To jeden z przepisów „awaryjnych”, kiedy trzeba przygotować coś do zjedzenia dla siebie i znajomych, którzy mają wpaść z niespodziewaną wizytą lub na co dzień, żeby nie wykonywać w kuchni zbyt wielu prac po powrocie do domu. Tarta ze szparagami na cieście francuskim, z dwoma serami i szynką parmeńską, którą można dołożyć opcjonalnie, gdy nie jest konieczne przygotowanie posiłku bez mięsa. U mnie wersja wegetariańska na jednej połowie :).
Zobacz też: Więcej przepisów na szparagi
Tarta ze szparagami i szynką parmeńską to prosty przepis, zwłaszcza gdy w zamrażalniku lub lodówce czeka zapas ciasta francuskiego. Kupując je w sklepie warto czytać skład, bo czasem potrafi negatywnie zaskoczyć. Choć jest czasochłonne do przygotowania w domu, polecam spróbować, bo nie należy do skomplikowanych. Można zamrozić sobie takie rozwałkowane, zwinięte w rulon razem z papierem do pieczenia.
Tarta szparagowa to podstawowa propozycja, którą można modyfikować, zastępując zielone szparagi np. cukinią lub bakłażanem, paprykę, suszonymi pomidorami… Z dodatkiem serów i prosciutto stworzą świetną kompozycję! Zamiast ciasta francuskiego można też wykorzystać klasyczne, kruche, nieco grubiej rozwałkowane.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza do tarty
- 400 g ciasta francuskiego lub kruchego
Dodatki
- 800 g zielonych szparagów (1 pęczek; oczyszczone)
- 100-200 g szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
- 2 szklanki tartego sera (parmezan, cheddar, gouda lub gruyere)
- 200 g sera brie lub camembert
- ½ limonki lub cytryny (tylko wyciśnięty sok; opcjonalnie)
- 1-2 ząbki czosnku (lub 1 łyżeczka świeżo startego imbiru)
- oliwa z oliwek extra vergine (w rozpylaczu)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół) lub 180 °C (termoobieg).
- Rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 3 mm na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową podkładką. Równo docinam brzegi, a w środku, ok. 3 cm od brzegów, wycinam tępą częścią noża prostokąt.
- Środek prostokąta gęsto nakłuwam widelcem.
- Wstawiam ciasto do piekarnika i piekę przez ok. 15 minut na złocisty kolor.
- Parmezan ścieram na tarce o grubych oczkach, a camembert kroję w plastry.
- Na podpieczony spód wykładam szynkę i camembert. Posypuję parmezanem i czosnkiem lub imbirem.
- Na wierzchu układam szparagi. Spryskuję oliwą, polewam sokiem z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem.
- Całość wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 20-25 minut.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, jak uda się Wam tarta ze szparagami i szynką parmeńską. Dajcie znać w komentarzach, jak ją doprawiliście i na którym cieście lepsza :).
prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
wygląda super!