo :). Dlatego kruche ciasteczka, również takie wyciskane przez odpowiednią końcówkę w maszynce, lepiej robić z ciasta na surowych żółtkach.
[..YouTube..] @malutkaperelka Żółtko surowe zwiększa plastyczność ciasta – łatwiej się je wałkuje i formuje drobniejsze elementy (np. możesz zapleść warkocz z wałeczków ciasta). Żółtka gotowane zwiększają kruchość i sypkość ciasta – robi się takie bardziej piaskowe, zresztą widać jak jest sypkie podczas zagniatania. I dzięki za miłe słowo :). Dlatego kruche ciasteczka, również takie wyciskane przez odpowiednią końcówkę w maszynce, lepiej robić z ciasta na surowych żółtkach.
hej, czy jest jakas roznica miedzy dodaniem zoltka ugotowanego a surowego? podrawiam , super kanal:)
[..YouTube..] hej, czy jest jakas roznica miedzy dodaniem zoltka ugotowanego a surowego? podrawiam , super kanal:)
Taka kasa to nie kasa. Trzeba mieć milion odsłon jednego filmu, żeby w ogóle ją zauważyć ;).
[..YouTube..] Taka kasa to nie kasa. Trzeba mieć milion odsłon jednego filmu, żeby w ogóle ją zauważyć ;).
[..YouTube..] @TheUnboxinglive Taka kasa to nie kasa. Trzeba mieć milion odsłon jednego filmu, żeby w ogóle ją zauważyć ;).
ale i tak kase masz za partnera
Razem z wsadem owocowym ciasto ma ok. 3500 kcal. Można podzielić je na 8-10 porcji, więc jedna porcja będzie miała ok. 350-435 kcal.
[..YouTube..] ale i tak kase masz za partnera
Ile kcal może mieć takie ciasto?
[..YouTube..] Razem z wsadem owocowym ciasto ma ok. 3500 kcal. Można podzielić je na 8-10 porcji, więc jedna porcja będzie miała ok. 350-435 kcal.
[..YouTube..] @Valuette Razem z wsadem owocowym ciasto ma ok. 3500 kcal. Można podzielić je na 8-10 porcji, więc jedna porcja będzie miała ok. 350-435 kcal.
[..YouTube..] Ile kcal może mieć takie ciasto?
A to bardzo dziwne, bo ja je widzę :). Ale te inwazyjne czyli filmy reklamowe puszczane przed moimi filmami, z tego co pamiętam, powyłączałam i zostawiłam tylko Google Adsense.
zastanawia mnie to jak to mozliwe ze masz kanał partnerski a reklam jeszcze nie widzialem w odtwarzaczu
[..YouTube..] A to bardzo dziwne, bo ja je widzę :). Ale te inwazyjne czyli filmy reklamowe puszczane przed moimi filmami, z tego co pamiętam, powyłączałam i zostawiłam tylko Google Adsense.
[..YouTube..] zastanawia mnie to jak to mozliwe ze masz kanał partnerski a reklam jeszcze nie widzialem w odtwarzaczu
Może piekarnik Ci siadł? 🙂 Mój ostatnio odmówił znów posłuszeństwa na termoobiegu.
ani sprawdzony przepis mojej Mamy, ani ciotek, babć, czekam na Twoje i faza eksperymentu będzie miała swój ciąg dalszy:)
Dobre 🙂
przepis jak najbardziej sprawdzony – zawsze nie wychodzi:):)
Jeśli macie swoje sprawdzone metody na kruche ciasto i/lub własne przepisy, można dzielić się nimi w komentarzach :).