fbpx
Czytasz właśnie
Łosoś z awokado i kawą

Łosoś z awokado i kawą

Łosoś z sosem z kawy i awokado

Z okazji Walentynek, przygotowując kolację w domu, warto sięgnąć po prosty przepis na smaczną i apetyczną potrawę. Zwłaszcza kiedy święto zakochanych wypada w środku tygodnia! Łosoś z awokado i kawą. Łatwy do zrobienia. Walentynki to raj dla wielbicieli owoców morza. Z kolei tym z Was, którzy za nimi nie przepadają, proponuję kolację z tej jednej z popularniejszych i bardzo smacznych ryb.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Walentynki

Do ryby interesujący zestaw dwóch składników. Awokado i kawa to dwa afrodyzjaki. W połączeniu z suszonymi pomidorami, kremową śmietanką i likierem amaretto utworzą smaczny, gęsty sos. Ciekawa jestem, czy Was przekonam do takiego połączenia smaków.

Łosoś z awokado i kawą

Łosoś z awokado i kawą

Łosoś z awokado i kawą czyli potrawa na Walentynki, uważana za afrodyzjak. Smaczny łosoś z sosem z awokado, cytryny, śmietanki i suszonych pomidorów oraz kawy i likieru amaretto.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: łosoś z awokado i kawą
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 937kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryba

  • 400 g łososia (filet)
  • sól i biały pieprz
  • masło klarowane

Sos

  • 2 cebule dymki (drobno pokrojone)
  • ½ awokado
  • ½ cytryny
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • ½ szklanki łagodnej kawy
  • 2 suszone pomidory w zalewie
  • 40 ml likieru amaretto
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sos Worcestershire
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • ½ awokado (plasterki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Suszone pomidory namaczam na noc w oliwie z oliwek (można też wykorzystać gotowe suszone pomidory w oliwie, ze słoika).
  • Sok z połowy cytryny i połówkę awokado bez skórki duszę widelcem lub miksuję w blenderze razem z kilkoma kroplami sosu Worcestershire. Doprawiam delikatnie solą i pieprzem.
  • Pozostałą połówkę awokado skrapiam sokiem z cytryny i odkładam.
  • Umytego łososia bez skórki porcjuję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram delikatnie solą i białym pieprzem.
  • Smażę łososia na klarowanym maśle, na niewielkim ogniu. Usmażonego przykrywam, żeby nie wystygł i odstawiam.
  • Cebulkę dymkę delikatnie szklę na oliwie z oliwek.
  • Dodaję kawę i redukuję na dużym ogniu płyn do ¼ objętości.
  • Dolewam do kawy z cebulką śmietankę kremówkę. Najlepiej, gdy jest to gęsta śmietanka, a tę rzadszą, schłodzoną, można wcześniej delikatnie ubić. Na dużym ogniu gotuję sos, aż śmietanka zgęstnieje.
  • Do sosu dodaję uduszone awokado oraz drobno pokrojone, namoczone w oliwie, suszone pomidory. Podgrzewam chwilę, dokładnie mieszając.
  • Dolewam do sosu likier amaretto i doprawiam całość solą i pieprzem. Gotuję jeszcze chwilę.
  • Na talerzu układam plasterki świeżego awokado i sos, a na wierzchu kładę usmażonego łososia.
  • Danie można dodatkowo udekorować plasterkiem cytryny.

Wartości odżywcze

Serving: 400g | Kalorie: 937kcal (47%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Białko: 43g (86%) | Fat: 72g (111%) | Tłuszcze nasycone: 31g (194%) | Cholesterol: 249mg (83%) | Sód: 308mg (13%) | Potas: 1756mg (50%) | Fiber: 8g (33%) | Cukier: 10g (11%) | Witamina A: 1100IU (22%) | Witamina C: 27.2mg (33%) | Wapń: 91mg (9%) | Żelazo: 3.1mg (17%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Łosoś w sosie z awokado i kawy to bez wątpienia ciekawe doznania smakowe i prosta, elegancka kompozycja wszystkich składników na talerzu, a przygotować można go zaledwie w 30 minut. Potem degustacja z sosem i np. ryżem lub pieczonymi warzywami o łagodnym smaku.

Zobacz też
Ryba w migdałach

Łosoś z awokado i kawą
Łosoś z awokado i kawą

Ciekawa jestem, czy łosoś z awokado i kawą również Wam przypadnie do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach! A może jednak wolicie go bez kawowego sosu?

10 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom