fbpx
Czytasz właśnie
Placki ziemniaczane błyskawiczne

Placki ziemniaczane błyskawiczne

Sos grzybowy

Trudno znaleźć Polaka, który choć raz nie spróbował tego dania. To nasza narodowa, polska potrawa serwowana w polskich domach i restauracjach specjalizujących się w kuchni polskiej. Co dom czy region, w którym są podawane, towarzyszą im inne, różnorodne dodatki. W najprostszej, najszybszej wersji proponuję placki ziemniaczane błyskawiczne, z blendera, do przygotowania w kilkanaście minut, bez konieczności ucierania ziemniaków na tarce.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni polskiej

W moim domu rodzinnym podawało się placki ziemniaczane polane kwaśną śmietaną, a w sezonie jesiennym pojawiał się też na nich sos grzybowy.

Do przygotowania placków ziemniaczanych najlepiej nadają się sypkie ziemniaki. Różne szkoły uczą, żeby ucierać je na tarce o cienkich lub grubych oczkach. Bardzo ważne jest smażenie placków ziemniaczanych na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Można smażyć zanurzone do połowy w oleju lub wykorzystać go mniej, zwłaszcza jeśli dysponujemy ceramiczną lub teflonową patelnią. Po smażeniu polecam odciśnięcie każdego placka ziemniaczanego na papierowym ręczniku lub serwetce – mniejsza ilość tłuszczu pozwoli usmażyć mniej kaloryczne, zdrowsze placki.

Zobacz też
Makaron z brokułami

Sos grzybowy bez śmietany

Placki ziemniaczane błyskawiczne

Szybkie placki ziemniaczane ekspresowe i błyskawiczne, z masy na placki zmielonej w blenderze. Łatwe placki ziemniaczane z cebulą i czosnkiem dla początkujących.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: placki ziemniaczane błyskawiczne
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 750 g sypkich ziemniaków (obrane ze skórek, surowe)
  • 1 cebula (duża)
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; przeciśnięty przez praskę)
  • ½ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • olej do smażenia

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Najlepsza mąka do placków ziemniaczanych błyskawicznych to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  3. Sos grzybowy do placków - przepis

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksujemy krótko w blenderze (nie mogą zbyt mocno się rozdrobnić). Można też najpierw zmiksować same ziemniaki, a następnie odcisnąć je na sicie nad talerzem.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy placki (duże lub małe). Najładniejszy kolor i najlepszy smak mają placki smażone na dużej ilości oleju, ale na patelni teflonowej lub ceramicznej można przygotować ich nieco mniej tłustą wersję, wykorzystując mniejszą ilość tłuszczu.
  • Każdy placek odciskamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i od razu podajemy.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem z czym Wy najbardziej lubicie placki ziemniaczane :).

Sos grzybowy bez śmietany
Placki ziemniaczane ze śmietaną i sosem grzybowym
76 komentarzy
  • mnie Babcia nauczyła i doradziła dawać do placków ziemniaczanych 1-2 łyżki śmietany (np 18) dzięki temu są po usmażeniu kruchutkie. A to co odsączę z ziemniaków w kroku pierwszym nie wylewam a odstawiam i jak wyrobię resztę składników (bez mąki ziemniaczanej) to dodaję ten tzw krochmal (wytrąconą skrobię – ten biały proszek z dna) aby uzyskać odpowiednią konsystencję masy. a jak natomiast przesadzę z czymś w drugą stronę i ciasto jest za gęste to dolewam po trochu tego soku co go wcześniej odcisnęłam 🙂

  • Znakomite placki ziemniaczane , niebo w gębie, moja żona preferuje ziemniaki tarte na tartce , dopiero jak wszystkie zjadła powiedziałem jej że ziemniaki były zmiksowane w blenderze, szok i niedowierzanie, tak jej smakowały.

  • tam musi być błąd… jedna łyżka soli? sugerując się przepisem dałem mniej niż łyżkę, a mimo wszystko nie da się tego jeść

  • Warto odcedzić sok z ziemniaków i zebrac skrobię pozostałą na dnie placków i dodać ją do ziemniaków to znacznie podnosi walory smakowe placków

  • [..YouTube..] Warto odcedzić sok z ziemniaków i zebrac skrobię pozostałą na dnie placków i dodać ją do ziemniaków to znacznie podnosi walory smakowe placków

  • Uwielbiam placki ziemiaczane , jak czytam wasze szalone pomysły na nie to tracę apetyt,= standard – ziemiaki starte na tarce w zależności od ilości stołowników ;na 1kg ziemiaków w obierkach min.1 duża cebula,do tego 1 jajo ,sól , pieprz, i mąka w zależności od konsystencji 1-2 łyżki stołowe.całość dokładnie wyrabiamy i smażymy na dobrym niezbyt głębokim oleju ,w miarę potrzeby go uzupełniając .Usmażone placki odsączamy i podajemy natychmiast. Najlepsze są cienkie mocno zarumienione,chrupiące.Dodatki do placków tak jak gust nie podlegają dyskusji.Osobiście preferuję cztery rodzaje dodatków ;1- kwaśna śmietana + cukier /wydanie klasyczne/. 2- pikantny sos pomidorowy /wydanie dla bywalców mcDonalds/ ,3 – sos mięsny /gulasz wieprzowo-wołowy z warzywami-papryka,pieczarki ,cebula ,czosnek,/,dla wprawionych , oraz wydanie dla smakoszy ; do wyboru; z sosem z kurek ,prawdziwków ,podgrzybków lub maślaków —–niebo w gębie, zapomnijcie o surogacie jakim są pieczarki to nie smak dla placków a wręcz zepsucie jago smaku ,pieczarkę dołóżcie do pizzy albo innego fast fooda…….życzę smacznego przepisy na sosy podam jak będą smakosze…:):):)

  • Uwielbiam placki zmieniaczane, ale u mnie w domu zawsze jadło się je z gulaszem ( i to koniecznie z szynki!!), zaś mój mężczyzna nauczony z domu, że ze śmietaną, a czasem jeszcze posypuje cukrem… dla mnie to paskudztwo – no cóż – co dom to inne zwyczaje. Unikałam robienia placków ze względu właśnie na ogrom pracy – tarcie ziemniaków wymaga sporej siły (potem zawsze miałam zakwasy w rękach…), ale odkąd mam blender, robię je częściej i wcale nie narzekam na inną konsystencję. Dla siebie dodaję sporo posiekanej cebuli, pietruszkę bądź koperek, dla mojej drugiej połowy dodaję odrobinę cukru. Na pomysł z czosnkiem też nie wpadłam, a przecież czasem dodaję ząbek do gotujących się ziemniaków, żeby poprawić ich smak, więc… tutaj też czosnek jest świetnym dodatkiem:) omijam mąkę pszenną, ale dodaję mąkę ziemniaczaną – dzięki niej ciasto jakoś lepiej się kupy trzyma 🙂 podsumowując: narobiłaś mi smaku!! haha!
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/01/Photo_00021-1.jpg[/img]

  • Placki ziemniaczane uwielbiam 🙂 Nie ma nic lepszego na świecie, chociaż nigdy nie próbowałam dodawać do nich czosnku. Trzeba będzie 🙂 Ale niestety mi najbardziej smakują po starciu na tarce, żałuję strasznie, bo ogrom z tym roboty 😛

    Pozdrawiam 🙂

  • [..YouTube..] Placki ziemniaczane uwielbiam 🙂 Nie ma nic lepszego na świecie, chociaż nigdy nie próbowałam dodawać do nich czosnku. Trzeba będzie 🙂 Ale niestety mi najbardziej smakują po starciu na tarce, żałuję strasznie, bo ogrom z tym roboty 😛

    Pozdrawiam 🙂

  • [..YouTube..] Placki ziemniaczane uwielbiam 🙂 Nie ma nic lepszego na świecie, chociaż nigdy nie próbowałam dodawać do nich czosnku. Trzeba będzie 🙂 Ale niestety mi najbardziej smakują po starciu na tarce, żałuję strasznie, bo ogrom z tym roboty 😛

    Pozdrawiam 🙂

  • a moje placki robię z dodatkiem śmietany ok. 3-4 łyżki i lubię jeszcze podsmażone skwarki z boczku, nie dodaję mąki ziemniaczanej za to dużo cebuli, najlepiej grubo krojonej 🙂
    ulala zgłodniałem 😉

  • Zawsze tak do niego napakuję wszystkiego, a potem często żałuję, bo muszę połowę wyjmować i miksować partiami ;). Ten sos z szynką i pieczarkami brzmi ciekawie, ja tego połączenia używałam jak dotąd tylko w pizzy i do risotto.

  • [..YouTube..] Zawsze tak do niego napakuję wszystkiego, a potem często żałuję, bo muszę połowę wyjmować i miksować partiami ;). Ten sos z szynką i pieczarkami brzmi ciekawie, ja tego połączenia używałam jak dotąd tylko w pizzy i do risotto.

  • [..YouTube..] @gWiazZdkaA Zawsze tak do niego napakuję wszystkiego, a potem często żałuję, bo muszę połowę wyjmować i miksować partiami ;). Ten sos z szynką i pieczarkami brzmi ciekawie, ja tego połączenia używałam jak dotąd tylko w pizzy i do risotto.

  • O rany az sie bałam jak zobaczyłam ile tego jest w tym mikserze i że próbujesz go domknąć jeszcze hehe 😛 u nas w domu placi wygladają zupełnie inaczej, ale co dom i rodzina to pewnie inne 🙂 i wole znowu zloto-brązowe i chrupiące najlepiej z sosem z szynka i pieczarkami i papryką mniam 🙂

  • [..YouTube..] O rany az sie bałam jak zobaczyłam ile tego jest w tym mikserze i że próbujesz go domknąć jeszcze hehe 😛 u nas w domu placi wygladają zupełnie inaczej, ale co dom i rodzina to pewnie inne 🙂 i wole znowu zloto-brązowe i chrupiące najlepiej z sosem z szynka i pieczarkami i papryką mniam 🙂

  • @Leokadia mój dziadek nawet te cebulowo-czosnkowe jadł ze śmietaną i z cukrem. To się nazywa miłość do placków ;).

  • na tym kanale panuje m. in taka zasada, że się nawzajem nie obrażamy i ubliżania mi albo innym widzom tolerować nie zamierzam. Wypad z baru.

  • no i robie je sie w chwilkę ta metoda. A pozniej tylko odlewam wode doprawiam, dodaje co mi przyjedzie do glowy, np. usmazony boczek, lub ser zolty w kosteczke itp. Są cudowne! aha i jeszcze przyprawa do ziemniakow jest dobra. Lubie chrupiace z wierzchu ale nie przypalone , zlociste…mniam mniam chyba zrobie dzis na obiad 🙂 i sa tez super z gulaszem, ale nigdy na slodko.

    • Można bez ziemniaczanej, można. W sumie mogłam dopisać, że jest opcjonalna, bo w książkach kucharskich też widziałam, że jej nie było na liście składników, ale teraz już za późno, bo jest w filmie :).

  • [..YouTube..] Hahaha, dobre! Ale w czym mam ustąpić? Zgodzić się z Tobą, że cały świat powinien robić placki ziemniaczane w jeden jedyny sposób i że całe społeczeństwo na pewno właśnie takie polubi najbardziej? Bez przesady ;). Tobie wydaje się, że się nie znam na gotowaniu, ale na szczęście są osoby, które twierdzą inaczej :). A współczuć nie ma czego, serio :).

  • [..YouTube..] @77gerda Hahaha, dobre! Ale w czym mam ustąpić? Zgodzić się z Tobą, że cały świat powinien robić placki ziemniaczane w jeden jedyny sposób i że całe społeczeństwo na pewno właśnie takie polubi najbardziej? Bez przesady ;). Tobie wydaje się, że się nie znam na gotowaniu, ale na szczęście są osoby, które twierdzą inaczej :). A współczuć nie ma czego, serio :).

  • ziemniaki na drobnej tarce; malakser i blender zdecydowanie odpadają – no i oczywiście z cebulką, solą i pieprzem, więc na słodko odpadają

  • Jestem plackożercą. 😀 Uwielbiam dodawać do nich np. starta paprykę, są wtedy kolorowe a ich smak jest wyraźniejszy. 🙂

  • [..YouTube..] Bawisz mnie:) Nie dość, że nie szanujesz widzów, okłamujesz ich, nie znosisz krytyki jakiejkolwiek, to jeszcze idziesz w zaparte. Wiesz, że nie masz racji ale nie ustąpisz – zabawne, ale ja Ci współczuje.
    A i jeszcze wydaje Ci się, że znasz się na gotowaniu – to jest najbardziej komiczne:)

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Bawisz mnie:) Nie dość, że nie szanujesz widzów, okłamujesz ich, nie znosisz krytyki jakiejkolwiek, to jeszcze idziesz w zaparte. Wiesz, że nie masz racji ale nie ustąpisz – zabawne, ale ja Ci współczuje.
    A i jeszcze wydaje Ci się, że znasz się na gotowaniu – to jest najbardziej komiczne:)

  • [..YouTube..] Jeżeli ktokolwiek tu komukolwiek cokolwiek wmawia, to chyba raczej Ty, twierdząc, że wiesz lepiej (i oczywiście, że wiedzą to DOBRZY kucharze) co i jak będzie innym ludziom smakować :).

  • [..YouTube..] Ta prawda nie jest tylko moja ale każdego DOBREGO kucharza i jak najbardziej zgodna z faktami. Właśnie łatwiejsze – co nie znaczy, że dobre a już napewno nie są PRAWDZIWE i nie takie same jak ucierane ręcznie! Różnicę w smaku odkryje nawet dziecko.
    Koniec dyskusji bo nie ma sensu rozmawiać o rzeczach oczywistych.

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Ta prawda nie jest tylko moja ale każdego DOBREGO kucharza i jak najbardziej zgodna z faktami. Właśnie łatwiejsze – co nie znaczy, że dobre a już napewno nie są PRAWDZIWE i nie takie same jak ucierane ręcznie! Różnicę w smaku odkryje nawet dziecko.
    Koniec dyskusji bo nie ma sensu rozmawiać o rzeczach oczywistych.

  • [..YouTube..] Każdy może sobie przyżądzac jak chce, ale ktoś kto choś trochę zna się na kuchni i DOBRZE gotuje wie, że różnica w smaku jest kolosalna i DOBRY kucharz nie wmawia innym, że to samo. Zresztą to nie tylko moje zdanie i żal, że upierasz się przy czymś co jest powszechnie wiadomo. No ale to tylko świadczy o wiedzy na tema kuchni…

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Każdy może sobie przyżądzac jak chce, ale ktoś kto choś trochę zna się na kuchni i DOBRZE gotuje wie, że różnica w smaku jest kolosalna i DOBRY kucharz nie wmawia innym, że to samo. Zresztą to nie tylko moje zdanie i żal, że upierasz się przy czymś co jest powszechnie wiadomo. No ale to tylko świadczy o wiedzy na tema kuchni…

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Jeśli nie widzisz różnicy między ciastem wykonanym poprzez ręczne utarcie ziemniaków a takich z blendera to ogromny żal. Każdy dobry kucharz powie Ci, że różnica jest ogromna. Prawdziwych placków ziemniaczanych tak się nie wykonuje i wbrew pozorom właśnie utarcie ziemniaków ma tu ogromne znaczenie. Zresztą jak widać nie tylko ja widzę, że placki są co najmniej dziwne. Ziemniaki na prawdzie placki trze się a nie miksuje – stara sprawdzona szkoła a nie jakiś nowoczesności.

  • [..YouTube..] sztuczne i nieprawdziwe to mogą być co najwyżej zupy i sosy z torebek, a nie placki utarte w blenderze. Poza tym powiedziałam w filmie, że można utrzeć ziemniaki na różne sposoby.

  • [..YouTube..] @77gerda sztuczne i nieprawdziwe to mogą być co najwyżej zupy i sosy z torebek, a nie placki utarte w blenderze. Poza tym powiedziałam w filmie, że można utrzeć ziemniaki na różne sposoby.

  • [..YouTube..] Rzeczywiście dziwne te placki. Jakby takie sztuczne. Prawdziwe placki się trze na tarce. W sensie ziemniaki do nich:) Żadne tam miksery czy blendery. Próbowałam i zupełnie inna masa wychodzi jak się zrobi je ręcznie. O niebo smaczniejsze, prawdziwe, chrupiące i pyszne. Z blendera/miksera to kompletnie nie to samo.

  • @pozytywna kuchnia , dziekuje za wyjasnienie. Placki z gotowanych ziemniakow maja inny smak , we Wloszech robia nawet pizze z takich plackow.

  • Ten ostatni, duży, z sosem grzybowym, był smażony testowo na minimalnej ilości tłuszczu. Ale takie z głębokiego oleju jednak są lepsze.

  • Mam ten komfort, że zdejmuję żeberka i razem z patelnią myję w zmywarce, a kuchenkę wystarczy przetrzeć. I mam też takie przydatne sitko jak widać tutaj: pozytywnakuchnia.pl/frytki/ tylko widocznie jak robiłam te placki, było na dnie zmywarki po smażeniu jakiejś innej potrawy.

  • [..YouTube..] Mam ten komfort, że zdejmuję żeberka i razem z patelnią myję w zmywarce, a kuchenkę wystarczy przetrzeć. I mam też takie przydatne sitko jak widać tutaj: pozytywnakuchnia.pl/frytki/ tylko widocznie jak robiłam te placki, było na dnie zmywarki po smażeniu jakiejś innej potrawy.

  • @Akaa86 ja też ze świeżych niegotowanych, tylko że najlepsze są te, które po ugotowaniu zrobiłyby się sypkie :).

    • To takie ziemniaki, na których powierzchni po ugotowaniu i wystudzeniu wytrąca się dużo skrobii. Bardzo łatwo „rozsypują się” np. po przepołowieniu widelcem. Sypkość można też sprawdzić przed gotowaniem, przekrawając surowego ziemniaka. Jeśli po przekrojeniu będzie mocno kleić się do noża, po ugotowaniu będzie kleisty, gumowaty.

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom