fbpx
Czytasz właśnie
Rosół rybny

Rosół rybny

  • z ryb morskich lub słodkowodnych
  • z warzywami zeszklonymi na maśle
  • z lubczykiem, tymiankiem lub natką pietruszki
Rosół rybny

Rosół rybny. W postną Wigilię rosół z ryby jest podawany jako pierwsze danie w północnych, nadmorskich regionach polski, choć nie tylko tam. Ugotowany na włoszczyźnie uduszonej na maśle, przechodzi aromatem smacznej, morskiej lub słodkowodnej ryby. Chociaż z wyglądu łudząco przypomina klasyczny rosół, w smaku jest zupełnie inny. Zdziwi się ten, kto pomyśli, że rosół z gotowanej ryby będzie brzydko pachnieć. Odpowiednio doprawiony, zaskoczy Was delikatną słodkością marchewki i rybiego mięsa, z lekką nutką cytryny, która nada mu wyrazu. Zobaczcie przepis na rosół z ryby – jak zrobić krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Możecie przygotować go zarówno na głowach i ogonie (nabierze intensywnego smaku, ale może też stracić na klarowności) jak i na pozostałej części ryby.

Przepis na rosół rybny

W wersji wigilijnej idealnie będzie smakować rosół ugotowany na karpiu lub linie. Można też przygotować rosół z ryb na pstrągu, a także rosół z ryby morskiej.

Rosół rybny

Rosół rybny

Najlepszy rosół rybny wigilijny, pachnący lubczykiem i tymiankiem, z dodatkiem warzyw. Idealny rosół z ryby na Święta lub niedzielny obiad.
4.50 z 10 ocen
Przygotowanie: 40 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 55 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: rosół rybny, rosół z ryb, rosół z ryby
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 274kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1-1½ kg ryby (głowy, ogony, tusza)
  • 3 l wody
  • 2 marchewki (obrane, pokrojone w większe kawałki lub na grube plastry)
  • pietruszka (obrana, pokrojona w większe kawałki lub na grube plastry)
  • ½ korzenia selera (obrany, pokrojony w grubą kostkę)
  • 1 średni por (tylko biała część)
  • sok z ½ cytryny
  • 1 liść laurowy
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, biały pieprz
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (opcjonalnie)
  • natka pietruszki (opcjonalnie; do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Tatar

Przydatne przepisy i poradniki

Rosół rybny serwujemy w bulionówkach, udekorowany plasterkami ugotowanej marchewki i/lub pietruszki. Do środka można też włożyć kawałki ugotowanej ryby lub wykorzystać ją do przygotowania rybnej pasty do kanapek (wystarczy zmielić w maszynce do mięsa lub zmiksować w blenderze razem z warzywami z gotowania rosołu).
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane

Jak zrobić

  • W dużym garnku duszę warzywa na maśle przez ok. 10 minut.
  • Dodaję głowy, ogony i pozostałe mięso ryb pokrojone w sporą kostkę, zalewam wodą, dosypuję przyprawy (oprócz soli i mielonego pieprzu) i tymianek oraz lubczyk i gotuję przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu. Pod koniec gotowania dodaję 2-3 łyżki soli i sok z cytryny.
  • Ostrożnie wyjmuję części ryb z wywaru, odcedzam łyżką cedzakową warzywa i przyprawy. Doprawiam pieprzem.

Wartości odżywcze

Serving: 300ml (z kawałkami ugotowanej ryby) | Kalorie: 274kcal (14%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 38g (76%) | Fat: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 112mg (37%) | Sód: 149mg (6%) | Potas: 727mg (21%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 4360IU (87%) | Witamina C: 5mg (6%) | Wapń: 55mg (6%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Koniecznie posypcie go świeżymi ziołami. Polecam natkę pietruszki. To nie tylko dekoracja, ale i dodatkowo witamina C na zdrowie :).

Rosół rybny przepis

Uwielbiam ten rosół również na łososiu. Jeśli macie dostęp do ryby dobrej jakości, koniecznie spróbujcie go zrobić w takiej wersji!

Rosół rybny
Rosół rybny

Bardzo jestem ciekawa, czy taki rosół z ryb przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! A może już go robicie i macie jeszcze inne pomysły na dodatki? Piszcie koniecznie :).

17 komentarzy
  • Ugotowałam rosół wg Pani przepisu, z jedną zmianą. Rosół gotowany na szkieletach z dorsza i łososia. Pod koniec gotowania, dosłownie 5 min.dodałam usmażone wcześniej filety z dorsza, pokrojone w kostkę i pozbawione ości. Pewnie danie mniej dietetyczne, ale w zupełności wystarczy jako obiad jednodaniowy. Dla większych głodomorów do tego można podać pieczywo czosnkowe. Mieszkam nad morzem i kupuję czasem ryby bezpośrednio z kutra. Rybacy filetuja rybę, a nie każdy bierze szkielety. I z takich pozyskanych praktycznie za darmo szkieletów super rosół wychodzi. Pozdrawiam serdecznie

    • Doskonały pomysł, zero-waste <3. Ja zbieram głowy i ogony po pieczeniu ryby, zamrażam i gotuję na nich wywar, kiedy potrzebuję go jako bazy do innych dań. Ale z takich świeżych z kutra to najlepiej :).

  • Zastanawiam się, czy można by najpierw podgotować – tak przez godzinkę,
    albo coś – same głowy i warzywa, potem zupę przyprawić i dopiero wtedy
    dodać pokrojone tuszki, a następnie podgotować całość z 10 – 15 minut.

    • Mowa o płaskich, klasycznych łyżkach stołowych. Możesz spróbować dać na początku mniej, jeśli np. prawie w ogóle nie używasz soli na co dzień, ale na taką ilość wody to nie jest za dużo.

  • Można bez, aczkolwiek są wyjątkowo ważne, bo to one nadają smaku. To się może wydawać obrzydliwe, ale warto spróbować i się przełamać :).

  • Pani Doroto.Czytając ten przepis poczułem smak tego rosołku. Cały sekret tkwi w soku z cytryny i lubczyku. Z tym,że łowię specjalnie małe okonie,jazgarze i z samych tuszek (bez głów i płetw)gotuje się zupę.Jest to rarytas. Na koniec wrzuca się do rosołku lekko podsmażone filety z okonia lub szczupaka pokrojone w malutkie paski.Po usmażeniu poskręcają się i wyglądają -ja my to nazywamy „ślimaki”.To jest pożywny rosołek dla trzymających dietę. Pozdrawiam

4.50 from 10 votes (10 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom