Od kiedy odkryłam nasiona chia i ich możliwości, cieszę się od czasu do czasu prostymi deserami. Wystarczy mi roślinne mleko, trochę miodu, wanilia i nasiona, które odstawiam do napęcznienia. Malutka porcja, bo desery powinny być niewielkie, choć łatwo się to mówi ;). Dzisiejszy deser z truskawkami jest ogromnych rozmiarów i polecam podane proporcje wykorzystać do przygotowania go nie w tak wielkich jak moje, a mniejszych pucharkach, dla czterech, a może nawet dla sześciu osób.
Zobacz też: Więcej przepisów fit
Można też zjeść go na słodkie śniadanie, co uczyniłam kolejnego dnia po zrobieniu mu zdjęć, a i tak obydwoje z Mariuszem zostawiliśmy sobie połowę „na potem”.
Taki deser z truskawkami to oczywiście pole do popisu dla Waszej wyobraźni: możecie dodać inne owoce, przygotować go bez galaretki, za to z kleksami truskawek wlewanymi pomiędzy poszczególne warstwy puddingu. Może ktoś będzie miał ochotę zaserwować go z domową granolą? Niech moja propozycja będzie początkiem, a gdy puścicie wodze fantazji, dajcie mi znać, jak wyszedł Wam deser truskawkowy po modyfikacjach :).
Mój deser z truskawkami jest wegański, zagęszczony agarem, choć można też wykorzystać do niego żelatynę w proszku lub listkach. Jeśli nie przepadacie za mlekiem kokosowym, spróbujcie zastąpić je innym, a gdy nie zależy Wam na tym, żeby przygotować wegański deser z truskawek, jako bazę do puddingu wykorzystajcie jogurt naturalny o łagodnym, neutralnym smaku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pudding z chia
- 2 szklanki mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego (można zastąpić jogurtem naturalnym w wersji niewegańskiej)
- 8 łyżek nasion chia
- 4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego czy z agawy (można zastąpić ksylitolem)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ćwiartki laski wanilii (albo 2 łyżeczki soku z cytryny/limonki)
Galaretka truskawkowa
- 3 szklanki truskawek (umyte, bez szypułek)
- agar agar lub żelatyna (proporcje wg przepisu na opakowaniu - ilość środka żelującego ma spowodować stężenie 500 ml musu truskawkowego; u mnie było to 5 g agaru lub 10 g żelatyny)
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego (można zastąpić ksylitolem)
Do dekoracji
- 1 szklanka truskawek (umyte, bez szypułek; pokrojone w ćwiartki)
- 1 garść blanszowanych migdałów (grubo posiekane)
- świeża mięta
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Podane proporcje wystarczą do przygotowania dwóch dużych pucharków deseru lub 4 mniejszych.
- Zamiast galaretki można wykorzystać zmiksowane z miodem/syropem/ksylitolem truskawki i układać pudding w pucharkach warstwowo, na przemian z kleksami z musu truskawkowego.
Jak zrobić
Galaretka truskawkowa
- Truskawki miksuję w blenderze ze środkiem słodzącym. Połowę przekładam do garnka i podgrzewam z agarem lub żelatyną, do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
- Do ciepłej mieszanki dodaję, po 1 łyżce, za każdym razem dokładnie mieszając, pozostały mus truskawkowy.
- Przelewam mus do ukośnie ustawionych pucharków, podpartych np. poduszką czy ściereczką. Zostawiam do wystudzenia i zgęstnienia, następnie przekładam do lodówki, nadal ustawiając ukośnie, do schłodzenia i całkowitego stężenia.
Pudding z chia
- W czasie gdy galaretka tężeje w lodówce, przygotowuję pudding z chia, mieszając wszystkie składniki w misce. Odstawiam na ok. 30 minut. Co kilka minut mieszam całość łyżką, żeby nasiona równomiernie rozprowadziły się po całej mieszance.
- Przekładam pudding na stężałe galaretki. Posypuję migdałami i truskawkami i dekoruję miętą.
Ten deser jest doskonały, dziękuję za przepis! Będę przygotowywać również w wersji z malinami i jagodami, pycha!
Warto zrobiłam pyszności
Wygląda pysznie! Zaraz sprobuje zrobic z mango ! Pozdrawiam ?