Jedna z moich faworytek spośród smakowych wersji kopytek czyli kopytka z dyni, z dodatkiem gotowanych ziemniaków, choć również z samej dyni piżmowej, której konsystencja po upieczeniu jest dokładnie taka jak kartofli, można przygotować odpowiednie ciasto.
Zobacz też: Więcej przepisów na tani obiad
Trudno powiedzieć kto pierwszy wymyślił przepis na kopytka z dyni, które, podobnie jak w kuchni polskiej klasyczne kopytka ziemniaczane, pojawiają się też na włoskich stołach, nazywane tam gnocchi di zucca. Proponuję, na początku, przy pierwszym podejściu, wykorzystać do nich dynię o miąższu możliwie najbardziej podobnym do gotowanych ziemniaków, a z czasem, dochodząc do wprawy, dodawać do ciasta inne, nieco bardziej wodniste gatunki i regulować jego konsystencję za pomocą dodatkowych ziemniaków, jajek lub mąki ziemniaczanej czy nawet całkowicie rezygnować z dodawania ziemniaków. Po ugotowaniu takie kopytka fantastycznie smakują z masłem lub oliwą, odrobiną suszonego tymianku lub drobno posiekaną, świeżą miętą, a polane sosem śmietanowym lub posypane tartym parmezanem, będą jeszcze bardziej rozpływać się w ustach.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g dyni (bez pestek, upieczona w folii aluminiowej w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 220 °C, całkowicie wystudzona)
- 500 g ziemniaków (ugotowane, całkowicie wystudzone)
- 250 g mąki
- 1 jajko (duże)
- ½–1 łyżeczka cynamonu
- ½–1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Dynię i ziemniaki mielę w maszynce do mięsa.
- Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam ciasto na kopytka, żeby zbyt mocno nie zwilgotniało. W razie potrzeby konsystencję ciasta można regulować dodatkową mąką – pszenną lub ziemniaczaną (nie za dużo, maksymalnie kilka łyżek).
- Ciasto turlam na stolnicy w wałki, spłaszczam i za pomocą nieostrej łopatki wykrawam kopytka. Można też kulać z ciasta niewielkie kulki i spłaszczać je, rolując za pomocą widelca.
- Kopytka wrzucam za pomocą łyżki cedzakowej do gotującej, osolonej wody i od razu delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna.
- Gotuję kopytka z dyni pod przykryciem, a kiedy wypłyną na powierzchnię – odkrywam i trzymam na ogniu jeszcze przez 1 minutę.
- Odcedzam kopytka z dyni łyżką cedzakową, przekładam na talerze i serwuję z dodatkiem masła lub oliwy z oliwek oraz, opcjonalnie, suszonych lub świeżych ziół, sosów czy tartego parmezanu.
Mam pytanie odnośnie dyni 🙂
Mam ugotowana i zmiksowana, które jest zamrożone..czy taka dynia nadaje się na takie kopytka?
Myślę, że można ją wykorzystać, jeśli po rozmrożeniu (polecam rozmrozić w lodówce) nie będzie zbyt wodnista. Nigdy nie próbowałam mrozić puree z dyni ani z ziemniaków i nie do końca wiem, jaka konsystencja jest po rozmrożeniu. Jeśli taka, jak przed zamrożeniem, to nie ma problemu :).
Na razie są tylko żabie udka. W tym tygodniu będę jeszcze gotowała trochę dań kuchni polskiej, ale może uda się zrobić jakiś francuski przysmak 🙂 pozytywnakuchnia.pl/zabie-udka-z-czosnkiem/
Tak, można je po ugotowaniu podsmażać tak samo jak zwykłe, ziemniaczane. Są pyszne :).
Tak, można je po ugotowaniu podsmażać tak samo jak zwykłe, ziemniaczane. Są pyszne :).
ale fajne:P
Nie chcę być natrętna czy coś, ale kiedy francuskie dania? ^_^
Aww! Jak urośnie mi dynia na polu to na pewno zrobię! 🙂
A próbowałas je potem podsmażać na patelni?? ja uwielbiam takie podsmażone z chrupką skorupką, ciekawa jestem czy te sie nadaja i tez bedzie im ta rumiana skorupka pasowała:)