Najlepszy deser w Bangkoku, chociaż zastanawiałam się kiedyś, czy mojego serca bardziej nie podbiły lody kokosowe. Sticky rice, nazywany też glutinous rice czyli kleisty ryż z mango. Ryż gotowany na mleku kokosowym, posypany odrobiną prażonego sezamu, udekorowany najlepszym na świecie mango i polany słodkim sosem. Pięknie pachnie limonką. Moje śniadanie kupowane o poranku, kilka kroków od hotelu, za jedyne 50 bahtów czyli niewiele ponad 5 zł.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni tajskiej
Wydeptywaliśmy te same ścieżki przez kilkanaście lat, odwiedzając identyczne miejsca. Nasze drogi nigdy się nie skrzyżowały, chociaż często byliśmy wyjątkowo blisko siebie. Ile razy minęliśmy się na zakupach? Ja wybierałam mango, a Mariusz kupował piwo dla siebie i kolegi, do którego za chwilę miał wpaść z wizytą?
Z miłości do sticky rice z mango
Kiedy pierwszy raz poleciałam do Bangkoku, on chwilę wcześniej wrócił stamtąd po swoim 3-miesięcznym wyjeździe. Gdy ja poleciałam do Azji na 3 miesiące, dla niego rozpoczynał się projekt Praca Marzeń. Podróżowałam po azjatyckim południu, a on po Europie oraz Afryce. W różnym czasie, w Kambodży, zrobiliśmy zdjęcie tej samej pani sprzedającej bransoletki gdzieś przy murach jednej ze świątyń w Angkor Wat. Zachwyciliśmy się charyzmatyczną sprzedawczynią ryb na targu w Negombo na Sri Lance. Trafialiśmy do tych samych osób, chociaż byłam tam ponad rok po tym, jak z aparatem pojawił się wcześniej Mariusz.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ryż
- 1 szklanka ryżu kleistego (tzw. sticky rice lub glutinous rice)
- 2-4 łyżeczki cukru lub ksylitolu (lub ½-1 drops (o średnicy 2 cm cukru palmowego))
- ⅓ limonki (tylko wyciśnięty sok)
- ⅓ puszki mleka kokosowego (puszka o pojemności 400 ml)
Sos kokosowy
- ⅔ puszki mleka kokosowego
- ⅔ limonki (tylko wyciśnięty sok)
- 1-2 dropsy cukru palmowego (lub 4-6 łyżeczek cukru lub ksylitolu)
Do dekoracji
- 1-2 mango (dojrzałe; pokrojone w tzw. jeża z mango lub kostkę)
- 2 łyżeczki sezamu (jasny lub ciemny, uprażony na suchej patelni)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować ryż
- Mango - właściwości, walory i witaminy
- Jak obrać mango
- Jeż z mango - poradnik jak go zrobić krok po kroku
Jak zrobić
- Ryż płuczę w kilku zimnych wodach, mieszając dokładnie i zlewając wodę, aż będzie przejrzysta.
- Zalewam ryż w garnku zimną wodą na wysokość 1 paliczka (ok. 3) nad powierzchnię ryżu, dodaję mleko kokosowe i sok z limonki, słodzę i zagotowuję na najmniejszym palniku.
- Delikatnie mieszam chwilę, żeby ryż nie przywarł do dna, zmniejszam ogień do minimum, przykrywam całkowicie pokrywką i odstawiam do ugotowania na ok. 10 minut.
- Zdejmuję ryż z ognia, delikatnie mieszam, znów przykrywam i odstawiam.
- Pozostałe mleko kokosowe słodzę, dodaję sok z limonki i zagotowuję w osobnym garnku. Na dużym ogniu, bez przykrycia, redukuję, żeby zmniejszyło swoją objętość o połowę i zgęstniało (można ułatwić mu zgęstnienie, dosypując 1 łyżeczkę sproszkowanej tapioki i bardzo intensywnie mieszając, żeby nie utworzyły się grudki).
- Ryż nakładam na talerze, polewam sosem i posypuję sezamem, a obok kładę jeża z mango.
Wartości odżywcze
Poznaliśmy się internetowo, kiedy uczyłam się nurkować w Malezji, a on podziwiał rafę koralową w Egipcie. Nikt chyba nie przypuszczał, że spotkamy się miesiąc później i zjemy kleisty ryż z mango, pływając kajakiem po Odrze. I chociaż scenerią, zamiast ruchliwych ulic Bangkoku, był spokojny, sobotni Wrocław podziwiany z perspektywy wody, wiedzieliśmy już wtedy, że to początek kolejnej, najbardziej fascynującej podróży naszego życia.
Ciekawa jestem, czy sticky rice z mango przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i czy smakował!
Wybieramy sie niedlugo do Tajlandii. Poszperalam troche w necie co fajnego i lokalnego mozna tam zjesc. Wyprobowalam Twoj kleisty ryz z mango. Rewelacja. Co dopiero kiedy zjem go na miejscu. Pozdrawiam tak trzymaj, milo sie Cię ogląda.
Zrobiłam dzisiaj I zastanawiam się czy w proporcji do ryżu miały być 2-4 łyżeczki cukru I 1/3 limonki czy może 2-4 łyżki? Bo z 2-4 łyżeczek I sokiem z limonki ryż wyszedł mi całkiem kwaśny 🙁 a w Tajlandii zawsze był pyszny I słodki co najwyżej z nutką limonki.
Właśnie wróciłam z rodzinka z Tajlandii gdzie mango sticky rice jedlismy kilka razy dziennie i za każdym razem niebo w gebie. Zakupilam worek sticky ryżu i jutro robie zatem dziekuje za ten przepis! Jedyne czego nie da sie odtworzyc to tegi mango ktory tam jest niebotycznie slodki świeży i rozplywajacy się w buzi 🙂
Trzymam kciuki za powodzenie misji :). Mango najlepiej kupić takie z transportu lotniczego. To dojrzewające w Polsce to już nie to samo, chociaż nadal bardzo smaczne.
Zrobiłam mango sticky rice, także kawę po wietnamsku (zapasy kawki przeywieźliśmy także) i zaprosiliśmy znajomych na deser tajski i akwkę po wietnamsku.. to był obłęd wszyscy zachwyceni, a my zadowoleni że takim skromnym poczętsunkiem można sprawić tyle radości! Dziękuję za przepis, żałujemy tylko, że przywieźlismy za mało tej przepysznej kawki, bo ceny u nas są w porównaniu z tymi na miejscu 4 x wyższe za taką kawkę …
Ale za to jest pretekst do kolejnej wyprawy 🙂 Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Pozdrawiam ciepło Ania
Dzięki Aniu za życzenia i komentarz. Wam również wszystkiego dobrego i pięknych podróży w 2019 roku :).
Zrobiłam dziś. Wyszło przepyszne. Bardzo prosty przepis i bardzo smaczny. Pozdrawiam ?
Ooo dziękuję za wypróbowanie :). Bardzo się cieszę, że zwolenników kleistego ryżu przybywa <3.