Obiady przygotowywane na szybko to pole popisu dla wyobraźni, a sekretem ich dobrego smaku jest wysoka jakość kilku składników, z których zostały przygotowane. Świeże warzywa lub owoce, sosy bez konserwantów, a jeśli to dania makaronowe, to najlepiej te niesuszone, sprzedawane w szczelnie zamkniętych opakowaniach i przechowywanie w chłodniczych warunkach. Tortelloni z sosem pieczarkowym to obiad w 15 minut, co Wy na to?
Zobacz też: Więcej przepisów na szybki obiad
Tortelloni to włoskie pierożki przygotowywane na jajeczno-mącznym cieście, z różnymi rodzajami nadzienia, spośród których jednym z najpopularniejszych jest szpinak z dodatkiem włoskiego sera ricotta. Ich łagodny smak doskonale podkreśli sos pieczarkowy, który, zamiast na śmietanie, przygotowuję z dodatkiem białego wina. Pieczarki i natka pietruszki to bardzo smaczne połączenie, które polecam też np. w jajecznicy lub naleśnikach. Sos pieczarkowy z oliwkami i winem, łagodny w smaku, można wzbogacić o dodatek ostrej papryczki chili, która doda całemu daniu kolejnego, pięknego koloru. Oto kolorowe tortelloni z sosem pieczarkowym, smacznego!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g tortelloni z serem ricotta i szpinakiem
- 5 pieczarek (pokrojone na plasterki)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 1 garść czarnych oliwek (bez pestek; pokrojone na plasterki)
- 1 lampka białego wina wytrawnego
- ½ pęczka natki pietruszki (drobno posiekana)
- sól, świeżo zmielony pieprz
- ¼ ostrej papryczki chili (opcjonalnie; drobno posiekana)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Obejrzyj bezpośrednio na moim Facebooku
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę i czosnek szklę na oliwie lub maśle.
- Dodaję połowę natki pietruszki i oliwki, podsmażam chwilę.
- Dosypuję pieczarki i podsmażam do miękkości.
- Zalewam winem i redukuję całość na dużym ogniu. Doprawiam.
- Dosypuję tortelloni (świeże, domowe, trzeba wcześniej ugotować; te już gotowane, przechowywane w lodówce, wystarczy podgrzać w sosie przez ok. 3-5 minut; te suche, z torebki lub pudełka, trzeba wcześniej ugotować). Opcjonalnie posypuję papryczką chili.
- Serwuję z dodatkiem świeżej natki pietruszki.