fbpx
Czytasz właśnie
Jak ugotować brukselkę

Jak ugotować brukselkę

  • brukselka gotowana w wodzie, na parze lub w wywarze
  • czysta, z posmakiem warzyw lub rosołu
  • jak długo gotować?
Brukselka

Jak ugotować brukselkę, żeby potem gotowana brukselka nie była rozgotowana? Na to i inne pytania dzisiaj Wam odpowiem. Najprostszym sposobem przyrządzenia brukselki jest jej ugotowanie i podanie jako dodatek do obiadu. Choć wielu z nas zapewne kojarzy ją jako niesmaczne, nieprzyjemnie pachnące warzywo, które mamy kazały nam jeść w dzieciństwie, po latach można spróbować jej na nowo. Kto wie, może uda się Wam odkryć ponownie walory smakowe i odżywcze brukselki? Zobaczcie przepis na brukselkę gotowaną krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na brukselkę

Na parze czy w wodzie? I jak długo trwa czas gotowania brukselki?

Przepis na brukselkę gotowaną

Najsmaczniejszą brukselkę gotuje się w wywarze warzywnym lub drobiowym. Z pewnością warto pamiętać, żeby uważać i nie rozgotować zbyt mocno wszystkich główek. Można również ugotować ją w osolonej wodzie albo na parze. Potem wystarczy podać z bułką tartą z masłem lub dobrze odcedzić i przysmażyć na patelni, na maśle klarowanym. Taka smażona brukselka to moja ulubiona! Pozostałe mogłyby właściwie dla mnie nie istnieć :).

Jak ugotować brukselkę

Jak ugotować brukselkę

Gotowana brukselka – przepis i instrukcje oraz porady jak ugotować brukselkę, żeby była miękka, ale nierozgotowana i smaczna.
4.74 z 15 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Razem: 20 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 161kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • brukselka (umyta, usunięte stare, zewnętrzne liście)
  • sól
  • wywar warzywny lub drobiowy (opcjonalnie)
  • masło (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Zupa z koźlarzy

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Brukselki ugotowane al dente zachowują więcej korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.
  2. Ugotowane i odcedzone brukselki można polać bułką tartą z masłem lub podsmażyć na patelni na maśle klarowanym.
  3. Jak zrobić wywar warzywny

Jak zrobić

  • W głąbie każdej brukselki robię nacięcie w kształcie litery „X”.
  • Moczę brukselki przez ok. 5 minut w bardzo zimnej wodzie.
  • Wkładam brukselki do gotującej się wody z solą lub wywaru z masłem albo do mleka. Jeśli gotuję na parze, układamy je na durszlaku lub sicie do gotowania na parze.
    Należy włożyć je nacięciem do dołu, a naczynie powinno być na tyle szerokie, żeby na powierzchni wody/sita znajdowała się tylko jedna warstwa brukselek. Woda może sięgać do połowy brukselek.
  • Zagotowuję wodę, przykrywam naczynie i gotuję brukselki na sporym ogniu przez 5 minut.
  • Odkrywam i odcedzam (brukselki będą al dente czyli delikatnie twarde).
    Można też ugotować je do miękkości – wystarczy po odkryciu zostawić je na ogniu i gotować aż większość wody/wywaru odparuje.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 161kcal (8%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 6g (12%) | Fat: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 22mg (7%) | Sód: 134mg (6%) | Potas: 778mg (22%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 1770IU (35%) | Witamina C: 170mg (206%) | Wapń: 87mg (9%) | Żelazo: 2.8mg (16%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

A Wy, lubicie brukselkę czy zraziliście się do niej w dzieciństwie? Jak smakuje Wam gotowana brukselka?

Teraz już wiadomo jak ugotować brukselkę. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, która wersja najlepsza!

36 komentarzy
4.74 from 15 votes (15 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom