Lżejszą alternatywą purée ziemniaczanego, zwłaszcza dla osób na diecie, może być purée przygotowane z innych warzyw, np. purée z dyni lub purée z kabaczka. Podane jako dodatek, świetnie skomponuje się z potrawami z mięsa lub ryb. Purée z kabaczka można też z powodzeniem wykorzystać jako bazę do zupy-kremu z kabaczka albo smacznego sosu czy dietetycznego, wytrawnego koktajlu śniadaniowego. Wystarczy upiec kabaczka w folii aluminiowej, lekko ostudzić i zmiksować z dodatkiem odrobiny soli.
Zobacz też: Inne pomysły na potrawy o niskim indeksie glikemicznym
Samo purée z kabaczka najprawdopodobniej wyjdzie Wam dość rzadkie i taki jego urok. Zmiksowane po wystudzeniu, z dodatkiem żółtego sera i czosnku oraz masła orzechowego i świeżo zmielonego pieprzu, zamieni się w pyszne pesto. Po dodaniu soku i miąższu z grejpfruta i odrobiny cynamonu oraz jabłka lub pomarańczy i zblendowaniu całości uzyskacie pyszny, zdrowy i dietetyczny koktajl. To tylko kilka prostych pomysłów, może rzadko spotykanych, za to pokazujących, w jak różnorodny sposób można przygotować to smaczne, zdrowe i niskokaloryczne warzywo. A zupa z kabaczka? Też pyszna!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg kabaczka
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Z kabaczka wydrążam pestki.
- Zawijam kabaczka w folię aluminiową i piekę przez 30-45 minut w piekarniku w temperaturze 220 °C (góra + dół).
- Z upieczonego kabaczka usuwam skórkę za pomocą noża lub po prostu wydrążam upieczony miąższ łyżeczką.
- Miksuję kabaczka w garnku za pomocą blendera ręcznego lub delikatnie studzę i przekładam do blendera ze szklanym dzbankiem.
- W razie potrzeby odciskam purée z kabaczka z nadmiaru soku (na gęstym sicie) lub ściereczce. Doprawiam solą i sokiem z cytryny.
Wartości odżywcze
Ciekawe, czy Wam posmakuje. Jest bardzo lekkie i niskokaloryczne. To idealna alternatywa dla ziemniaków! Dajcie znać w komentarzach, jak Wam wyszło :).
Będzie filmik :).
[..YouTube..] Będzie filmik :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Będzie filmik :).
A będzie z tego dżemu filmik? Bo bardzo ciekawa jestem. Może też zrobię. U nas jeszcze nei sezon i za dwie zapłaciłam $8. Ale już lada moment będa tańsze, bo to squash z odmiany zimowych.
Była mało soczysta, więc rozrzedziłam ją sokiem pomarańczowym i dodałam brzoskwinię. Wyszedł bardzo smaczny dżem. Lasagne z dynią albo jakiś makaron też chcę zrobić, pewnie przymierzę się do tego jutro :).
[..YouTube..] A będzie z tego dżemu filmik? Bo bardzo ciekawa jestem. Może też zrobię. U nas jeszcze nei sezon i za dwie zapłaciłam $8. Ale już lada moment będa tańsze, bo to squash z odmiany zimowych.
[..YouTube..] Była mało soczysta, więc rozrzedziłam ją sokiem pomarańczowym i dodałam brzoskwinię. Wyszedł bardzo smaczny dżem. Lasagne z dynią albo jakiś makaron też chcę zrobić, pewnie przymierzę się do tego jutro :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Była mało soczysta, więc rozrzedziłam ją sokiem pomarańczowym i dodałam brzoskwinię. Wyszedł bardzo smaczny dżem. Lasagne z dynią albo jakiś makaron też chcę zrobić, pewnie przymierzę się do tego jutro :).
No ciekawe co z tego wyjdzie, bo nie słyszałam żeby robili z niej dżem. Bardziej ja podpiekają w kawałkach lub potem miksują do zupy. Mam tez przepis na lasagne z tego squasha i mozarelli, choć jeszcze nie robiłam.
[..YouTube..] No ciekawe co z tego wyjdzie, bo nie słyszałam żeby robili z niej dżem. Bardziej ja podpiekają w kawałkach lub potem miksują do zupy. Mam tez przepis na lasagne z tego squasha i mozarelli, choć jeszcze nie robiłam.
Coś około 3 zł za kilogram. Wiem już, że po polsku mówi się na nią dynia piżmowa.
[..YouTube..] Coś około 3 zł za kilogram. Wiem już, że po polsku mówi się na nią dynia piżmowa.
[..YouTube..] @kucibaba2 Coś około 3 zł za kilogram. Wiem już, że po polsku mówi się na nią dynia piżmowa.
A mogłabyś jeszcze napisać jaka była jej cena na targu? I napisz czy od sztuki czy od wagi. Pozd:)
Czyli jeszcze 5 lat i zrobi się w Polsce powszechna. Takie kanały jak Twój czy kotlet czy skutecznie mają dużą siłę w promowaniu nowych produktów więc całkiem możliwe, że to sie w Polsce przyjmie.
Jeden ze sprzedawców miał ją na targowisku :).
[..YouTube..] A mogłabyś jeszcze napisać jaka była jej cena na targu? I napisz czy od sztuki czy od wagi. Pozd:)
[..YouTube..] Czyli jeszcze 5 lat i zrobi się w Polsce powszechna. Takie kanały jak Twój czy kotlet czy skutecznie mają dużą siłę w promowaniu nowych produktów więc całkiem możliwe, że to sie w Polsce przyjmie.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Czyli jeszcze 5 lat i zrobi się w Polsce powszechna. Takie kanały jak Twój czy kotlet czy skutecznie mają dużą siłę w promowaniu nowych produktów więc całkiem możliwe, że to sie w Polsce przyjmie.
O! To fajnie:) A gdzie kupiłaś? Na nią jest mnóstwo przepisów na foodnetwork
[..YouTube..] Jeden ze sprzedawców miał ją na targowisku :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Jeden ze sprzedawców miał ją na targowisku :).
Kupiłam dziś tę dynię orzechową :). Zaraz zaczynam przygotowanie puree, a jutro będzie dżem :).
[..YouTube..] O! To fajnie:) A gdzie kupiłaś? Na nią jest mnóstwo przepisów na foodnetwork
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia O! To fajnie:) A gdzie kupiłaś? Na nią jest mnóstwo przepisów na foodnetwork
[..YouTube..] Kupiłam dziś tę dynię orzechową :). Zaraz zaczynam przygotowanie puree, a jutro będzie dżem :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Kupiłam dziś tę dynię orzechową :). Zaraz zaczynam przygotowanie puree, a jutro będzie dżem :).
Czyli jak sama nazwa wskazuje :). Musi być obłędnie dobra, a zrobić z takiej dżem – marzenie!
[..YouTube..] Czyli jak sama nazwa wskazuje :). Musi być obłędnie dobra, a zrobić z takiej dżem – marzenie!
[..YouTube..] @kucibaba2 Czyli jak sama nazwa wskazuje :). Musi być obłędnie dobra, a zrobić z takiej dżem – marzenie!
No wiem , wiem:) Ta butternut jest w smaku lekko orzechowa, leciutko słodkawa
[..YouTube..] No wiem , wiem:) Ta butternut jest w smaku lekko orzechowa, leciutko słodkawa
Rzeczywiście, blisko niestety tam nie mam, ale będę się za nią rozglądać w moim mieście. Zwykła dynia to wg mojej nomenklatury taka pomarańczowa jak na Halloween :).
Rzeczywiście, blisko niestety tam nie mam, ale będę się za nią rozglądać w moim mieście. Zwykła dynia to wg mojej nomenklatury taka pomarańczowa jak na Halloween :).
[..YouTube..] Rzeczywiście, blisko niestety tam nie mam, ale będę się za nią rozglądać w moim mieście. Zwykła dynia to wg mojej nomenklatury taka pomarańczowa jak na Halloween :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Rzeczywiście, blisko niestety tam nie mam, ale będę się za nią rozglądać w moim mieście. Zwykła dynia to wg mojej nomenklatury taka pomarańczowa jak na Halloween :).
Ja dwa lata temu wysłałam mamie nasiona butternut squash , w zeszłym roku już miała, pokazała zaprzyjaźnionemu panu który ma stoisko na targu, wyprosił ją o nasiona i w tym roku ma już całą uprawę, on to nazwał dynia amerykańska i jest zachwycony, ale mało kto to kupuje, bo ludzie nie znają. No ale do Ty chyba nie jesteś z Krakowa więc byłoby Ci daleko. Nie wiem jak smakuje zwykła dynia więc trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie.
rzeczywiście, nigdy jeszcze nie widziałam u nas takiej dyni. A różni się czymś mocno w smaku od takiej zwykłej? W zeszłym roku robiłam puree z miąższu dużej, pomarańczowej dyni i miała tak świetny smak sama w sobie, że w ogóle nic już do niej nie dodawałam :).
[..YouTube..] Ja dwa lata temu wysłałam mamie nasiona butternut squash , w zeszłym roku już miała, pokazała zaprzyjaźnionemu panu który ma stoisko na targu, wyprosił ją o nasiona i w tym roku ma już całą uprawę, on to nazwał dynia amerykańska i jest zachwycony, ale mało kto to kupuje, bo ludzie nie znają. No ale do Ty chyba nie jesteś z Krakowa więc byłoby Ci daleko. Nie wiem jak smakuje zwykła dynia więc trudno mi odpowiedzieć na Twoje pytanie.
Ja bym dodała jeszcze pieprz , Robię tak z butternut squash, niestety ciężko dostępny w Polsce, choć jest przepyszny do niego akurat pasuje też imbir. Masz rację ze to świetnie smakuje zamiast ziemniaków, które są beznadziejnie nudne.
[..YouTube..] rzeczywiście, nigdy jeszcze nie widziałam u nas takiej dyni. A różni się czymś mocno w smaku od takiej zwykłej? W zeszłym roku robiłam puree z miąższu dużej, pomarańczowej dyni i miała tak świetny smak sama w sobie, że w ogóle nic już do niej nie dodawałam :).
[..YouTube..] @kucibaba2 rzeczywiście, nigdy jeszcze nie widziałam u nas takiej dyni. A różni się czymś mocno w smaku od takiej zwykłej? W zeszłym roku robiłam puree z miąższu dużej, pomarańczowej dyni i miała tak świetny smak sama w sobie, że w ogóle nic już do niej nie dodawałam :).
[..YouTube..] Ja bym dodała jeszcze pieprz , Robię tak z butternut squash, niestety ciężko dostępny w Polsce, choć jest przepyszny do niego akurat pasuje też imbir. Masz rację ze to świetnie smakuje zamiast ziemniaków, które są beznadziejnie nudne.
pycha, czesto takie robie tylko dodaje jeszcze kilka ziemniaczkow i miksuje razem:) wtedy jest jeszcze lepsze, polecam spróbować!
[..YouTube..] pycha, czesto takie robie tylko dodaje jeszcze kilka ziemniaczkow i miksuje razem:) wtedy jest jeszcze lepsze, polecam spróbować!