fbpx
Czytasz właśnie
Ciasto Mikołaj z reniferem

Ciasto Mikołaj z reniferem

  • ciasto à la biszkopt, z jajek, mąki i masła
  • biały lukier z piany z białek
  • barwione barwnikami spożywczymi
Ciasto świąteczne "Mikołaj z reniferem" dla dzieci

Ciasto Mikołaj z reniferem przygotowałam jako uzupełnienie klasycznych wypieków świątecznych, które musiały znaleźć się na naszym rodzinnym stole. Od wielu lat wypiekane są w naszych domach lub wielokrotnie były przygotowywane przez nasze mamy i babcie. Trochę dla najmłodszych, a trochę dla siebie, warto pokusić się o przygotowanie takiego wypieku wyjątkowego. Niech to będzie coś kolorowego, w dodatku nieco fikuśnego! Niekoniecznie klasyka. Ciasto, na które każda pociecha będzie z niecierpliwością czekać przez całą wigilijną kolację. Kto wie, może nawet przez cały rok? Na trzy tygodnie przed Bożym Narodzeniem (choć w wersji ekspresowej wystarczą też 2-3 dni) można upiec pierniczki świąteczne, a w przeddzień Wigilii lub w wigilijny poranek – przygotować ciasto Mikołaj z reniferem, ozdobione kolorowym lukrem.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Boże Narodzenie

To może być klasyczny biszkopt lub keks czy ciasto ucierane. A nawet brownie lub murzynek. Najlepiej w specjalnej formie, takiej jak moja. Ale jeśli nie macie, można je upiec w zwykłej blaszce. Wystarczy potem namalować lukrem wzór. Może się skusicie?

Przepis na ciasto Mikołaj

Postawiłam na klasyczne ciasto à la biszkopt, takie z dodatkiem masła. Moja mama przez wiele lat robiła na bazie tej receptury lamingtona. Pięknie wyrosło i ładnie wypełniło formę. Potem wystarczyło udekorować kolorowym lukrem i gotowe!

Ciasto świąteczne "Mikołaj z reniferem" dla dzieci

Ciasto Mikołaj z reniferem

Świąteczne ciasto Mikołaj z reniferem, udekorowane kolorowymi lukrami. Ciasto biszkoptowe z Mikołajem.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 45 minuty
Gotowanie: 40 minuty
Razem: 1 godzina 25 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciasto mikołaj, ciasto z mikołajem
Liczba porcji: 1 forma kwadratowa o boku 23 cm
Kalorie: 146.93kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki (przesiana)
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła (stopione)

Lukry

  • 2 białka (o temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru pudru
  • barwniki spożywcze

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Zupa grzybowa

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić lukier
  2. Zakalec – jak go uniknąć

Jak zrobić

  • Zaczynam od przygotowania ciasta. Białka o temperaturze pokojowej ubijam na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli przed ubijaniem).
  • Do białek stopniowo, po 1 łyżce dosypuję cukier, cały czas ubijając. Gdy cukier się rozpuści, można dodawać kolejną łyżkę.
  • Do masy dosypuję mąkę i delikatnie mieszam łyżką, aż składniki się połączą.
  • Dolewam do masy stopione masło i znów delikatnie mieszam, łącząc wszystkie składniki.
  • Foremkę w kształcie Mikołaja z reniferem delikatnie nacieram stopionym masłem (koniecznie, jeśli jest używana po raz pierwszy. Przy kolejnych pieczeniach można wlewać masę do suchej foremki).
  • Wlewam masę do foremki, wygarniając ją dokładnie za pomocą szpatułki.
  • Wstawiam ciasto do lekko podgrzanego piekarnika i piekę w temperaturze 160 °C przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
  • Dzielę lukier na części odpowiadające wielkości elementów ciasta, które chcę udekorować i barwię barwnikami spożywczymi zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Dekoruję ciasto i czekam aż lukier zakrzepnie. Wcześniej można dodatkowo posypać je bakaliami, np. posiekanymi orzechami lub udekorować ozdobami cukierniczymi (cukrowymi płatkami śniegu, kolorowymi perełkami itp.). Oczy Mikołaja i renifera ozdabiam goździkami lub inną, ciemną przyprawą o okrągłych ziarenkach.

Wartości odżywcze

Serving: 70f | Kalorie: 146.93kcal (7%) | Carbohydrates: 19.38g (6%) | Białko: 2.81g (6%) | Fat: 6.63g (10%) | Tłuszcze nasycone: 3.69g (23%) | Cholesterol: 74.81mg (25%) | Sód: 74.88mg (3%) | Potas: 63.44mg (2%) | Fiber: 0.0625g | Cukier: 16.81g (19%) | Witamina A: 245.5IU (5%) | Wapń: 24.3mg (2%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciasto Mikołaj przepis

Do dekoracji polecam lukier z białek, który po ubiciu ma piękny, śnieżnobiały kolor. Jest też potem bardzo łatwo zabarwić go spożywczymi barwnikami. A dzięki temu, że ciasto ma jasnozłotą barwę i nie przypala się w silikonowej foremce, kolor renifera jest naturalny i wystarczyło tylko pomalować mu rogi i pyszczek. Jak Wams się podoba?

Ciasto świąteczne "Mikołaj z reniferem" dla dzieci
Ciasto świąteczne „Mikołaj z reniferem” dla dzieci

Dajcie mi koniecznie znać, jak się udały Wasze wypieki. Macie takie foremki? Jak poszło z lukrem? Czekam na wieści w komentarzach!

Zobacz komentarze (1)
  • Witam, mam pytanie odnośnie barwników spożywczych. Mój włoski partner firma SILIKOMART oferuje 3 rodzaje barwników: rozpuszczalne w alkoholu lub wodzie, rozpuszczalne w tłuszczu i takie do czekolady, galaretek i marcepana. KTÓRE SĄ NAJLEPSZE??? albo inaczej których używacie drogie forumowiczki 🙂

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom