Smaczne i proste danie śródziemnomorskie, którego spróbować, z różnymi dodatkami, ale zawsze w prostej formie, można w dobrych restauracjach w Polsce oraz nawet niewielkich restauracyjkach nadmorskich we Włoszech, Francji, Grecji, Bułgarii… Mule po marynarsku, w Polsce częściej znane jako małże po marynarsku, towarzyszyły mi kilka lat temu podczas zwiedzania bułgarskiego Nessebaru.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ryby i owoce morza
Dziś postanowiłam przywołać wakacyjne wspomnienia ciepłych, nadmorskich dni i przygotowałam małże po marynarsku w mojej kuchni.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg żywych muli (dokładnie oczyszczone)
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
- ½ pęczka natki pietruszki (drobno posiekana)
- 2 łyżki masła klarowanego
- pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jako dodatek do muli po marynarsku idealnie pasuje grillowane pieczywo czosnkowe.
- Jak oczyścić mule
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić masło klarowane
Jak zrobić
- Cebulę szklę na dużej, głębokiej patelni na maśle na małym ogniu na klarowanym maśle.
- Dosypuję połowę natki pietruszki, zalewam winem i duszę pod przykryciem do miękkości.
- Doprowadzam do wrzenia i dodaję mule. Gotuję pod przykryciem przez ok. 6 minut. W połowie gotowania potrząsam patelnią tak, żeby wszystkie małże ugotowały się równomiernie.
- Wyrzucam muszle, które nie otworzyły się w trakcie gotowania.
- Podaję odcedzone mule udekorowane pozostałą, świeżą pietruszką. Można polać je powstałym podczas gotowania sosem uważając, żeby nie nabrać z dna patelni mogącego się tam znajdować piasku albo skropić sokiem z cytryny, a sos zostawić jako bazę do przygotowania zupy rybnej.
Wartości odżywcze

Teraz, gdy już wiecie, jak zrobić mule po marynarsku, jestem bardzo ciekawa, jak Wam smakują. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
schlicks schlicks schlicks. swatze kluskache takze inne
Gotujesz na patelni gratulacje.
mule są pyszne!!!!! mniam!
oczywiście, że się gotuje(i nie tylko) małże, a także inne owoce morza i całą inną wielką ilość przeróżnych rzeczy
[..YouTube..] oczywiście, że się gotuje(i nie tylko) małże, a także inne owoce morza i całą inną wielką ilość przeróżnych rzeczy
Podejrzewam, że musisz się przygotować do gotowania różnych rzeczy, bo na schabowych i kluskach śląskich raczej się tam nie skończy :).
[..YouTube..] Podejrzewam, że musisz się przygotować do gotowania różnych rzeczy, bo na schabowych i kluskach śląskich raczej się tam nie skończy :).
to w szkole gastronomicznej się gotuje małże ?! bo zamierzam isc do szkoły gastronomicznej 😀 a tego bym nie dotknęła
[..YouTube..] to w szkole gastronomicznej się gotuje małże ?! bo zamierzam isc do szkoły gastronomicznej 😀 a tego bym nie dotknęła
Witam! Masło klarowane to czysty tłuszcz wytopiony z masła, bez białka i bez wody. Nie przypala się tak jak tradycyjne masło i można przygotować je w domu. Ma też zupełnie inny, lekko orzechowy smak. W moich filmach jest poradnik jak je zrobić.
[..YouTube..] Witam! Masło klarowane to czysty tłuszcz wytopiony z masła, bez białka i bez wody. Nie przypala się tak jak tradycyjne masło i można przygotować je w domu. Ma też zupełnie inny, lekko orzechowy smak. W moich filmach jest poradnik jak je zrobić.
Witam, Droga Doroto, mam jedno pytanie, zauwazylem ze uzywasz czesto maslo klarowane, mozesz uzasadnic czemu? czy mozna uzyc substytutu w posctaci masla tradycyjnego? szczerze mowiac to nawet nie widzialem masla klarowanego nigdzie… pozdrawiam m.
[..YouTube..] Witam, Droga Doroto, mam jedno pytanie, zauwazylem ze uzywasz czesto maslo klarowane, mozesz uzasadnic czemu? czy mozna uzyc substytutu w posctaci masla tradycyjnego? szczerze mowiac to nawet nie widzialem masla klarowanego nigdzie… pozdrawiam m.
uwielbiam 🙂 szybkie, proste i przepyszne 🙂
[..YouTube..] uwielbiam 🙂 szybkie, proste i przepyszne 🙂
Każdy nos co innego znosi, bo mi ryby i owoce morza w ogóle nie śmierdzą, za to wątróbka albo flaki, o matko… ;).
nienawidzę muli, są obrzydliwe i strasznie śmierdzą, pamiętam jaką miałam po nich traumę kiedy musiałam je czyścić na zajęciach w szkole…bleee 😛 chyba się jednak do nich nie przekonam
O jejku, nie pamiętam dokładnie, ale chyba coś koło 30 zł. Na stoisku rybnym mój mózg przestaje rejestrować ceny ;).
W Makro albo w Auchan, ale tam mają rzadziej.
gdzie kupujesz świeże, żywe mule ?
[..YouTube..] Każdy nos co innego znosi, bo mi ryby i owoce morza w ogóle nie śmierdzą, za to wątróbka albo flaki, o matko… ;).
[..YouTube..] nienawidzę muli, są obrzydliwe i strasznie śmierdzą, pamiętam jaką miałam po nich traumę kiedy musiałam je czyścić na zajęciach w szkole…bleee 😛 chyba się jednak do nich nie przekonam
[..YouTube..] O jejku, nie pamiętam dokładnie, ale chyba coś koło 30 zł. Na stoisku rybnym mój mózg przestaje rejestrować ceny ;).
[..YouTube..] W Makro albo w Auchan, ale tam mają rzadziej.
jaki jest mniej więcej koszt kilograma muli ???
[..YouTube..] gdzie kupujesz świeże, żywe mule ?
[..YouTube..] jaki jest mniej więcej koszt kilograma muli ???
Musze się do Makro przejechać,przy okazji zakupię krewetki,też je tam widziałam,dzieki Dorotko:)
Żywe były, niemożliwe :).
… chyba się odmroziły w transporcie :))))))
@Dana tak, mieli niemrożone. Zjadłam wszystkie sama i myślałam, że pęknę :).
nie jadłam jeszcze,w Macro zakupiłaś? przepis wygląda na mniamusnie:)
uwielbiam! 😀
Takie mule to ja lubię! Pięknie się prezentują w tej marynarskiej scenerii 🙂
Nigdy nie jadłam … cudowny przepis … miłego tygodnia życzę 🙂
Tak, świeże mule to jest to.
Podane z pomidorami i czosnkiem to A’la Alffredo.