Wilgotne, trochę inne niż klasyczne, ciasto czekoladowe bez mąki, bo zamiast niej do środka dodaje się… czerwoną fasolę! Tak, to prawda, ugotowana fasola, zmiksowana lub rozduszona widelcem, jest bazą do przygotowania tego smacznego, łatwego i błyskawicznego wypieku.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
Ciasto czekoladowe bez mąki swoją konsystencję zawdzięcza fasoli i jajkom oraz proszkowi do pieczenia, który spulchnia całość i umożliwia ciastu wyrośnięcie. Nie oczekujcie spektakularnych efektów, bo wyrastaniu ciast najlepiej sprzyja gluten, którego tutaj brak. To ciasto dla tych z Was, którzy glutenu nie mogą ze względu na alergię lub nietolerancję, albo po prostu ograniczają go w diecie.
Postawcie na dobrej jakości kakao, które przy tak małej liczbie składników ma bardzo duży wpływ na smak ciasta, zwłaszcza że różni się on odrobinę od klasycznego ciasta czekoladowego, ze względu na posmak fasoli, który co prawda gubi się podczas pieczenia, ale wytrawni smakosze mogą go wyczuć.
Jeśli przepadacie za brownie, można upiec je według poniższej receptury, wykorzystując kwadratową foremkę. Z masy udadzą się też muffiny lub spód do sernika, a jeśli dodacie orzechy lub inne bakalie i dołożycie polewę oraz dekoracje, zwykłe i proste ciasto możecie zamienić w całkiem elegancki wypiek.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa
- ½ puszki czerwonej fasoli (puszka ok. 450 g; fasola odcedzona z zalewy)
- 2 jajka (duże)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- ½ szklanki oleju
- ½-¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
- 1 łyżka likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Do dekoracji
- polewa czekoladowa (z ½ tabliczki czekolady i ok. 12 ml śmietanki kremówki lub 1 łyżki masła; opcjonalnie)
- chipsy bananowe (albo orzechy, migdały w płatkach, wiórki kokosowe lub inne bakalie; opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Polewa czekoladowa - przepis
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra + dół). Wszystkie składniki miksuję krótko w blenderze na gładką masę (można też rozdusić fasolę widelcem, następnie rozmiksować z cukrem, olejem i likierem, dodać po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując na gładko, a na koniec dosypać kakao i proszek do pieczenia i wymieszać na najniższych obrotach do połączenia).
- Przelewam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i wstawiam do piekarnika.
- Piekę przez 60 minut (keksówka) lub 30 minut (kwadratowa blaszka), do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, na kratce.
- Wystudzone ciasto można udekorować polewą czekoladową i chipsami bananowymi lub bakaliami.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy ciasto czekoladowe bez mąki przypadnie Wam do gustu i czy ktoś, kogo nie poinformujecie o składzie, zorientuje się, że nie jest to tradycyjny, mączny wypiek :).