Zamiast mięsnego lub pomidorowego sosu do prostego przygotowania obiadu z makaronem można wykorzystać różnorodne warzywa. Pokrojone w kostkę i podduszone na oliwie, wymieszane z ugotowanymi wstążkami lub spaghetti, albo pastą o innych kształtach, są smacznym i pożywnym daniem obiadowym lub sporą porcją na kolację. Bardzo lubię takie dania. Składniki można komponować w zależności od aktualnego sezonu i przygotowywać makaron z warzywami na różne sposoby.
Zobacz też: Więcej przepisów na szybki obiad
Mój makaron z warzywami będzie bardzo jesienny, a cukinia, ostatnia i późna, przyjechała do mnie z ogrodu przyjaciółki. Można byłoby zastąpić ją dynią, która dodałaby potrawie jeszcze więcej koloru i słodkawego posmaku. Pomidory, w sezonie jesienno-zimowym, warto wykorzystać te śliwkowe lub daktylowe, bo na moje ulubione malinówki trzeba będzie poczekać do przyszłego roku.
W ten sam sposób, zastępując makaron pierożkami mezzelune, można przygotować podobne, a jednak nieco inne danie. Od kilku tygodni testuję w mojej kuchni produkty marki Hilcona o naturalnym składzie (polecam przy okazji zerknąć na hilcona.pl, czeka Tam na Was konkurs!) i w takim ekspresowym gotowaniu sprawdzają się świetnie, bo zostały już wstępnie obgotowane i prosto z lodówki, na krótko, wrzuca się je do wrzącej wody albo bezpośrednio do sosu na patelnię.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 400 g makaronu Hilcona fettuccine all'italiana
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 2-3 ząbki czosnku (drobno pokrojony)
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- ½ papryki żółtej
- 4 pomidory (średnie)
- 1 cukinia (mała)
- ½ bakłażana
- ½ marchewki
- listki świeżej bazylii
- parmezan
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 szczypta chili (lub ¼ ostrej papryczki chili pokrojonej w drobną kosteczkę)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę, bazylię i czosnek siekam, paprykę, bakłażan, cukinię i pomidory kroję w kostkę. Marchewkę ścieram na tarce o drobnych oczkach lub kroję w julienne.
- Cebulę z czosnkiem szklę na oliwie.
- Dodaję cukinię, bakłażan i paprykę i podsmażam przez ok. 5-7 minut.
- Dokładam pomidory z marchewką i doprawiam solą, pieprzem, chili i ziołami. Duszę przez ok. 20 minut.
- Na minutę przed końcem duszenia gotuję makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Odcedzam makaron i przekładam do warzyw, dokładnie mieszam.
- Serwuję makaron z warzywami posypany serem startym na tarce o drobnych oczkach oraz posiekaną bazylią.