Soki z kiszonek powróciły do łask i bardzo dobrze, bo są zdrowe dzięki zawartości witaminy C powstałej w wyniku fermentacji. Są naturalnymi probiotykami o zbawiennym wpływie na jelita oraz poprawę odporności. Szczególnie polecane na zimę, ale nie zapominajmy o nich przez cały rok! Sok z kiszonych buraków jest chyba najpopularniejszy spośród wszystkich soków kiszonkowych i choć same buraki po kiszeniu ustępują, moim zdaniem, kiszonym ogórkom, kalafiorowi, kapuście i marchewce, to soczek pić uwielbiam!
Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki
Można pić sok z kiszonych buraków sam, bez dodatków, choć nadaje się też jako składnik koktajli, którym nadaje charakterystycznego, kwaśnego posmaku. Jeśli, podobnie jak ja, jesteście miłośnikami kwaśnych, intensywnych smaków, na pewno przypadnie Wam do gustu. Warto pić go kilka razy w tygodniu, choć znam osoby, które po sok z kiszonego buraka sięgają codziennie rano. Podobnie jak inne kiszonki, jest szczególnie przydatny w czasie przeprowadzania postu warzywno-owocowego, dostarczając do organizmu sporej dawki witaminy C.
Sok z kiszonych buraków dobry na wszystko?
Przypisuje mu się wiele właściwości uzdrawiających i nie da się zaprzeczyć, że bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. To nasze rodzime buraki, które od lat jedliśmy na naszej szerokości geograficznej, dlatego w sezonie jesienno-zimowym polska kiszonka sprawdzi się lepiej niż egzotyczne owoce z importu, zwłaszcza te, które nie były dojrzałe przed zerwaniem z drzewa/krzaka. Sok z kiszonych buraków, oprócz witaminy C, zawiera też bardzo dużo witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu i wszystkich jego układów. Dzięki kulturom bakterii kwasu mlekowego ułatwia trawienie i korzystnie wpływa na pracę jelit. Dodatkowo zawiera żelazo, magnez i potas. Wzmacnia odporność i pomaga utrzymać właściwy poziom hemoglobiny we krwi, zapobiegając anemii.
Warto jednak pamiętać, że, podobnie jak każde inne pożywienie, nie jest to produkt, który uczyni cuda, zwłaszcza gdy, poza jego piciem, spożywa się niezdrowe jedzenie. Zdrowa dieta ma być bogata w warzywa i zróżnicowana, a sok z kiszonego buraka to po prostu jeden z jej elementów, a nie panaceum na wszystko. Weźmiecie sobie tę informację do serca? 🙂
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 buraki (obrane ze skórki, pokrojone na plasterki lub starte na tarce o grubych oczkach)
- 1 ząbek czosnku (pokrojony na plasterki lub drobno)
- 1 l wody
- 1 łyżeczka cukru
- ½-1 łyżka soli kamiennej
- 4 ziarna ziela angielskiego (opcjonalnie)
- 8 goździków (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Sok z kiszonych buraków sprawdzi się też świetnie jako zakwas z buraków na barszcz. Najlepiej pić zimny lub doprowadzony do temperatury pokojowej.
- Sok z kiszonego buraka ukisi się szybciej, nawet po 3-4 dniach, jeśli do letniej zalewy doda się 2-3 łyżki soku z poprzedniego kiszenia lub gotowego soku/zalewy z innej kiszonki domowej.
- Odcedzone z soku buraki można wykorzystać jako dodatek do surówki, koktajlu warzywnego lub do kanapek.
Jak zrobić
- Sól i cukier rozpuszczam w przegotowanej, ciepłej wodzie.
- Buraki i czosnek układam na dnie 1-litrowego słoika lub zakręcanej butelki. Zalewam letnią wodą, dokładam goździki i ziele angielskie.
- Obciążam buraki (np. wyszorowanym i wygotowanym kamieniem lub niedużą szklanką, żeby przez cały czas kiszenia były dokładnie zanurzone w zalewie (zapobiega to pojawieniu się szkodliwej dla zdrowia pleśni).
- Zakręcam lekko słoik/butelkę i odstawiam na 5-10 dni w ciepłe miejsce.
- Ukiszony sok odcedzam i przechowuję w lodówce. W chłodnym miejscu, zakręcony i nieotwierany, może stać nawet 1 rok, ale najlepiej pić go regularnie i co kilka dni przygotowywać nową porcję.
Jak Wam smakuje? Będzie często gościć w Waszym jadłospisie?
A po jest cukier? Czy musi być? Przecież do ogórków kiszonych nie dodaje się. Czy wyjdzie bez dodatku cukru?
Cukier zostaje zużyty w procesie fermentacji, żeby przebiegła łatwiej i żeby wytworzyło się więcej kwasu mlekowego.