fbpx
Czytasz właśnie
Sernik Red Velvet

Sernik Red Velvet

Sernik Red Velvet

Pierwszy był tort Red Velvet, o mało intensywnym kolorze, bo ciasto z sokiem z buraków nabiera najpiękniejszej barwy, kiedy nie doda się do niego kakao lub… wykorzysta spożywczy barwnik. Potem babeczki, a teraz przyszła pora na sernik Red Velvet, inspirowany słynnym, amerykańskim wypiekiem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

To elegancki, ale też kapryśny wypiek, bo, podobnie jak w przypadku tortu, jeśli nie chcemy korzystać z syntetycznych barwników, uzyskanie pięknej, głębokiej, buraczanej barwy jest odrobinę dziełem przypadku. Zapewniam Was, że dzięki dodatkowi soku z cytryny i kakao w spodzie nie wyczuwa się smaku pieczonych buraków i uprzedzam, że kolor z soku buraczanego ze słoiczka lub puszki nie barwi tak mocno jak te świeże, starte na tarce o drobnych oczkach, dodane do masy jeszcze przed pieczeniem. Skoro przekonaliśmy się do ciasta marchewkowego, warto popróbować innych smaków.

Możecie, oprócz spodu, zabarwić sokiem z buraków lub barwnikiem masę sernikową, która pięknie skomponuje się wtedy zarówno z bordowym spodem, jak i kremowym wierzchem, słodkim za sprawą białej czekolady. Ja wolałam przygotować wersję dwukolorową, w końcu oryginalnie tort Red Velvet to bordowe ciasto przekładane i dekorowane białym kremem.

Zobacz też
Domowy budyń

Ciekawa jestem, czy mój sernik Red Velvet przypadnie Wam do gustu. Nie spotkałam takiego wypieku podczas mojej podróży po USA – wszędzie można dostać klasyczny tort lub babeczki, a tutaj – luźna inspiracja, choć wiem, że amerykańskie gospodynie również pieką tego typu serniki.

Sernik Red Velvet

Sernik Red Velvet

Sernik Red Velvet inspirowany amerykańskim tortem o tej samej nazwie. Jest to sernik kremowy, z jeszcze bardziej kremową polewą z mascarpone i białej czekolady, upieczony na spodzie o pięknym, bordowym lub bordowo-brązowym kolorze.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 2 godziny
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: red velvet cheesecake, sernik red velvet
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 508kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 1 szklanka mąki (najlepiej wyrośnie pszenna tortowa, typ 400-450; najzdrowiej będzie z orkiszową, typ 630)
  • ¼ szklanki cukru (najlepiej zastąpić ksylitolem => zdrowiej i mniej kalorii)
  • ¼ szklanki oleju
  • ½ szklanki tartych buraków (na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki kakao (z dodatkiem kakao ciasto może stracić piękny, bordowy kolor; opcjonalnie)

Masa sernikowa

  • 1 kg kremowego sera (np. mascarpone)
  • 5 jajek
  • ¾ szklanki cukru (najlepiej zastąpić ksylitolem => zdrowiej i mniej kalorii)
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii (lub miąższ wydrążony z całej laski wanilii)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Krem

  • 250 g kremowego sera (np. mascarpone)
  • 50 g białej czekolady (½ tabliczki; rozpuszczona w kąpieli wodnej)

Do dekoracji

  • różowy cukier, cukrowe różyczki cukiernicze, perełki cukiernicze (do wyboru; opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Sernik Red Velvet bezglutenowy - mąkę pszenną zastępujemy mąką bezglutenową (polecam uniwersalną najlepszą)
Przydatne poradniki:
  1. Zakalec w cieście - jak go uniknąć
  2. Sernik idealny - jak go upiec, żeby nie pękał i nie opadał

Jak zrobić

Przygotowanie spodu

  • Składniki suche na spód przesiewam, następnie łączę za pomocą widelca z rozkłóconymi składnikami mokrymi, mieszając do ich połączenia.
  • Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą i wstawiam do piekarnika (góra + dół, 180 °C, 30 minut lub 160 °C z termoobiegiem). Po upieczeniu od razu wyjmuję i studzę w tortownicy (np. na kratce) tak, żeby od spodu miało do niej dostęp powietrze.

Mieszanie masy sernikowej

  • Mieszam ser z cukrem za pomocą trzepaczki lub miksera, do rozpuszczenia cukru.
  • Wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie mieszając całość przed dodaniem kolejnego.
  • Na koniec dodaję wanilię i, opcjonalnie, mąkę ziemniaczaną (nada sernikowi odrobinę grudkowatości). Mieszam do połączenia składników.

Pieczenie całego sernika

  • Przelewam masę na wystudzony spód i wstawiam ciasto do piekarnika (góra + dół, 180 °C, 30 minut lub 160 °C z termoobiegiem). Po 30 minutach zmniejszam temperaturę o 20 °C i nadal piekę przez kolejne pół godziny. Boki powinny się ściąć, a środek, o średnicy ok. 5 cm, pozostać delikatnie miękki.

Studzenie

  • Studzę sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Dekorowanie

  • Składniki na krem łączę za pomocą trzepaczki lub miksera (ser musi mieć temperaturę pokojową) i wykładam na wierzch wystudzonego sernika.
  • Chłodzę sernik przez min. 2 godziny w lodówce, następnie można udekorować wierzch i serwować.

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Kalorie: 508kcal (25%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Białko: 8g (16%) | Fat: 41g (63%) | Tłuszcze nasycone: 23g (144%) | Cholesterol: 129mg (43%) | Sód: 70mg (3%) | Potas: 103mg (3%) | Cukier: 15g (17%) | Witamina A: 1170IU (23%) | Witamina C: 3.2mg (4%) | Wapń: 139mg (14%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dajcie znać jak udały się Wasze i czy smak podbił Wasze serca, a może, przeciwnie, buraczki w cieście to dodatek zupełnie nie w Waszym stylu?

Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom