Łatwy biszkopt jasny ekspresowy czyli baza do wypieku tortów dla początkujących. Dobrze wyrasta dzięki mocnemu napowietrzeniu jajek w czasie miksowania oraz dodatkowi proszku do pieczenia. To sprawdzony przepis od znajomej, która zajmuje się wypiekiem tortów na zlecenie. Idealny dla tych z Was, którzy nie czują się jeszcze na siłach piec klasyczny biszkopt jasny bez proszku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 6 jajek
- 12 łyżek cukru (polecam zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w diecie bezglutenowej należy sprawdzić, czy kakao nie zawiera śladowych ilości glutenu)
- 12 łyżek mąki (pszenna typ 400-450 dla najlepszego efektu wyrośnięcia lub orkiszowa typ 630 dla niższego indeksu glikemicznego; można zastąpić mąką bezglutenową)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia.
- Jajka z cukrem ucieram na najwyższych obrotach miksera aż do spienienia.
- Dosypuję mąkę z proszkiem i mieszam za pomocą widelca, aż do uzyskania dość gęstej, ale lejącej masy bez grudek.
- Przelewam masę do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
- Wstawiam ciasto do lekko podgrzanego piekarnika nastawionego na temperaturę 160 °C (tradycyjny tryb pieczenia góra+dół; można nastawić piekarnik w momencie rozpoczęcia przygotowania biszkoptu). Można włączyć w piekarniku termoobieg, obniżając temperaturę pieczenia o 10-20 °C. Piekę przez ok. 60 minut, bez otwierania drzwiczek w czasie pieczenia.
- Na 5 minut przed końcem pieczenia można uchylić drzwiczki i sprawdzić drewnianym patyczkiem wbitym w środek ciasta, czy masa jest całkowicie upieczona. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.
- Upieczone ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i studzę w foremce, w temperaturze pokojowej, na kratce, żeby od spodu do tortownicy miało dostęp powietrze.
- Całkowicie wystudzony biszkopt wyjmuję z foremki i kroję za pomocą noża do ciast (ostrze z ząbkami), specjalnego noża strunowego do biszkoptów lub żyłki. Przekładam kremem, konfiturami oraz dekoruję.