Ugotowany makaron al dente czyli „na ząb”, w połączeniu z ulubionym sosem to proste, często niedrogie i bardzo smaczne danie. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, żeby wiedzieć jak ugotować makaron tak samo jak rodowici Włosi: lekko twardy, sprężysty, nieposklejany, a jednocześnie dobrze wiążący się z sosem.
Zobacz też: Przepisy na potrawy kuchni włoskiej
Zapraszam do przeczytania poniższego poradnika.
Jak ugotować makaron – przepis i film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Krok 1. W dużym garnku zagotowujemy wodę (na 100 g makaronu powinien przypadać 1 l wody i 10 g soli (ok. pół łyżki)). Ogień powinien być ustawiony tak, żeby woda, nawet po włożeniu makaronu i później, w trakcie jego gotowania, nie wykipiała i nie przestała wrzeć.
Do gotowania makaronu możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek, jeśli jest to domowy makaron lub płaty makaronu na lasagne. Makaron nie powinien być zbyt śliski – będzie lepiej łączył się z sosem.
Krok 2. Do gotującej się wody wkładamy makaron i delikatnie dociskamy, żeby cały dokładnie się zanurzył.
Krok 3. W tej fazie gotowania makaronu bardzo ważne jest jego pomieszanie, żeby się nie posklejał i nie przywarł do dna.
Krok 4. Czas gotowania makaronu zależy od jego rodzaju i składników, z których został przygotowany. Orientacyjnie można sugerować się czasem podanym przez producenta na opakowaniu, ale z reguły są to czasy zbyt długie i najlepiej co kilkadziesiąt sekund sprawdzać łyżką sprężystość i miękkość makaronu oraz, po wystudzeniu, próbować.
Ugotowany al dente makaron jest sprężysty i lekko twardy: miękki z zewnątrz, o delikatnie wyczuwalnym rdzeniu.
Makaron przeznaczony do zapiekanek makaronowych może być po ugotowaniu nieco twardszy – odpowiednią miękkość osiągnie podczas zapiekania.
Krok 5. Ugotowany makaron odcedzamy na durszlaku, zachowując wodę z gotowania (może być przydatna do rozcieńczenia zbyt gęstego sosu lub nawilżenia makaronu, który będzie odgrzewany następnego dnia). Wyjęty z wody makaron nadal gotuje się w środku, również wtedy, kiedy mieszamy go z gorącym sosem. Proces gotowania całkowicie zatrzymuje hartowanie zimną wodą, które należy przeprowadzić tylko jeśli podajemy makaron jako przystawkę lub wykorzystujemy do makaronowej sałatki. Na durszlaku można przerzucić makaron z masłem lub oliwą z oliwek.
Krok 6. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem, tam mieszamy całość i dopiero wtedy przekładamy na talerze. Tak robią Włosi i tak jest poprawnie. Osobiście wolę układać makaron na talerzu i dopiero wtedy polewać sosem :).
a słyszał ktoś o gotowaniu makaronu na patelni w sosie?
Lubiem makaron z kluskami i chlebem
Tak tak, poślizg bardzo ważny 😛
Woda na makaron,powinna byc tak slona jak morze.To takie powidzenie wlochow.
Mój sposób na makaron al dente wyczytany daaawno temu w Przekroju:
Posoloną wodę doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy makaron i tu w zależności od rodzaju makaronu – cienki czyli nitki lub gniazdka – gotuję intensywnie przez 2 minuty pilnując, żeby nie przywarł do dna. Po 2 minutach wyłączam gaz lub zestawiam z płytki, natychmiast przykrywam lnianą ściereczką i dociskam pokrywką. Tak zostawiam na ok. 8-10 minut. Odcedzam (woda jest przeźroczysta czyli makaron nie wygotowany) i zawsze mam al dente.
W przypadku makaronu grubszego w typie kolanka, sprężynki , gotuję intensywnie po wrzuceniu do wrzątku! przez 3-4 minuty, zestawiam z ognia, natychmiast przykrywam lnianą ściereczką i dociskam pokrywką. Tak zostawiam na 13-14 minut i odcedzam. Sposób sprawdzony :), makaron nie wygotowany, zawsze al dente 🙂 . Jedynie NIE WOLNO przetrzymać za długo w wodzie, bo będzie jak „rozgotowany”, a tego chcemy uniknąć.
Pozdrawiam!
Bardzo fajny sposób, dzięki za podzielenie się nim :))). Podobnie można gotować jajka, mam w planie zrobić poradnik na ten temat :).
Klejacy makaron we Wloszech jest czyms zupelnie niespotykanym , bez wzgledu na marke 🙂 Polski makaron tez jest smaczny ale klejacy . Dodam, ze im wiecej wody tym lepiej. Pozdrawiam
[..YouTube..] Klejacy makaron we Wloszech jest czyms zupelnie niespotykanym , bez wzgledu na marke 🙂 Polski makaron tez jest smaczny ale klejacy . Dodam, ze im wiecej wody tym lepiej. Pozdrawiam
Zapewne to samo, ale smak inny. Smak masełka jednak jest klasę wyżej niż oliwy.
[..YouTube..] Zapewne to samo, ale smak inny. Smak masełka jednak jest klasę wyżej niż oliwy.
A czy nie na to samo wyjdzie jeśli dodamy oleju/oliwy do wody?
[..YouTube..] A czy nie na to samo wyjdzie jeśli dodamy oleju/oliwy do wody?
Masło po to, żeby poślizg był, inaczej makaron będzie suchy. A hartowanie wypłukuje skrobię i zabiera smak, więc do dań na gorąco hartować jest bez sensu :).
[..YouTube..] Masło po to, żeby poślizg był, inaczej makaron będzie suchy. A hartowanie wypłukuje skrobię i zabiera smak, więc do dań na gorąco hartować jest bez sensu :).
A po co to masło? I dlaczego hartować tylko jak jest przystawka?
[..YouTube..] A po co to masło? I dlaczego hartować tylko jak jest przystawka?
Na opakowaniu są podane zbyt długie czasy gotowania.
[..YouTube..] Na opakowaniu są podane zbyt długie czasy gotowania.
[..YouTube..] @MsMaciuniek Na opakowaniu są podane zbyt długie czasy gotowania.
Co do przepisu na ugotowanie to na opakuwaniu jest xd
[..YouTube..] Co do przepisu na ugotowanie to na opakuwaniu jest xd
Co do hartowania makaronu.
Nie powinno się go niezależnie od dania hartować, póki jest ciepły.
Wtedy traci skrobię, a jednocześnie smak.
[..YouTube..] Co do hartowania makaronu.
Nie powinno się go niezależnie od dania hartować, póki jest ciepły.
Wtedy traci skrobię, a jednocześnie smak.
Przyda się na następny raz 🙂