Brukselka pieczona jest zaskakująco pyszna! Wyobraźcie sobie brukselkę, jakiej prawdopodobnie jeszcze nie znacie. A ta brukselka z piekarnika jest wyśmienita! Podpieczona, smakuje inaczej niż ta gotowana w wodzie. Jej smak i konsystencję wzbogaca dodatek orzechów i ziół. Nic tylko upiec i potem jeść na zdrowie, póki jest sezon. To prosta bezmięsna przekąska lub świetny dodatek do drugich dań. Zarówno mięsnych, jak i rybnych. Zobaczcie, jak zrobić brukselkę pieczoną. Razem z rybą pięknie się obok siebie komponują! To wielokrotnie komplementowany przepis na brukselkę pieczoną z mojej książki. Pojawiła się tam obok łososia.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do obiadu
Dajcie jej szansę, jeśli nie smakuje Wam gotowana wersja. Może się okazać, że będziecie mile zaskoczeni. Można też przygotować ją także na patelni. Jak wolicie? Spróbujcie zaserwować jako dodatek do ryb i mięs, które również możecie upiec w piekarniku. Podajcie jako ciepłą przekąskę, a do maczania zaserwujcie hummus lub jogurtowy dip. A może masło orzechowe? Zobaczcie: prosty przepis, a potem tyle możliwości.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg brukselek (umyte, od spodu nacięte „na krzyż” lub pokrojone na połówki)
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 4 łyżki listków mięty (opcjonalnie; posiekane)
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Rozgrzewam piekarnik do 200 °C (góra+dół).
- W dużej misce przerzucam brukselkę z oliwą, czosnkiem, solą, pieprzem i orzechami.
- Przekładam wszystkie składniki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli brukselki są przekrojone, układam je zaokrągloną częścią ku górze.
- Piekę przez ok. 20-25 minut. Od razu serwuję, opcjonalnie mieszając je wcześniej z miętą.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy taki przepis na pieczoną brukselkę z piekarnika przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
Zrobiłam brukselkę według twojego przepisu, bez mięty, ale za to dodałam do pieczenia trochę sosu sojowego. Wyszła BOMBA!!! Dzięki
Najlepszy sposób na brukselkę, żeby miała lepszy smak. Nie spodziewałem się, że pieczona będzie tak doskonała! Zamówiłem też książkę Superfood po polsku i czekam z niecierpliwością na dostawę!
Ja robię podobnie, ale obtaczam brukselka w marynacie z oleju, octu balsamicznego i miodu + czosnek i sól. Pieprzu nie daję, bo nie lubię ? Całkiem inny (pyszny!) smak, niż gotowanej!
Brukselka upieczona w piekarniku jest bardziej aromatyczna i chrupiaca niz gotowana w wodzie. Mozna podawac ja jako przekaske, dodatek do obiadu lub np. zrobic z jej dodatkiem zapiekanke.