fbpx
Czytasz właśnie
Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Lody truskawkowe bez cukru

Dawniej przygotowywałam klasyczne lody na mleku, jogurcie czy śmietance. Dziś nabiał ograniczam i wolę zjeść jogurt na śniadanie lub spałaszować ulubiony ser, a lody jadam w nowoczesnym wydaniu. Wegańskie lody truskawkowe bez cukru to hit kilku ostatnich dni. Można je zrobić z zamrożonych truskawek i banana lub awokado, wzbogacając smak i konsystencję opcjonalnymi dodatkami.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne desery

W najprostszej wersji, zwłaszcza gdy owoce są bardzo słodkie, wystarczy mieszanka truskawek i bananów. Zamrożone lub świeże, które dopiero po zmiksowaniu przekładam do pudełka i wstawiam do zamrażalnika. Wegańskie lody truskawkowe bez cukru w nieco bogatszej wersji przygotowuję, miksując wcześniej orzechy nerkowce na gładkie masło. Dosładzam je daktylami lub rodzynkami, choć sprawdzi się też dodanie odrobiny ksylitolu czy syropu klonowego albo z agawy. Naturalną słodycz w lodach doskonale podbija ekstrakt z wanilii.

Masło z nerkowców można zastąpić masłem kokosowym lub gęstą, kokosową śmietanką, które nadadzą lodom odrobinę tropikalnego charakteru.

Zobacz też
Budyń bezglutenowy

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru

Lody truskawkowe bez cukru

Najlepsze wegańskie lody truskawkowe bez cukru, bez jajek, bez mleka czy śmietany. Przepis na lody truskawkowe fit - z truskawek i bananów, z dodatkiem wanilii, orzechów nerkowców i daktyli lub rodzynek.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 3 godziny 10 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska, Wegańska
Przepis na: lody truskawkowe bez cukru
Liczba porcji: 4
Kalorie: 175kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 szklanki truskawek (świeże lub mrożone)
  • 2 banany lub awokado (dojrzałe; świeże lub zamrożone w niedużych kawałkach, bez skórek)
  • ½ szklanki orzechów nerkowców (opcjonalnie)
  • 1 garść suszonych daktyli lub rodzynek (opcjonalnie; lub ½ świeżego banana, albo 2 łyżki ksylitolu, miodu, syropu z agawy albo syropu klonowego; daktyle/rodzynki można wcześniej namoczyć i odcedzić, żeby łatwiej dały się zmiksować)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Dodatek zmiksowanych na masło orzechów nerkowców sprawi, że lody będą mieć bardziej kremową konsystencję.

Jak zrobić

  • Orzechy i daktyle/rodzynki miksuję w blenderze na gładkie masło z nerkowców. Wyjmuję z kielicha.
  • Dodaję do blendera pozostałe składniki i miksuję pulsacyjnie, do uzyskania pożądanej konsystencji, pod koniec dokładając masło orzechowe.
  • Lody miksowane z zamrożonych składników są gotowe do podania. Masę ze składników niezamrożonych przekładam do maszynki do lodów lub mrożę w pudełku, w zamrażalniku, przez ok. 3 godziny, mieszając co 30 minut, co zapobiega krystalizacji i zapewnia lepszą konsystencję lodów.

Wartości odżywcze

Serving: 180g | Kalorie: 175kcal (9%) | Carbohydrates: 26g (9%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 3mg | Potas: 387mg (11%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 18g (20%) | Witamina A: 25IU (1%) | Witamina C: 58.8mg (71%) | Wapń: 34mg (3%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy takie lody przypadną Wam do gustu. A może wolicie śmietankowo-truskawkową klasykę?

 

Wegańskie lody truskawkowe bez cukru
Wegańskie lody truskawkowe bez cukru
Zobacz komentarze (1)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom