Pudding czekoladowy z chia to kolejny pyszny deser, który chcę Wam zaprezentować. Przepis na pudding czekoladowy z chia przygotowałam na bazie receptury na klasyczną wersję waniliową. To pomysł na prosty deser czekoladowy chia, a do tego w wersji fit. Można zrobić go na mleku kokosowym lub dowolnym innym, które lubicie najbardziej. Nasionka szałwii hiszpańskiej go zagęszczą, natomiast dodane chwilę potem dobrej jakości kakao nada czekoladowego, głębokiego smaku. Kto by się nie skusił na taki czekoladowy deser chia?
Przepis na pudding czekoladowy chia
Uwielbiam prostotę tego deseru, bo robi się praktycznie sam. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i odstawić do stężenia w lodówce. Upewniam się jednak co kilka minut, żeby całość tężała równomiernie. Wyjmuję, mieszam i znów odstawiam. Na koniec przekładam do pucharków i zostawiam do ostatecznego stężenia. Bez żadnych dodatkowych zagęszczaczy. Wszystko dzięki „magicznym” właściwościom nasionek.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pudding
- 2 szklanki mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)
- 8 łyżek nasion chia
- 4 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
- 4 łyżki kakao (dobrej jakości gorzkie kakao, np. holenderskie)
Do dekoracji
- świeże lub suszone owoce i bakalie, polewy lub musy owocowe, bita śmietana
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić mleko roślinne
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam w miseczce i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Co kilka minut mieszam całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po całym puddingu.
- Przekładam pudding z chia do pucharków, dekoruję i chłodzę jeszcze przez 30 minut.
Wartości odżywcze
Wybierając mleko roślinne, a do posłodzenia ksylitol, syrop z agawy czy erytrytol, uzyskacie wersję wegańską. Bez miodu będzie też oczywiście najbardziej fit, z najmniejszą liczbą kalorii. Co oczywiście nie oznacza, że ten deserek można jeść bez ograniczeń. To coś pysznego i słodkiego, co zjedzone w niedużej ilości nie zwiększy w szczególny sposób liczby kalorii, które zjecie w ciągu dnia.
Przepis na deser z chia czekoladowy
Mój czekoladowy pudding z chia to bardzo prosty deser i nie trzeba długo czekać na jego stężenie. Można wstawić go do lodówki podczas przygotowywania obiadu lub kolacji. Potem wystarczy zaserwować i zjeść ze smakiem. Stężeje, gdy wszyscy będą zajęci jedzeniem głównego dania.
Czekoladowy deser chia z owocami
Jeśli chcecie urozmaicić deser czekoladowy z chia, dodajcie do niego owoce. Smak kakao doskonale skomponuje się z malinami, brzoskwiniami, jagodami, figą, śliwką czy gruszką. Możecie pokusić się o dodatek bitej śmietany lub kremu. Jeśli dorzucicie delikatnie uprażone na patelni pistacje lub orzechy i odrobinę polewy, zrobi się elegancko i wykwintnie.
Zobacz też: Najlepsze przepisy fit
Dajcie koniecznie znać, czy ten łatwy i szybki deser przypadł Wam do gustu. Jestem ciekawa, z jakimi dodatkami go zaserwujecie.