Jeden z lepszych dodatków do naleśników i cudowny środek sprawiający, że jedzenie kanapek może uzależnić. Wywołujący wiele kontrowersji, reklamowany jako zdrowy i niezbędny w prawidłowo skomponowanej diecie, krem czekoladowy z orzechami, który w rzeczywistości składa się głównie z cukru i to nieprawda, że dzieci lepiej po nim rosną. Zastanawiałam się czy można zrobić ją samodzielnie i jak wybrać składniki, żeby uzyskać konsystencję kremową, ale nie za rzadką. Oto jest, moja domowa nutella – łatwa do zrobienia i fit, chociaż nie myślcie, że ma mało kalorii. Ma ich dużo, ale to dobrze dobrane kalorie.
Zobacz też: Więcej przepisów FIT
O ile sklepowa nie zaszkodzi od czasu do czasu, zjedzona raz w miesiącu na kanapce, nie wolno pałaszować codziennie pół słoiczka i nie jest to najlepsze lekarstwo na smutek, bo jeszcze smutniej poczuje się człowiek, który po tygodniu takiej diety stanie na wadze. Czy to ze sklepu, czy z własnego blendera, krem czekoladowy jest kaloryczny i nie można jeść go bez ograniczeń, chociaż smak uzależnia i czasami trudno się oderwać :).
Domowa nutella – najprostsza
Najprostszy sposób na przygotowanie domowej nutelli o smaku łudząco podobnym do tej ze sklepu to stopienie w kąpieli wodnej 1 tabliczki mlecznej czekolady i 50 g śmietanki kremówki, a następnie wymieszanie w młynku lub blenderze ze zmiksowanymi wcześniej orzechami laskowymi, których wystarczy jedynie pół szklanki. Najprostsza, domowa, ale nadal mocno słodzona. Sprawdźcie opakowanie po mlecznej czekoladzie – cukier jest na pierwszym miejscu.
Domowa nutella według mojej receptury jest bez cukru. Wykorzystajcie ksylitol lub syrop z agawy, a nawet miód o łagodnym smaku. Polecam też moje masło daktylowe, pamiętajcie tylko o tym, żeby zrobić je z naturalnych, suszonych daktyli 100%. Możecie całkowicie zrezygnować z jogurtu na rzecz mleka kokosowego i uzyskać wersję wegańską, w której wszystkie składniki będą pochodzenia roślinnego.
W przepisie proponuję wykorzystać olej kokosowy, który dodaje całości charakterystycznego smaku i zapachu. To zamiennik oleju palmowego, który wykorzystuje się w produkcji oryginalnego kremu. Znacząco podnosi zawartość tłuszczu i liczbę kalorii, więc możecie go pominąć, dodając odpowiednio więcej mleka kokosowego lub jogurtu. Uzyskacie wersję odtłuszczoną o ok. 20% – nieźle, prawda?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ szklanki orzechów laskowych (blanszowane; można zastąpić niesolonymi nerkowcami lub orzechami macadamia)
- 3 łyżki gorzkiego kakao (to musi być kakao wysokiej jakości o dobrym smaku)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym, najlepiej w wersji niskotłuszczowej)
- 3 łyżki syropu z agawy (można zastąpić 4 łyżkami cukru brzozowego czyli ksylitolu lub 3 łyżkami masła daktylowego)
- 3 łyżki oleju kokosowego (zamiast oleju można dodać więcej jogurtu lub mleka kokosowego, to znacząco obniży zawartość tłuszczu w kremie)
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Orzechy mielę na drobny pyłek w blenderze lub elektrycznym młynku do kawy, na najwyższych obrotach, po kilka sekund, z przerwami, żeby nie przepalić silniczka.
- Dodaję olej, syrop z agawy i sól, znów powtarzam mielenie po kilka sekund, do połączenia składników w gęstą pastę.
- Dokładam kakao i jogurt, znów mielę w kilkusekundowych partiach, robiąc odstępy, do uzyskania konsystencji płynnego, delikatnie lejącego masła.
- Przechowuję domową nutellę w lodówce, w zamkniętym słoiczku, przez ok. 1 tydzień.
Wartości odżywcze
Sprawdźcie, ile nutella domowa ma kalorii i obiecajcie, że nie będziecie już żartować z tego, że w nocy się od niej nie tyje, a najlepiej leczyć nią stres. Nie :). Dodajcie sobie do kanapki czy owsianki, jogurtu… Zjedzcie odrobinę, a jak dopada Was chandra, idźcie pobiegać. Albo chociaż na szybki marsz :).
Świetny przepis!! Przepyszna nutelllka 🙂 ja zrobiłam z mlekiem kokosowym – Pycha 🙂
Tak się zastanawiam, czy można taką domową nutellę pasteryzować? Zrobiłam jej trochę więcej, niż chciałam i z pewnością nie zjemy jej w ciągu 1 tygodnia.
Pozdrawiam, Marta.
Cześć Marto, możesz ją zamrozić :). Za dużo jest tutaj tłuszczu, żeby pasteryzować.
Nie wiem czemu ale jak dodałam syropu to wszystko sie bardzo posklejało i trudno było blendowac 🙁
Mam nadzieję, że ostatecznie się udało :).
Meeega pyszne! Polecam, moim dzieciom bardzo smakowało!