Pierwszy był tort Red Velvet, o mało intensywnym kolorze, bo ciasto z sokiem z buraków nabiera najpiękniejszej barwy, kiedy nie doda się do niego kakao lub… wykorzysta spożywczy barwnik. Potem babeczki, a teraz przyszła pora na sernik Red Velvet, inspirowany słynnym, amerykańskim wypiekiem.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
To elegancki, ale też kapryśny wypiek, bo, podobnie jak w przypadku tortu, jeśli nie chcemy korzystać z syntetycznych barwników, uzyskanie pięknej, głębokiej, buraczanej barwy jest odrobinę dziełem przypadku. Zapewniam Was, że dzięki dodatkowi soku z cytryny i kakao w spodzie nie wyczuwa się smaku pieczonych buraków i uprzedzam, że kolor z soku buraczanego ze słoiczka lub puszki nie barwi tak mocno jak te świeże, starte na tarce o drobnych oczkach, dodane do masy jeszcze przed pieczeniem. Skoro przekonaliśmy się do ciasta marchewkowego, warto popróbować innych smaków.
Możecie, oprócz spodu, zabarwić sokiem z buraków lub barwnikiem masę sernikową, która pięknie skomponuje się wtedy zarówno z bordowym spodem, jak i kremowym wierzchem, słodkim za sprawą białej czekolady. Ja wolałam przygotować wersję dwukolorową, w końcu oryginalnie tort Red Velvet to bordowe ciasto przekładane i dekorowane białym kremem.
Ciekawa jestem, czy mój sernik Red Velvet przypadnie Wam do gustu. Nie spotkałam takiego wypieku podczas mojej podróży po USA – wszędzie można dostać klasyczny tort lub babeczki, a tutaj – luźna inspiracja, choć wiem, że amerykańskie gospodynie również pieką tego typu serniki.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 1 szklanka mąki (najlepiej wyrośnie pszenna tortowa, typ 400-450; najzdrowiej będzie z orkiszową, typ 630)
- ¼ szklanki cukru (najlepiej zastąpić ksylitolem => zdrowiej i mniej kalorii)
- ¼ szklanki oleju
- ½ szklanki tartych buraków (na tarce o drobnych oczkach)
- ½ łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki kakao (z dodatkiem kakao ciasto może stracić piękny, bordowy kolor; opcjonalnie)
Masa sernikowa
- 1 kg kremowego sera (np. mascarpone)
- 5 jajek
- ¾ szklanki cukru (najlepiej zastąpić ksylitolem => zdrowiej i mniej kalorii)
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii (lub miąższ wydrążony z całej laski wanilii)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Krem
- 250 g kremowego sera (np. mascarpone)
- 50 g białej czekolady (½ tabliczki; rozpuszczona w kąpieli wodnej)
Do dekoracji
- różowy cukier, cukrowe różyczki cukiernicze, perełki cukiernicze (do wyboru; opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Zakalec w cieście - jak go uniknąć
- Sernik idealny - jak go upiec, żeby nie pękał i nie opadał
Jak zrobić
Przygotowanie spodu
- Składniki suche na spód przesiewam, następnie łączę za pomocą widelca z rozkłóconymi składnikami mokrymi, mieszając do ich połączenia.
- Przelewam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bułką tartą i wstawiam do piekarnika (góra + dół, 180 °C, 30 minut lub 160 °C z termoobiegiem). Po upieczeniu od razu wyjmuję i studzę w tortownicy (np. na kratce) tak, żeby od spodu miało do niej dostęp powietrze.
Mieszanie masy sernikowej
- Mieszam ser z cukrem za pomocą trzepaczki lub miksera, do rozpuszczenia cukru.
- Wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie mieszając całość przed dodaniem kolejnego.
- Na koniec dodaję wanilię i, opcjonalnie, mąkę ziemniaczaną (nada sernikowi odrobinę grudkowatości). Mieszam do połączenia składników.
Pieczenie całego sernika
- Przelewam masę na wystudzony spód i wstawiam ciasto do piekarnika (góra + dół, 180 °C, 30 minut lub 160 °C z termoobiegiem). Po 30 minutach zmniejszam temperaturę o 20 °C i nadal piekę przez kolejne pół godziny. Boki powinny się ściąć, a środek, o średnicy ok. 5 cm, pozostać delikatnie miękki.
Studzenie
- Studzę sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Dekorowanie
- Składniki na krem łączę za pomocą trzepaczki lub miksera (ser musi mieć temperaturę pokojową) i wykładam na wierzch wystudzonego sernika.
- Chłodzę sernik przez min. 2 godziny w lodówce, następnie można udekorować wierzch i serwować.
Wartości odżywcze
Dajcie znać jak udały się Wasze i czy smak podbił Wasze serca, a może, przeciwnie, buraczki w cieście to dodatek zupełnie nie w Waszym stylu?