Daktyle, rodzynki, figi, migdały czy morele oraz kandyzowana skórka cytrynowa lub pomarańczowa pięknie podkreślają smak ciast, zwłaszcza wypieków świątecznych, nadając im odpowiedniego charakteru i smaku. Aby dobrze „rozeszły się” w gotowym wypieku, nie należy wrzucać ich bezpośrednio do surowej masy, tylko wcześniej odpowiednio przygotować wszystkie bakalie do ciasta.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki
Jak przygotować bakalie do ciasta
- Suszone owoce tj. daktyle, morele, figi, śliwki, jabłka przebieramy (wyrzucamy spleśniałe, spalone, pokryte jajkami złożonymi przez mole itp.) i płuczemy w zimnej wodzie. Migdały lub orzechy przebieramy (wyrzucamy spleśniałe, spalone itp.), opcjonalnie sparzamy wrzątkiem, jeśli mają już twardą i gorzką skórkę) i obieramy. Zostawiamy w całości, kroimy lub miksujemy w blenderze.
- Opłukane owoce przelewamy wrzątkiem i dobrze odciskamy na sitku. Można też namoczyć je przez kilka minut w rumie.
- Kroimy owoce do pożądanej grubości.
- Mieszamy owoce z orzechami i/lub migdałami oraz owocami kandyzowanymi.
- Obtaczamy bakalie w mące.
- Dodajemy do surowego ciasta.
ale bakalie do ciasta muszą być świeże, te z supermarketu są najczęściej mocno przeleżałe. Już wole kupować przez internet świeże i nie trzeba ich nawet na dobrąsprawępłukać