fbpx
Czytasz właśnie
Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli to świetny pasztet bez mięsa! Przygotowałam przepis na pasztet fasolowy, żeby w końcu do jedzenia na wielkanocnym śniadaniu mieć coś więcej niż tylko chleb, ćwikła i jajka z pomidorami. Pasztet z fasolą wygląda jak jego mięsny kuzyn, to zaskakujące! Zastanawiam się, czy po prostu nie położyć go na stole, bez żadnego komentarza o składzie. Sprawdzę w ten sposób, ile osób będzie jadło i kto się nie zorientuje, że jest to wersja roślinna, wegańska ;). Zobaczcie jak zrobić pasztet z fasolą krok po kroku.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na dodatki do kanapek

Na pierwszy rzut oka przypomina zwykły, mięsny pasztet. Ma tę samą kolorystykę, z lekko przyrumienionym wierzchem. Jest wilgotny i bardzo aromatyczny. To dzięki dodatkowi ziół i nawilżających płatków owsianych, choć można byłoby wykorzystać zamiast nich zwykłą, namoczoną w warzywnym wywarze bułkę.

Przepis na pasztet z fasoli na chleb i nie tylko

Uniwersalny, bo nadaje się do pokrojenia w plastry i zaserwowania jako elegancka przystawka lub składnik sałatki. Pasztet z fasolą jest na tyle soczysty, że łatwo rozsmarować go na chlebie.

Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli wegański, bez mleka, mięsa, masła i jajek. Przepis na pasztet fasolowy. Pyszny, aromatyczny pasztet z fasolą z dodatkiem zeszklonej cebuli, czosnku, ziół i karmelizowanego jabłka.
4.60 z 10 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 3 godziny
Razem: 3 godziny 15 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: pasztet z fasolą, pasztet z fasoli
Liczba porcji: 1 keksówka 11 × 20 cm
Kalorie: 254kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki fasoli (biała, o dowolnym rozmiarze)
  • 2 cebule (posiekane; przed posiekaniem można opalić je na palniku kuchenki gazowej)
  • 1 jabłko (obrane, pokrojone na plasterki)
  • 2 ząbki czosnku (posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • ½ szklanki mąki owsianej (można ją przygotować, mieląc płatki owsiane w wysokoobrotowym blenderze)
  • ½ szklanki oliwy z oliwek (+ kilka łyżek do zeszklenia cebuli, czosnku i jabłek)
  • 1-2 łyżeczki cząbru lub majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki cynamonu lub gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Risotto z bobem

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Fasolę gotuję do miękkości (wcześniej trzeba ją namoczyć na całą noc lub zastosować opcję ekspresową – niżej porady).
  • Cebulę szklę na kilku łyżkach oliwy. Dodaję czosnek i jabłko i szklę całość.
  • Zeszklone warzywa i owoce oraz oliwę dodaję do ugotowanej, odcedzonej fasoli i miksuję blenderem, doprawiając solą, pieprzem, pozostałymi przyprawami i ziołami. W takiej formie pasztet jest już gotowy, jeśli wystarczy rzadsza wersja do smarowania nożem i zaserwowania w miseczce. Można natomiast wykonać jeszcze kilka kroków i zrobić pasztet pieczony.
  • Jeśli mieszanka jest odpowiednio doprawiona, dodaję mąkę owsianą i miksuję jeszcze przez chwilę całość.
  • Przekładam masę do foremki keksówki (wyłożona papierem do pieczenia lub nasmarowana oliwą i posypana bułką tartą/mąką).
  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 40 minut (góra+dół), do zrumienienia wierzchu. Na ostatnich 15 minut pieczenia można włączyć dodatkowe podpiekanie od góry.
  • Studzę, przekładam do lodówki i schładzam przez 2 godziny (pasztet nabierze pełni smaku). Serwuję pokrojony w plastry.

Wartości odżywcze

Serving: 60g | Kalorie: 254kcal (13%) | Carbohydrates: 31g (10%) | Białko: 9g (18%) | Fat: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 4mg | Potas: 515mg (15%) | Fiber: 10g (42%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 10IU | Witamina C: 2.4mg (3%) | Wapń: 68mg (7%) | Żelazo: 2.5mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Smak fasolki, podkreślony przyprawami i ziołami, jest uzupełniony przypaloną ogniem cebulą oraz karmelizowanym jabłkiem. Miłośnicy mięsnych aromatów mogą doprawić go wędzoną papryką, którą polecam wszystkim, którzy mięsa nie jadają, ale tęskno im czasem za jego smakiem.

Pasztet z fasoli przepis

Dałam do spróbowania Mariuszowi, który nie przepada za smakiem fasoli. W formie pasztetu chętnie zjadł i zaskoczył go taki smak :). To z pewnością będzie hit w Waszej roślinnej kuchni!

Pasztet z fasoli
Pasztet z fasoli

Ciekawa jestem, czy pasztet z fasolą zaskoczy również Was i Waszych bliskich swoją konsystencją i smakiem. A może niektórzy nie zorientowali się, co jedzą? 🙂 Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

2 komentarze
4.60 from 10 votes (10 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom