fbpx
Czytasz właśnie
Ziemniaki amerykańskie czyli potato wedges

Ziemniaki amerykańskie czyli potato wedges

Ziemniaki amerykańskie

Doskonałe ziemniaki amerykańskie, w oryginale potato wedges, przygotowuje się w prosty sposób, a za każdym razem można spróbować przyprawić je w nowy sposób. To pyszny dodatek do steków czy innych mięsnych dań oraz potraw z ryb. Można też zaserwować je jako samodzielne danie – np. gorącą przekąskę imprezową. Moje ulubione ziemniaczki amerykańskie piekę z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, a dziś pokażę Wam jak zrobić ziemniaki amerykańskie krok po kroku i czym jeszcze można je przyprawić.

Zobacz też: Więcej prostych przepisów

Żeby zaoszczędzić energię i czas, ziemniaki amerykańskie można wstawić do piekarnika razem z kotletami warzywnymi, a posiadając piekarnik z opcją pieczenia parowego, upiec z rybą lub mięsem – nie przejdą ich zapachem, serio!

Amerykańskie ziemniaki będą świetnie smakować same, ale miłośnicy sosów mogą polać je swoim ulubionym, np. ostrym chili. Mnie zdarza się maczać je w jogurcie.

Zobacz też
Sos orzechowy do knedli i pierogów

Poświęcając trochę więcej czasu, można przed ich upieczeniem wyszorować i sparzyć cytrynę lub limonkę, a potem zetrzeć skórkę do miski i wymieszać z pozostałymi składnikami. To prosty sposób na wzbogacenie potato wedges oraz wszelkich innych dań – kto spróbuje, niech mi da znać w komentarzach, jakie były wrażenia smakowe :).

Ziemniaki amerykańskie - potato wedges

Ziemniaki amerykańskie - potato wedges

Najlepsze ziemniaki amerykańskie do steków i innych potraw z mięsa lub ryb - pyszne potato wedges z solą, pieprzem, ziołami lub korzennymi przyprawami i oliwą, pieczone w piekarniku.
5 z 10 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 38 minuty
Razem: 43 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Amerykańska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 139kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (obrane lub w umytych, dobrze wyszorowanych skórkach)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • zioła: tymianek, rozmaryn (lub przyprawy korzenne: cynamon, gałka muszkatołowa; opcjonalnie)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół).
  • Ziemniaki kroję w „ósemki” i wkładam do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuję 8 minut, następnie odcedzam i zostawiam na durszlaku do odparowania.
    Zamiast w garnku, ziemniaki można włożyć do miski, zalać niewielką ilością wody (na dnie naczynia) i gotować na maksymalnej mocy przez 3 minuty w kuchence mikrofalowej, pod specjalną pokrywką lub folią spożywczą do mikrofali.
    Ziemniaki amerykańskie - gotowanie
  • Doprawiam ziemniaki solą i pieprzem oraz ziołami lub korzennymi przyprawami, opcjonalnie skrapiam też cytryną.
    Ziemniaki amerykańskie - doprawianie
  • Polewam oliwą i równomiernie rozprowadzam po wszystkich kawałkach.
    Ziemniaki amerykańskie - foremka
  • Wstawiam do piekarnika na ok. 30 minut, pod koniec pieczenia włączając tryb przypiekania od góry. Gdy lekko zbrązowieją, można wyjąć i serwować.
    Ziemniaki amerykańskie - pieczenie

Wartości odżywcze

Serving: 170g | Kalorie: 139kcal (7%) | Carbohydrates: 21g (7%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 4g (6%) | Sód: 16mg (1%) | Potas: 688mg (20%) | Fiber: 4g (17%) | Witamina C: 21mg (25%) | Wapń: 50mg (5%) | Żelazo: 5.4mg (30%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak udały się Wasze ziemniaki amerykańskie? Napiszcie, który zestaw przypraw wybraliście :).

Ziemniaki amerykańskie - potato wedges
Ziemniaki amerykańskie – potato wedges
6 komentarzy
5 from 10 votes (8 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom