fbpx
Czytasz właśnie
Kawa postarzana – jak smakuje i czemu postarza się kawę

Kawa postarzana – jak smakuje i czemu postarza się kawę

Ten uśmiech i błysk w oku po kilku pierwszych łykach :)
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Dawno temu, kiedy do Europy sprowadzano pierwszą kawę z dalekich krajów zza oceanu, jej transport trwał nawet kilka miesięcy. To był czas, kiedy worki z kawą płynęły w okrętach z Indonezji, Ameryki Południowej i Afryki, a napój, który trafiał potem do europejskich filiżanek, miał wyjątkowy smak. Z biegiem lat metody transportu zmieniały się, a jego czas uległ skróceniu. Okazało się, że zmianie uległ też smak przewożonej kawy. Aby odtworzyć jej dawną konsystencję i aromat, powstała kawa postarzana, a właściwie cała koncepcja jej uprawy, zbioru, przechowywania i palenia.

Kilka dni temu miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kawowych zorganizowanych przez markę Nespresso i opowiem Wam dziś o ciekawostkach na temat postarzania kawy. Wiadomo już, czemu postarza się kawę, ale jak wygląda cały proces i jak smakuje kawa postarzana?

Postarzanie kawy i jego zalety

Tradycja postarzania kawy sięga XVIII wieku, gdy kawa była transportowana statkami z Indonezji do Europy. Czasem trwało to nawet 3 miesiące, podczas których ziarna, transportowane np. z Indonezji wzdłuż południowego wybrzeża Afryki, przechodziły przez różne strefy klimatyczne, zmieniając temperaturę, nasłonecznienie czy wilgotność. Dziś transport trwa znacznie krócej, ale można odtworzyć proces starzenia, zwłaszcza że jest to sztuka znana od wielu lat i na całym świecie nie tylko postarza się kawę, ale też, między innymi, sezonuje wołowinę, przygotowuje produkty fermentowane, sery dojrzewające czy suszy owoce. Upływ czasu, w odpowiednich i kontrolowanych warunkach, potrafi działać na korzyść produktów spożywczych.

Nespresso Selection Vintage 2014 – jak powstaje kawa postarzana

Kawa, której historię powstania miałam okazję poznać podczas warsztatów, została zebrana w 2014 roku. Ziarna arabiki dojrzewały w kontrolowanym magazynie w Kolumbii, w lokalizacji na wysokości równika, na wysokości ok. 3 700 m. Taka wysokość to mniej tlenu i chłodniejsze powietrze, dlatego kawa nie wchłania pary wodnej. Kontrolowane jest nasłonecznienie, wilgotność i temperatura. Po niemal 3 latach postarzania kawa jest mielona i zamykana w kapsułkach.

Nespresso Vintage - opakowanie nawiązuje do jutowych worków, w których transportowano kawę
Nespresso Vintage – opakowanie nawiązuje do jutowych worków, w których transportowano kawę

Parzenie postarzonej kawy

Starannie selekcjonowana kawa postarzana wymaga odpowiedniego zaparzenia, dlatego najlepiej jest ją przygotować w ekspresie ciśnieniowym.

Parzenie espresso
Parzenie espresso do degustacji

Degustacja kawy

Nie tylko sposób parzenia odgrywa ogromną rolę w uzyskanym smaku jednego z najpopularniejszych napojów na świecie. Jeśli chcecie w pełni poczuć wyjątkowy aromat i smak, polecam degustowanie kawy. Jak to wygląda? Przebiega w czterech etapach. Zaparzone ciśnieniowo espresso serwuje się w kieliszku, którego kształt, podobnie jak w kieliszkach do wina, pozwala cieszyć się pełnią zapachu i smaku. Etap pierwszy to sprawdzenie aromatu, kolejnym jest zweryfikowanie kwaskowatości, trzecim: określenie tzw. body, a końcowym: opisanie smaku kawy.

Poznałam tę metodę na warsztatach kawowych w warszawskim Nespresso Boutique przy ul. Nowy Świat 47, gdzie Ania Oleksak, kawowa ekspertka z wieloletnim doświadczeniem, opowiadała o procesie powstawania kawy od początku uprawy aż do postarzania i wypalania.

Świeże ziarna oraz kawa niepalona
Świeże ziarna oraz kawa niepalona
Ania Oleksak, Coffee Ambassador, wprowadziła nas do świata postarzanej kawy i jej degustacji
Ania Oleksak, Coffee Ambassador Nespresso, wprowadziła nas do świata postarzanej kawy i jej degustacji

Kawę wącha się przed pierwszym łykiem, maksymalnie zbliżając nos do kieliszka. Głęboki wdech i czuć pierwsze, „górne” zapachy. Pierwszy łyk, nieduży i rozprowadzenie kawy w ustach dla poczucia pełni smaku. Delikatne przemieszanie kawy w kieliszku. Powtórzenie czynności i poczucie kolejnych zapachów i smaków z „serca” kawy.

Postarzana kawa najlepiej smakuje saute, zaparzona jako espresso i serwowana w kieliszku. Bez mleka i cukru, za to doskonała jako dodatek do eleganckiej kolacji czy smakowitego deseru.

Zobacz też
Kawa mrożona

Spróbujcie nowej, limitowanej Nespresso Selection Vintage 2014, jeśli macie ochotę poznać kawę łagodną, o niskiej kwaskowatości, pełną delikatnych, kwiatowo-owocowych nut smakowych połączonych z aromatem drewna. To pierwsza taka kawa w ofercie marki. Ziarna zostały zebrane w 2014 roku, w Kolumbii, i przez ponad 2 lata poddawane procesom postarzania, którego celem jest pozbycie się nadmiaru kwaskowatości i uwydatnienie konsystencji gotowej kawy. Zaraz po zmieleniu ziarna trafiły do kapsułek, w których kawa jest szczelnie zamknięta i zachowuje moc zapachową i smakową.

Kawa zebrana w roku 2014
Kawa Nespresso Vintage zebrana w roku 2014
Szczelne zamknięcie gwarantuje intensywny zapach
Szczelne zamknięcie gwarantuje intensywny zapach
Intensywny zapach kawy tuż po otwarciu kapsułki
Intensywny zapach kawy tuż po otwarciu kapsułki

Po zaparzeniu ma aksamitną konsystencję i doskonały smak. Degustowanie jej było zaskakującym i inspirującym doświadczeniem kawowym i, na szczęście, mam jeszcze zapas, którym mogę cieszyć się w domowym zaciszu.

Ten uśmiech i błysk w oku po kilku pierwszych łykach :)
Ten uśmiech i błysk w oku po kilku pierwszych łykach 🙂

W limitowanej edycji, kawa dostępna jest do końca marca 2017 roku w sprzedaży w butikach Nespresso w całej Polsce.

Ciekawa jestem, czy znacie smak postarzanej kawy, jaką kawę lubicie najbardziej i jak często pijecie? Macie swoje ulubione pory dnia, kiedy po nią sięgacie?

Tekst powstał we współpracy z marką Nespresso.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom