fbpx
Czytasz właśnie
Tortelloni z sosem pieczarkowym

Tortelloni z sosem pieczarkowym

Tortelloni z sosem pieczarkowym

Obiady przygotowywane na szybko to pole popisu dla wyobraźni, a sekretem ich dobrego smaku jest wysoka jakość kilku składników, z których zostały przygotowane. Świeże warzywa lub owoce, sosy bez konserwantów, a jeśli to dania makaronowe, to najlepiej te niesuszone, sprzedawane w szczelnie zamkniętych opakowaniach i przechowywanie w chłodniczych warunkach. Tortelloni z sosem pieczarkowym to obiad w 15 minut, co Wy na to?

Zobacz też: Więcej przepisów na szybki obiad

Tortelloni to włoskie pierożki przygotowywane na jajeczno-mącznym cieście, z różnymi rodzajami nadzienia, spośród których jednym z najpopularniejszych jest szpinak z dodatkiem włoskiego sera ricotta. Ich łagodny smak doskonale podkreśli sos pieczarkowy, który, zamiast na śmietanie, przygotowuję z dodatkiem białego wina. Pieczarki i natka pietruszki to bardzo smaczne połączenie, które polecam też np. w jajecznicy lub naleśnikach. Sos pieczarkowy z oliwkami i winem, łagodny w smaku, można wzbogacić o dodatek ostrej papryczki chili, która doda całemu daniu kolejnego, pięknego koloru. Oto kolorowe tortelloni z sosem pieczarkowym, smacznego!

Tortelloni z sosem pieczarkowym

Tortelloni z sosem pieczarkowym

Tortelloni z ricottą i szpinakiem podane z sosem pieczarkowym z cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i białym winem. Przepis na tortelloni z sosem pieczarkowym krok po kroku.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: tortelloni z sosem pieczarkowym
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g tortelloni z serem ricotta i szpinakiem
  • 5 pieczarek (pokrojone na plasterki)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 garść czarnych oliwek (bez pestek; pokrojone na plasterki)
  • 1 lampka białego wina wytrawnego
  • ½ pęczka natki pietruszki (drobno posiekana)
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • ¼ ostrej papryczki chili (opcjonalnie; drobno posiekana)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę i czosnek szklę na oliwie lub maśle.
  • Dodaję połowę natki pietruszki i oliwki, podsmażam chwilę.
  • Dosypuję pieczarki i podsmażam do miękkości.
  • Zalewam winem i redukuję całość na dużym ogniu. Doprawiam.
  • Dosypuję tortelloni (świeże, domowe, trzeba wcześniej ugotować; te już gotowane, przechowywane w lodówce, wystarczy podgrzać w sosie przez ok. 3-5 minut; te suche, z torebki lub pudełka, trzeba wcześniej ugotować). Opcjonalnie posypuję papryczką chili.
  • Serwuję z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Tortelloni z sosem pieczarkowym
Tortelloni z sosem pieczarkowym
Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom