Karp duszony to doskonała alternatywa na kolację wigilijną dla karpia smażonego. Duszony karp w śmietanie jest bardzo smaczny i przygotowuję go bez skórki. Potem podaję z gotowanymi warzywami, na przykład ziemniakami i marchewką. Tym z Was, którzy do tej ryby, mimo wszystko, nie mogą się przekonać, proponuję wypróbowanie tego dania w wersji z dorszem, szczupakiem lub sandaczem. Karpia można udusić w wywarze lub w śmietanie i delikatnie zagęścić zasmażką lub zredukować sos na wolnym ogniu. Bez zasmażki będzie lżejszy, co jest istotne dla tych z Was, którzy chcieliby, żeby na stole zagościł karp bez smażenia. Zobaczcie przepis na karpia duszonego – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne
Karp duszony to ciekawa propozycja dla tych, którzy nie mogą lub nie powinni, ze względów zdrowotnych, jeść ryb smażonych na tłuszczu, w panierce. Jeśli wykorzystacie rybę z dobrego źródła, z pewnością nie będzie w niej czuć mułu. Za to w połączeniu z lekko kwaśnym sosem śmietankowym nabierze lekko wyrazistego smaku.
Przepis na karpia duszonego
Zamiast w śmietanie, można udusić go w jogurcie naturalnym. To z pewnością znacznie obniży kaloryczność całego dania i zmniejszy jego tłustość. Białe mięso ryby w sosie, a do tego gotowane ziemniaki i marchewka. Łagodna ryba i warzywa oraz lekko kwaśny sos.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg filetów lub dzwonek karpia
- 2 cebule (utarte na tarce o drobnych oczkach)
- 50 g masła (¼ kostki; można zastąpić 4 łyżkami masła klarowanego)
- ½ szklanki śmietany (12-18% tłuszczu; można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 1 cytryna
- sól, biały pieprz
- 4 łyżki białej zasmażki 1. stopnia (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Zasmażka – przepis
Jak zrobić
- Dzwonka karpia lub porcjowane filety nacieram solą i pieprzem i układam w garnku lub na głębokiej patelni na rozgrzanym maśle.
- Posypuję rybę cebulą i duszę pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, przez ok. 20 minut.
- Do garnka dolewam śmietanę i sok wyciśnięty z cytryny. Zagotowuję.
- Zasmażkę mieszam z wodą lub wywarem warzywnym i wlewam do garnka (jeśli śmietana jest wystarczająco gęsta, można zrezygnować z dodawania zasmażki). Delikatnie potrząsam, żeby sos wymieszał się z rybą.
- Duszę całość przez ok. 5 minut, przekładam na talerze i podaję.
Wartości odżywcze
Chcę być z Wami szczera i powiem, że dla mnie najsmaczniejszy ze wszystkich jest smażony w panierce. Nie wyobrażam sobie bez niego Świąt.
Karp duszony przepis
Natomiast nie przewiduję również takiej sytuacji, w której ktoś z domowników lub gości poszukujących delikatniejszej ryby nie znajdzie niczego dla siebie. W końcu na Wigilię przygotowuje się tak dużo potraw, że można pokusić się o zrobienie dania na specjalne zamówienie. Zgodzicie się?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy i u Was pojawi się taka duszona ryba ze śmietaną. Jak wrażenia smakowe? Który karp najlepszy?
Ja na szczęście też, ale już kilka osób prosiło mnie o wersje potraw np. dla „wrzodowców” i od nowego roku trzeba będzie się za to zabrać :).
no tak:) są niestety biedni ..chorzy…trzeba o nich zadbać:))) dla nich są wersje light:))) czyli ryba na parze:)))
ja tam mogę wszystko:)) a smażona na klarowanym maśle najbardziej mi smakuje:)))