Trufle czekoladowe wegańskie – uwielbiam te kule mocy! Łatwe do zrobienia – przepis na trufle czekoladowe wegańskie bez pieczenia, miksowane w blenderze, w dodatku bez cukru. Są słodkie dzięki daktylom, a kwaskowaty smak soku z pomarańczy przełamuje cudownie tę słodycz, co uwielbiam! Nie potrafię zjeść tylko jednej i na tym poprzestać, chociaż tak właśnie powinno być ;). Dostarczają mnóstwa energii, ale to nadal cukier, mimo że fruktoza. Przygotujcie sobie zapas i zjadajcie np. po treningu lub w ciągu dnia, do popołudniowej kawy. Zamiast ciastka. Są fit i zawierają też korzystne dla zdrowia składniki odżywcze.
Zobacz też: Najlepsze przepisy fit
Trudno się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich naraz i polecam dobrze przemyśleć, czy na pewno macie silną wolę. Choć są to wegańskie trufle fit, to jednak jedzone w zbyt dużej ilości też „pójdą w biodra”. A nie jest łatwo się oderwać, bo są pyszne! Niejeden raz przepadłam, podjadając kolejne sztuki z talerza schowanego do lodówki!
Przepis na trufle czekoladowe wegańskie kule mocy
Bardzo proste do zrobienia, a ich najważniejszy składnik to daktyle dobrej jakości. Pamiętajcie o przeczytaniu składu, bo często zdarza się, że zamiast suszonych daktyli 100% na liście składników znajdziecie owoce, cukier, a nawet olej i syrop glukozowy! Nie po to robi się trufle czekoladowe wegańskie samodzielnie, żeby dodawać do nich byle co ;).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka suszonych daktyli 100% (niesłodzone)
- ⅓ szklanki orzechów nerkowców (niesolone)
- ⅓ szklanki migdałów (blanszowane)
- 1½ łyżki kakao (gorzkie, dobrej jakości; dodatkowo kilka łyżek będzie potrzebnych do obtoczenia trufli)
- ½ łyżki masła orzechowego
- 1½ łyżki oleju kokosowego (extra virgin, płynny; można zastąpić innym nierafinowanym tłuszczem o łagodnym smaku lub wykorzystać 2 łyżki miąższu z bardzo dojrzałego, miękkiego awokado)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło orzechowe
Jak zrobić
- Wszystkie składniki wkładam do malaksera z nożami lub kielicha blendera i miksuję na średnich obrotach, do połączenia w kulę. Przekładam do miski.
- Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuję nieduże kulki.
- Gdy wszystkie kulki są gotowe, obtaczam je w kakao i układam na talerzyku.
- Wstawiam na 30 minut do lodówki (tam też je przechowuję) lub zamrażalnika. Serwuję schłodzone.
Wartości odżywcze
Postawcie na dobrej jakości składniki, wrzućcie do blendera i zobaczcie, jak w kilka chwil tworzy się delikatnie ciągnąca masa pełna dużych kawałków bakalii.
Wegańskie kule mocy przepis
Są świetne zarówno po obtoczeniu w kakao, jak i bez. Można byłoby pokusić się o polanie ich polewą czekoladową w wersji z mlekiem kokosowym zamiast śmietany. Albo zastąpienie części daktyli żurawiną lub berberysem. Taka mieszanka daje pole do popisu i przy okazji można zrobić przegląd szuflady z bakaliami.
Bardzo jestem ciekawa, czy wegańskie kule mocy przypadną Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać, czy udało się Wam zjeść tylko jedną. A może więcej za jednym podejściem? Piszcie w komentarzach :).
Ach czyli to tylko kwestia uzupełnienia przepisów w późniejszym czasie?Myślałam że może mam jakiś błąd w przeglądarce. W takim razie, będę śledziła nowe wpisy i spokojnie czekała 🙂
A trufle zrobię już dzisiaj, sprawdzą się idealnie na wizytę u rodziny :), Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Hej. Dlaczego nie widzę Twoich przepisów? Wyświetla mi się tylko część postu. Bardzo ubolewam nad tym bo po zdjęciach i tych paru słowach z wstępu niejednokrotnie widzę u Ciebie coś co na pewno przypadłoby mi do gustu :(.
Wyświetla mi się tylko coś takiego:
„…Przygotujcie sobie zapas i zjadajcie np. po treningu lub w ciągu dnia, do popołudniowej kawy. Zamiast ciastka.
Zobacz też: Więcej przepisów fit
DOROTA KAMIŃSKA
BLOGERKA KULINARNA, FOTOGRAFKA, PODRÓŻNICZKA….”
Cześć Ewelino :). Będę uzupełniać na bieżąco, bo ostatnio mnie trochę brak czasu przytłoczył i nie miałam kiedy opanować nowego edytora tekstowego na blogu. Daj znać, od czego, oprócz trufli, mam w pierwszej kolejności zacząć to dzisiaj powrzucam receptury i opisy :).