Uwielbiam zarówno ten pieczony, jak i sernik bananowy na zimno, w którym słodycz i charakterystyczny smak bananów łączą się z delikatnym, kremowym serem. To świetny deser na cały rok, a banany można też zastąpić dojrzałym mango, morelami lub brzoskwinią. Przygotowany z dodatkiem ksylitolu zamiast białego cukru, zawiera mniej kalorii, choć warto pamiętać, że to wciąż sernik i szaleć z więcej niż jednym kawałkiem dziennie nie warto.
Zobacz też: Więcej przepisów na ciasto bez pieczenia
Można przygotować sernik bananowy na zimno całkowicie bez pieczenia, jeśli jako spód zdecydujecie się wykorzystać gotowe ciasteczka. Ja proponuję spód owsiany, bez dodatku jajek, który szybko, w 10 minut, podpiecze się w dobrze rozgrzanym piekarniku. Choć moje ciasto ma na wierzchu galaretkę o smaku pomarańczowym (uważajcie z ekspresowymi, które szybko tężeją – chwila nieuwagi i powstaje gęsta galaretka w misce, jeszcze przed wyłożeniem na wierzch ciasta ;)), doskonałym dodatkiem będzie tu galaretka agrestowa lub cytrynowa, spod której łatwiej widać plasterki bananów.
Spróbujcie poeksperymentować z dodatkiem cynamonu, jeśli lubicie jego połączenie z bananem. Postawcie na dobry ser, bez niepotrzebnego nadmiaru wody czy zagęszczaczy. Zastąpcie cukier ksylitolem. Ciekawa jestem, jak posmakują Wam Wasze serniki. Smacznego!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- ¾ szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżki ekstraktu waniliowego
- ⅓ szklanki cukru
- ⅓ szklanki mąki pszennej razowej (można zastąpić mąką orkiszową typ 800 lub mąką bezglutenową z dodatkiem 1 łyżki mielonego lnu lub siemienia oraz 3 łyżek gorącej wody)
- 2 łyżki rodzynek
Masa bananowa
- 1 kg twarogu (w poradach poniżej opcja bez laktozy)
- ½ szklanki śmietanki kremówki (30-36% tłuszczu; w poradach poniżej opcja bez laktozy)
- 2 banany (bardzo dojrzałe)
- ½ szklanki cukru (polecam ksylitol; można też zastąpić go 1 dodatkowym bananem)
- 6 łyżek żelatyny
- ½ szklanki gorącej wody
Wierzch
- 2 banany (pokrojone na plasterki)
- 1 opakowanie galaretki (agrestowa, cytrynowa, brzoskwiniowa lub pomarańczowa; na opakowaniu galaretki informacja, że jest przeznaczone na 500 ml wody)
- 250 ml gorącej wody (czyli o połowę mniej, niż klasyczne proporcje sugerowane na opakowaniu galaretki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Sernik bananowy na zimno bez laktozy - ser i śmietankę można zastąpić 1 kg gęstego jogurtu naturalnego greckiego (bez mleka w proszku w składzie)
- Sernik bananowy na zimno bezglutenowy - można pominąć przygotowanie spodu lub wykorzystać do niego mąkę bezglutenową najlepszą.
- Jak zrobić twaróg domowy
Jak zrobić
Spód
- Składniki na spód mieszam dokładnie i wylepiam nimi spód tortownicy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej folią aluminiową/papierem do pieczenia.
- Wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 st. C (góra+dół). Wyjmuję i studzę.
Masa bananowa
- Żelatynę rozpuszczam dokładnie w gorącej wodzie, rozcierając ewentualne grudki. Odstawiam do przestudzenia (ale nie może stężeć).
- Ser, śmietankę, banany i cukier (wszystkie składniki doprowadzone do temperatury pokojowej) miksuję w blenderze na gładką masę.
- Stopniowo dodaję żelatynę do masy, cały czas miksując.
- Przekładam masę do tortownicy, wyrównuję wierzch i odstawiam na ok. 2-3 godziny do stężenia w lodówce.
Wierzch
- Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do wystudzenia (ale nie może zacząć tężeć).
- Wierzch sernika, opcjonalnie, smaruję polewą czekoladową lub kajmakiem.
- Na wierzchu ciasta układam banany.
- Przelewam galaretkę na banany (można stopniowo, najpierw niewielką część, która stężeje po kilku minutach w lodówce i utrzyma banany, następnie kolejne 2-3 porcje). Po wlaniu całej galaretki odstawiam ciasto do lodówki na ok. 1 godzinę.
Jeśli ktoś się skusi na ten przepis polecam dodać nie 6 łyżek żelatyny tylko 6 łyżeczek, bo niestety mój sernik wylądował w koszu ;(
Iwono, przykro mi, czy stężał za mocno? 6 łyżek wymienionych w przepisie do łyżki płaskie, jest dodana adnotacja przed listą składników. Może wsypałaś czubate? Z mniejszą ilością żelatyny moje serniki nigdy nie tężały tak jak trzeba, zwłaszcza że są to serniki wysokie.