fbpx
Czytasz właśnie
Sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami

Sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami

Sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami

To moja kolejna propozycja sałatkowa do akcji „Wielkie grillowanie„. Sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami. Bardzo szybka do przygotowania, dobrze znosi upały, więc nie musimy martwić się o to, że składniki „upłynnią się” w transporcie nad jezioro lub na polanę, albo do ogródka znajomych mieszkających za miastem.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze sałatki

Połączyłam z niej dwa smaki: słodki i gorzkawy, bo moja cykoria, niestety, nabrała już odrobinę charakterystycznego posmaku, który nie wszystkim może przypaść do gustu, ale zapewniam Was, że to, w dużej mierze, kwestia tego, co mamy w głowie. Przełamana smakiem winogron, cykoria jest świetnym składnikiem sałatek, a całość przyjemnie komponuje się z miętą, migdałami i jabłkiem.

Zobacz też
Amaretti - włoskie ciasteczka z gorzkich migdałów

Nienajciekawsze zdjęcie z zieloną miską w roli głównej, ale smak sałatki na tyle interesujący, że warto ją wypróbować :). Moja sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami.

Sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami

Sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami

Łatwa sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami czyli słodko-gorzka sałatka na grilla lub do pracy, bo jest wyjątkowo odporna na niedogodności związane z transportem. Pięknie pachnie miętą, lekko chrupią w niej migdały, a całość polana jest oliwą.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Sałatka
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: sałatka z cykorii z jabłkiem i winogronami
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 cykorie (umyte, osuszone, z wyciętym trzonkiem; jeśli cykorie są młode, nie trzeba wycinać)
  • 1 garść jasnych winogron (poprzekrawane na połówki)
  • 5 listków mięty (drobno posiekane)
  • 50 g migdałów w płatkach (uprażone na suchej patelni)
  • 1 jabłko (duże; pokrojone w kostkę)
  • 2 łyżki oliwy

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki delikatnie mieszamy w misce.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom