Jest mało skomplikowana. Przygotowujemy ją sobie czasem z Mariuszem, kiedy jesteśmy w podróży i mieszkamy w wynajętym apartamencie z aneksem kuchennym. Wystarczy usmażyć krewetki z czosnkiem i przyprawami, potem wymieszać kilka składników na sos i ułożyć wszystko na talerzach, podając całość z białym winem. Sałatka z krewetkami i mango, która przypomina mi pierwszą podróż do Australii. W Byron Bay, na kempingu, krewetki z białym winem i mango na deser jadłam przy stoliku, pod drzewem, patrząc na zachodzące słońce. Zobaczcie jak zrobić sałatkę z krewetkami i mango krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze proste przepisy
To smak, który kojarzy mi się z wakacjami. Jednak nawet pod koniec lata nadal można ją przygotować, ciesząc się smakiem dojrzałego mango i pysznych pomidorów. Słodkość koniecznie trzeba przełamać czymś kwaskowatym, dlatego proponuję dodatek soku z limonki lub pomarańczy. Odrobina chrupiących, delikatnie uprażonych orzechów lub migdałów, może świeże zioła, np. kolendra lub mięta, choć nieobowiązkowo… I eleganckie danie na letnią lub jesienną, romantyczną kolację dla dwojga, jest gotowe w 10 minut! Sałatka z krewetkami z mango, a do tego może jakaś tostowana bagietka. Do tego wino w kieliszku i miłe towarzystwo przy stole. Czy można chcieć więcej?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 8-10 krewetek tygrysich lub królewskich (obrane, mogą być z ogonkami)
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekany)
- 1 łyżka papryczki chili (świeża, drobno posiekana)
- ½ czerwonej papryki (pokrojona w cieniutkie paski)
- 2 garście listków szpinaku lub roszponki (umyte, osuszone)
- 1 garść orzechów włoskich lub blanszowanych migdałów, albo nerkowców (uprażone na suchej patelni)
- 1 czerwona cebula (mała, pokrojona w piórka)
- 1 pomidor malinowy (duży, o słodkim smaku, pokrojony w plastry; można zastąpić garścią pomidorków daktylowych przekrojonych na połówki)
- 1 mango (dojrzałe, słodkie, obrane i pokrojone w grubą kostkę)
- sok z 1 limonki lub połówki pomarańczy
- 3-4 łyżki oliwy extra vergine o niskiej kwasowości (można zastąpić masłem klarowanym)
- 2 łyżeczki balsamico
- świeża mięta lub kolendra (kilka gałązek; posiekane)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak obierać krewetki
- Krewetki smażone - jak zrobić
- Mango - właściwości i jak wybrać dojrzałe
- Jak obrać mango
- Jeż z mango - jak pokroić
Jak zrobić
- Czosnek szklę na patelni na oliwie. Odławiam i odkładam na talerzyk.
- Papryczkę chili szklę na patelni na oliwie po czosnku. Odławiam i odkładam na talerzyk.
- Na zaromatyzowanej przez czosnek i papryczkę oliwie smażę krewetki (można wcześniej skropić je sokiem z ćwiartki cytryny). Gdy tylko się zaróżowią, zdejmuję z ognia.
- Pozostałą po smażeniu oliwę mieszam z sokiem z limonki, rozkłócając ją w miseczce za pomocą widelca.
- Roszponkę, cebulę, paprykę i orzechy mieszam w misce z sosem z limonki i oliwy. Przekładam na talerze.
- Dekoruję sałatkę mango, pomidorem, ziołami, krewetkami i balsamico.
Wartości odżywcze
Jestem bardzo ciekawa, jak Wam wyjdzie smażenie krewetek i przygotowanie tej pysznej sałatki. Zobaczcie, jak elegancko się prezentuje!
Dajcie znać w komentarzach, czy Wasza jest identyczna jak moja, czy może skusiliście się na jakieś eksperymenty i dodaliście coś od siebie :). Bardzo jestem ciekawa jak Wam wyszła i czy smakowała!
W wykonaniu zabrakło balsamico. Co z nim?
Rzeczywiście, nie dopisałam na sam koniec, że balsamico jest do dekoracji. Trochę je widać na listkach rukoli na zdjęciach. Dziękuję za zwrócenie na to uwagi, już poprawiłam tekst :).