Sałatka z ryżem i pieczarkami to jedna z popularniejszych potraw imprezowych. Przygotowana z jajkami na twardo i majonezem, doprawiona pieprzem i natką pietruszki. Kto choć raz nie próbował jej razem z pajdą chleba? Jest bardzo pożywna i ma charakterystyczny smak. Oczywiście najlepiej smakuje następnego dnia. Moja sałatka z ryżem i pieczarkami to propozycja na zabawę andrzejkową, imieniny, a nawet jako potrawa na świąteczną kolację. Macie ochotę przygotować? Chodźcie zobaczyć, jak zrobić sałatkę z ryżem i pieczarkami krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na imprezowe przekąski
Choć znam sałatki, do których dodaje się surowe pieczarki, moja jest z podsmażonymi. Koniecznie z dodatkiem cebuli i czosnku, które najpierw delikatnie zeszkliłam na klarowanym maśle. Dla wzbogacenia smaku wykorzystałam ogórki konserwowe. Polecam też poeksperymentować z kiszonkami, np. kiszoną papryką, brokułem, kalafiorem. Żeby było lekko ostro, do sałatki dorzuciłam papryczkę chili.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ szklanki ryżu
- 200 g pieczarek (oczyszczone, pokrojone na plasterki)
- 1 cebula (średnia; drobno pokrojona)
- 1 ząbek czosnku (pokrojony w drobną kosteczkę)
- 2 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w drobną kosteczkę; 1 plasterek można odłożyć do dekoracji)
- 2-3 ogórki konserwowe (pokrojone w drobną kostkę)
- ½ łyżeczki papryczki chili (opcjonalnie; pokrojona w drobną kosteczkę; część można odłożyć do dekoracji)
- 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy extra vergine
- 4 łyżki majonezu
- ½ pęczka szczypiorku lub natki pietruszki (drobno posiekany; 1 łyżka odłożona do dekoracji)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Majonez - przepis jak zrobić domowy
- Jak ugotować ryż
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Ryż gotuję i odstawiam do wystudzenia.
- Cebulę i czosnek szklę na maśle.
- Dodaję pieczarki i chili, doprawiam solą i pieprzem. Duszę pod przykryciem, następnie odkrywam i podsmażam, żeby odparować sos.
- Wszystkie składniki mieszam w misce. W razie potrzeby doprawiam dodatkowo solą i pieprzem.
- Wygładzam wierzch sałatki, oczyszczam brzeg miski papierowym ręcznikiem lub serwetką. Posypuję sałatkę pietruszką/szczypiorkiem i dekoruję jajkiem.
Wartości odżywcze
Bardzo pożywna i doskonała jako przekąska z chlebem. Do przegryzania pomiędzy spożyciem kolejnych porcji alkoholu na imprezie. Jednak warto pamiętać, że to sałatka tłusta i ciężkostrawna. Nie jedzcie jej zbyt wiele, zwłaszcza gdy macie słabe żołądki i nie tolerujecie alkoholu w dużych ilościach. Wszystko z umiarem i będzie dobrze :).
Ta pyszna sałatka z ryżu i pieczarek nadaje się też doskonale do rozsmarowania na chlebie lub jako nadzienie do naleśnikowych roladek. Jeśli macie ochotę, do listy składników możecie dopisać chudą wędlinę o łagodnym smaku. Pokrojona w kostkę, będzie świetnie pasować do całej kompozycji. Kto spróbuje?
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszła Wam i smakowała sałatka z ryżem i pieczarkami. Bardzo jestem ciekawa, czy wykorzystaliście jakieś inne dodatki!
Świetna, właśnie ją wypróbowałam. Do pieczarek dodałam trochę tymianku, bo uwielbiam to połączenie! Wyszło całkiem nieźle :).