Różne są jej rodzaje i choć poniższa receptura to przepis kuchni tajskiej, czerwona pasta curry, w wielu wersjach i pod innymi nazwami, wykorzystywana jest w kulinariach na całym świecie. Każdy kraj ma swoją recepturę i wspólny mianownik to przede wszystkim ostra, czerwona papryczka. Pokażę Wam dziś jak zrobić czerwoną pastę curry przydatną do gotowania w tajskim stylu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 6 czerwonych papryczek chili (świeże lub suszone, grubo posiekane, bez nasion)
- 1 szalotka (duża, posiekana)
- 6 ząbków czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
- 2 łodygi trawy cytrynowej (tylko biała część; drobno posiekana)
- 1 łyżeczka pasty z krewetek
- 1 łyżka korzeni kolendry (świeże, dokładnie oczyszczone; posiekane)
- 1 łyżka łodyżek kolendry (świeże; posiekane)
- 3 listki limety kaffir
- 1 łyżeczka skórki startej z limonki (wcześniej wyszorowana i wyparzona)
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka kolendry (ziarna)
- 1 łyżeczka kminku rzymskiego (ziarna)
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka kurkumy
- ½ łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżeczka soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ziarna kolendry i kminku wsypuję na suchą patelnię. Obok, na patelni, na metalowej łyżce, układam pastę z krewetek. Przykrywam drugą łyżką z wierzchu.
- Przez ok. 3 minuty prażę kolendrę z kminkiem i jednocześnie podgrzewam pastę z krewetek zamkniętą w dwóch łyżkach.
- Ucieram kolendrę, kminek i pieprz w moździerzu.
- Wszystkie przyprawy wkładam do blendera razem z pastą z krewetek i chili. Miksuję przez kilka sekund.
- Dodaję pozostałe składniki i miksuję całość na gładką pastę. W razie potrzeby zeskrobuję co jakiś czas pastę osiadającą na ściance kielicha.
super przepis, tego szukałem a nie takich okrojonych z 6 składnikami 🙂