fbpx
Czytasz właśnie
Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron

Jak ugotować makaron
5/5 (2)

Ugotowany makaron al dente czyli „na ząb”, w połączeniu z ulubionym sosem to proste, często niedrogie i  bardzo smaczne danie. Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad, żeby wiedzieć jak ugotować makaron tak samo jak rodowici Włosi: lekko twardy, sprężysty, nieposklejany, a jednocześnie dobrze wiążący się z sosem.

Zobacz też: Przepisy na potrawy kuchni włoskiej

Zapraszam do przeczytania poniższego poradnika.

Jak ugotować makaron – przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Krok 1. W dużym garnku zagotowujemy wodę (na 100 g makaronu powinien przypadać 1 l wody i 10 g soli (ok. pół łyżki)). Ogień powinien być ustawiony tak, żeby woda, nawet po włożeniu makaronu i później, w trakcie jego gotowania, nie wykipiała i nie przestała wrzeć.

Do gotowania makaronu możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek, jeśli jest to domowy makaron lub płaty makaronu na lasagne. Makaron nie powinien być zbyt śliski – będzie lepiej łączył się z sosem.

Krok 2. Do gotującej się wody wkładamy makaron i delikatnie dociskamy, żeby cały dokładnie się zanurzył.

Krok 3. W tej fazie gotowania makaronu bardzo ważne jest jego pomieszanie, żeby się nie posklejał i nie przywarł do dna.

Krok 4. Czas gotowania makaronu zależy od jego rodzaju i składników, z których został przygotowany. Orientacyjnie można sugerować się czasem podanym przez producenta na opakowaniu, ale z reguły są to czasy zbyt długie i najlepiej co kilkadziesiąt sekund sprawdzać łyżką sprężystość i miękkość makaronu oraz, po wystudzeniu, próbować.

Zobacz też
Spaghetti Napoli

Ugotowany al dente makaron jest sprężysty i lekko twardy: miękki z zewnątrz, o delikatnie wyczuwalnym rdzeniu.

Makaron przeznaczony do zapiekanek makaronowych może być po ugotowaniu nieco twardszy – odpowiednią miękkość osiągnie podczas zapiekania.

Krok 5. Ugotowany makaron odcedzamy na durszlaku, zachowując wodę z gotowania (może być przydatna do rozcieńczenia zbyt gęstego sosu lub nawilżenia makaronu, który będzie odgrzewany następnego dnia). Wyjęty z wody makaron nadal gotuje się w środku, również wtedy, kiedy mieszamy go z gorącym sosem. Proces gotowania całkowicie zatrzymuje hartowanie zimną wodą, które należy przeprowadzić tylko jeśli podajemy makaron jako przystawkę lub wykorzystujemy do makaronowej sałatki. Na durszlaku można przerzucić makaron z masłem lub oliwą z oliwek.

Krok 6. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem, tam mieszamy całość i dopiero wtedy przekładamy na talerze. Tak robią Włosi i tak jest poprawnie. Osobiście wolę układać makaron na talerzu i dopiero wtedy polewać sosem :).

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

24 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom