Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne danie na lubelszczyźnie, choć również w Bieszczadach czy na Mazurach można zjeść doskonałe! Przyrządzone z dodatkiem regionalnego sera i czosnku niedźwiedziego, który zapewnia niezwykły aromat farszu i dodaje mu ładnego, zielonego akcentu kolorystycznego. Warto przygotować je na co dzień lub na wigilijną kolację. Polecam dodać do farszu ulubione zioła, a całość polać potem masłem lub dobrym olejem i posypać prażonym słonecznikiem. Przepis na pierogi z farszem z kaszy gryczanej – są pyszne! Ciekawa jestem, czy i Wam przypadną do gustu! Zobaczcie jak zrobić krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 1½ szklanki mąki orkiszowej (lub zwykłej pszennej (np. typ 550))
- ½ łyżeczki soli
- ½ szklanki maślanki lub wrzątku
- dodatkowa mąka do wałkowania
Farsz
- 1½ szklanki kaszy gryczanej (biała lub ciemna, palona; wypłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona)
- 2½ szklanki wody
- 1 cebula (posiekana)
- 200 g twarogu
- 1 jajko (lub 2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalanego 4 łyżkami wrzątku)
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2-4 łyżki natki pietruszki lub mięty
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; lub 1-2 łyżki czosnku niedźwiedziego; drobno posiekany)
Do dekoracji
- stopione masło lub olej
- nasiona słonecznika (uprażone na suchej patelni)
- świeży tymianek, mięta lub natka pietruszki (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Farsz
- Kaszę wrzucam do zagotowanej wody, dodaję pół łyżeczki soli i gotuję przez ok. 10-15 minut na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Zdejmuję z ognia i zostawiam przykrytą jeszcze na ok. 5 minut, następnie studzę.
- Cebulę z czosnkiem szklę na oleju.
- Kaszę mieszam z pokruszonym twarogiem oraz ziołami i cebulą z czosnkiem. Doprawiam do smaku.
- Do kaszy dodaję jajko lub siemię, dokładnie mieszam.
Ciasto
- Wrzątek mieszam łyżką z mąką i zostawiam do wystudzenia. Jeśli robię ciasto z maślanki, od razu zaczynam zagniatać wszystkie składniki. Wyrabiam przez ok. 10 minut.
- Wałkuję bardzo cienki, podsypując mąką. Wycinam krążki za pomocą szklanki.
Lepienie pierogów
- Nakładam do każdego krążka farsz za pomocą łyżeczki, palce obsypuję mąką i sklejam pierogi. Odkładam i przykrywam ściereczką.
Gotowanie pierogów
- Ostrożnie wkładam pierogi do gotującej, osolonej wody, delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna i gotuję pod przykryciem, do momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Podaję z olejem lub stopionym masłem oraz tymiankiem i uprażonym na patelni słonecznikiem.
Wartości odżywcze
Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad
Pierogi zamojskie lub pierogi lubelskie – to jedne z innych nazw tego smacznego dania. Podane z drobno posiekaną, zezłoconą na oleju cebulą. Można zrobić je na dowolnym cieście, jednak by łatwiej sklejać nieco sypki farsz, warto postawić na miękkie ciasto pierogowe, np. maślankowe lub elastyczne, z dodatkiem oleju i jajek.
Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem czy bez mięsa?
Niektórzy lubią dorzucić do nich podsmażany boczek, wcześniej pokrojony w drobną kosteczkę. Spotykana jest zarówno mięsna, jak i bezmięsna ich wersja. U mnie oczywiście wygrywa wersja bez mięsa! Dajcie znać w komentarzach, który farsz Wy dodacie do swoich pierogów!
Palce lizać :).
Pierogi z kaszą gryczaną przepis z Bieszczadów
Koniecznie spróbujcie ich, będąc w Bieszczadach. Zwłaszcza jeśli będą przygotowane na bazie lokalnego sera, z czosnkiem niedźwiedzim. Można się zakochać w ich smaku i tak było również w moim przypadku. Przepadłam! Mogłabym je zjadać codziennie po zejściu ze szlaku.
Ciekawa jestem, czy znacie pierogi z kaszą gryczaną. A może jedliście je w barze lub restauracji? Jeśli tak, to w której części Polski? Dajcie znać w komentarzach i napiszcie, jak udały się te wg mojej receptury. Lepsze od ruskich?
Witaj . Właśnie się zabieram za pierogi. Kaszę paloną już przygotowałam, ale okazało się, że nie mam twarogu. Mam zamier dodać sera z wiaderka. Nie wiem, czy to dobry pomysł,
Witaj. Dzisiaj będę próbowała zrobić pierogi. Trzymaj kciuki. Pa
Bardzo, bardzo mam na nie ochote! Ale nie mam kaszy gryczanej, tym bardziej niepalonej. Myslisz ze moznaby bylo z jaglana?
Czy to sa te biale pierogi uwielbiane przez dzieci?
Cześć Marto! Nie wiem czy to te uwielbiane przez dzieci, ja bym raczej obstawiała pierogi ruskie albo pierogi z serem :D. Kaszę jaglaną możesz wykorzystać, tylko lekko ją rozgotuj, żeby się kleiła w farszu. I dobrze trzeba go będzie doprawić. Smacznego :D.