Jak sprawdzić świeżość jajka? Przygotowując potrawy, w których większość składników stanowią jajka (np. jajecznice) albo bazujące na wykorzystaniu surowych jajek, oprócz wyparzania, warto pamiętać o sprawdzeniu ich świeżości. Istnieje kilka sposobów pozwalających sprawdzić czy jajko jest świeże, nawet w sklepie, podczas zakupów.
Zobacz też: Jak wyparzyć jajko
| Świeże jajko | Nieświeże jajko |
Skorupka | Matowa, chropowata. | Gładka, błyszcząca. |
Zachowanie przed rozbiciem, po włożeniu całego jajka do wody | Tonie. | Pływa po powierzchni wody lub unosi się delikatnie tuż pod nią. |
Po rozbiciu | Ścisłe, gęste, przylegające do żółtka białko. | Rzadkie, mętne, lejące białko, mało wiążące się z żółtkiem. |
Po ugotowaniu | Po przekrojeniu ugotowanego jajka żółtko będzie znajdować się w samym środku, równo otoczone białkiem. | Po przekrojeniu ugotowanego jajka żółtko będzie znajdować się tuż przy skorupce. |
Warto pamiętać, że każde jajko dobrze jest rozbijać osobno do szklanki lub miseczki, a dopiero potem dodawać do przygotowywanej potrawy lub wypieku, dzięki czemu można uniknąć zmarnowania wszystkich składników po wrzuceniu do nich zepsutego zbuka.
Hoduje kury amatorsko mam ich 10szt i wiem ze jedynym sposobem jest ugotowanie jajka i sprawdzenie jak skorupka odchodzi. Jajka które zaraz zbiorę i dam do lodówki to nawet po 2 tygodniach ciężko obraz bo skorupka schodzi z jajkiem. Te które sa przechowywane w CIEPLE to ładnie się obierają. Moje jajka z lodówki j po 3 tygodniach dopiero się ładnie obierają. I tyle. Wasze sposoby omija się szokiem temperaturowym i pasza dla kur – ale tego się nie mówi.
Pierwszy raz dzisiaj przypadkiem weszłam na te stronę i jestem bardzo mile zaskoczona. Nigdzie nie znalazłam tak szczegółowych przepisów, porad i bardzo wiele wskazówek, które nigdzie nie są opisane., np. o gotowaniu kalafiora w mleku, jak zaparzać jajko i wiele innych.
Dziękuje za tę stronę i będę do niej regularnie zaglądać bo naprawdę warto.
Witam
w kwestii jajeczek, chciałbym dorzucić jako facet kilka słów 🙂
A mianowicie, opis świeżego jajka i gęstego białka nie jest do końca zgodny z rzeczywistością. Świerze jajko prosto od kury zawsze ma część rzadkiego białka, bo z natury gęstego białka w jajku jest ok 60% reszta powinna być w świeżym jaju rzadka. Mówię oczywiście o jajach od zdrowej i prawidłowo odżywionej kurki w naturalnym środowisku. Można jeszcze powiedzieć o plamkach krwi w środku itd… choć w mojej ocenie zdrowsze będą dwu lub trzy tygodniowe wiejskie jaja, niż świeżutkie i niczym nie pachnące z marketu lub sterylnie czystego chowu udającego naturalny.
a na 250 ml ile soli dodać ?
[..YouTube..] a na 250 ml ile soli dodać ?
Jak dwa tygodnie temu piekłam pleśniaka, wyszła mi na nim miękka pianka z rosą, a miała wyjść krucha beza. Dzisiaj wyszło mi na odwrót z sernikiem – ilość kropli złotej rosy = 3 🙂
moja mama jest mistrzynią w pieczeniu tego sernika 😀 tydzień temu wzięłam blaszkę sernika do pracy – tylko im się uszy trzęsły tak zajadali! oczywiście wszyscy wzięli przepis, ale czy wyjdzie im równie świetny? zobaczymy! 😀
Donato, poczekaj aż się pojawi filmik, o ile mi się ten sernik uda 🙂
Bardzo ciekawy poradnik, a szczególnie dlatego, że właśnie wybieram się na zakupy! 🙂
dobry serniczek to jest to 🙂 lubię z wiórkami kokosowymi, ale nie mam pojęcia kiedy co i jak 🙁
A czemu ma zaszkodzic?Nie chodzi o to zeby jajem potrzachac ze wszystkich sil, tylko delikatnie sprawdzic czy chlupka w środku. Porade taka znalazlam w internecie i od dawna stosuje jest duzo wygodniejsza i szybsza. A jesli sie boisz, to bezposrednio przed uzyciem mozna sprawdzac swiezosc tą metoda 🙂
[..YouTube..] A czemu ma zaszkodzic?Nie chodzi o to zeby jajem potrzachac ze wszystkich sil, tylko delikatnie sprawdzic czy chlupka w środku. Porade taka znalazlam w internecie i od dawna stosuje jest duzo wygodniejsza i szybsza. A jesli sie boisz, to bezposrednio przed uzyciem mozna sprawdzac swiezosc tą metoda 🙂
[..YouTube..] @kucibaba2
A czemu ma zaszkodzic?Nie chodzi o to zeby jajem potrzachac ze wszystkich sil, tylko delikatnie sprawdzic czy chlupka w środku. Porade taka znalazlam w internecie i od dawna stosuje jest duzo wygodniejsza i szybsza. A jesli sie boisz, to bezposrednio przed uzyciem mozna sprawdzac swiezosc tą metoda 🙂
A to ja z kolei też wąchałam, rozbijając skorupkę, jeszcze przed wbiciem jajka do ciasta, ale, nie chcąc brudzić dodatkowej szklanki/talerzyka. Kiedyś się tak „sztachnęłam” zbukiem, że zrezygnowałam z tej metody ;). Teraz wbijam do szklanki i ostrożnie wącham, jak korzystam z jajek ze sklepu. Tym od babci bezgranicznie ufam i wbijam jedno po drugim do jajecznicy albo sernika :).
[..YouTube..] A to ja z kolei też wąchałam, rozbijając skorupkę, jeszcze przed wbiciem jajka do ciasta, ale, nie chcąc brudzić dodatkowej szklanki/talerzyka. Kiedyś się tak „sztachnęłam” zbukiem, że zrezygnowałam z tej metody ;). Teraz wbijam do szklanki i ostrożnie wącham, jak korzystam z jajek ze sklepu. Tym od babci bezgranicznie ufam i wbijam jedno po drugim do jajecznicy albo sernika :).
[..YouTube..] @asd525 A to ja z kolei też wąchałam, rozbijając skorupkę, jeszcze przed wbiciem jajka do ciasta, ale, nie chcąc brudzić dodatkowej szklanki/talerzyka. Kiedyś się tak „sztachnęłam” zbukiem, że zrezygnowałam z tej metody ;). Teraz wbijam do szklanki i ostrożnie wącham, jak korzystam z jajek ze sklepu. Tym od babci bezgranicznie ufam i wbijam jedno po drugim do jajecznicy albo sernika :).
A czy takie wtrząsanie im nie zaszkodzi? Jest to istotne w sytuacji jeśli nie chcemy ich użyc od razu tylko np sprawdzić i odłożyć do lodówki na kilka dni. Sama nie wiem…
[..YouTube..] A czy takie wtrząsanie im nie zaszkodzi? Jest to istotne w sytuacji jeśli nie chcemy ich użyc od razu tylko np sprawdzić i odłożyć do lodówki na kilka dni. Sama nie wiem…
[..YouTube..] @AgatkaJacusia A czy takie wtrząsanie im nie zaszkodzi? Jest to istotne w sytuacji jeśli nie chcemy ich użyc od razu tylko np sprawdzić i odłożyć do lodówki na kilka dni. Sama nie wiem…
Mozna tez potrzasnąc nim w pobliżu ucha. Jeżeli jest świeże nie bedzie chlupotało, jesli zacznie, to znaczy, ze nie jest najswieższe. Tak najlepiej sprawdzac jajka jak kupujemy je na bazarku od jakiejs babulenki 🙂
Bardzo przydatny filmik 🙂 ja każdorazowo wbijam każde jajo z osobna do szklanki po czym je wącham i stwierdzam czy jest świeże 🙂 Pozdrawiam 🙂
[..YouTube..] Mozna tez potrzasnąc nim w pobliżu ucha. Jeżeli jest świeże nie bedzie chlupotało, jesli zacznie, to znaczy, ze nie jest najswieższe. Tak najlepiej sprawdzac jajka jak kupujemy je na bazarku od jakiejs babulenki 🙂
[..YouTube..] Bardzo przydatny filmik 🙂 ja każdorazowo wbijam każde jajo z osobna do szklanki po czym je wącham i stwierdzam czy jest świeże 🙂 Pozdrawiam 🙂