fbpx
Czytasz właśnie
Panna cotta

Panna cotta

Deser panna cotta

Obok tiramisu, panna cotta to jeden z klasycznych, bardzo smacznych i prostych do przyrządzenia, włoskich deserów. Wywodzi się z północnej Italii, ale obecnie przyrządza się ją i podaje w całych Włoszech. To gotowana śmietanka z mlekiem, cukrem i wanilią. Dodaje się do niej żelatynę, a potem w lodówce, żeby stężała. Powstaje galaretka śmietankowa, którą można udekorować i serwować na wiele sposobów. Zobaczcie jak zrobić pannę cottę.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

Panna cotta to deser, któremu uroku można dodać za pomocą foremki o ciekawym kształcie lub kolorowych owoców, polew czy sosów. Idealnie komponuje się z sezonowymi owocami jagodowymi! Zachęcam jednak do poeksperymentowania i wykonania dekoracji panna cotty z wykorzystaniem owoców egzotycznych, np. physallis, liczi, mango i granadilli. Można przygotowywać ją bez końca, za każdym razem uzyskując inny efekt!

Panna cotta

Panna cotta

Klasyczny, włoski deser na zimno czyli panna cotta z mleka, kremowej śmietanki, cukru i wanilii, bez jajek. Pyszna galaretka śmietankowa z owocami.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Chłodzenie: 12 godziny
Razem: 12 godziny 20 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Włoska
Przepis na: galaretka śmietankowa, panna cotta
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 508kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 szklanki śmietanki kremówki
  • 12-15 g żelatyny rybnej (w płatkach; można zastąpić ją 2 łyżkami żelatyny w proszku)
  • 1 laska wanilii (przekrojona na pół, wydrążony środek; można zastąpić ją 1 łyżką ekstraktu z wanilii)
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki cukru

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Dekoracyjny jeż z mango - jak zrobić

Jak zrobić

  • Żelatynę zalewam w miseczce ½ szklanki zimnego mleka i czekam, aż zmięknie.
  • W garnku, w którym będę podgrzewać całość, zalewam cukier i wanilię śmietanką i mieszam.
  • Podgrzewam śmietankę na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Do ciepłej śmietanki dodaję miękką żelatynę wraz z pozostałym mlekiem. Podgrzewam na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  • Do wilgotnych, przepłukanych zimną wodą miseczek, wlewam masę i studzę, następnie wstawiam do lodówki na ok. 12 godzin.
  • Kiedy panna cotta stężeje, miseczki zanurzam w gorącej wodzie, następnie odwracam spodem do góry i potrząsam, żeby można było wyjąć z nich deser.
  • Panna cottę układam na talerzykach i dekoruję owocami (do dekoracji będą pasować owoce jagodowe: truskawki, jagody, maliny lub egzotyczne: physalis, mango, liczi), frużeliną lub sosem owocowym albo polewą czekoladową i podaję.

Wartości odżywcze

Serving: 180g (bez dekoracji i owoców) | Kalorie: 508kcal (25%) | Carbohydrates: 22g (7%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 45g (69%) | Tłuszcze nasycone: 28g (175%) | Cholesterol: 167mg (56%) | Sód: 66mg (3%) | Potas: 142mg (4%) | Cukier: 18g (20%) | Witamina A: 1815IU (36%) | Witamina C: 0.7mg (1%) | Wapń: 123mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Żeby miała choć odrobinę mniej kalorii, warto wykorzystać ksylitol lub erytrytol zamiast klasycznego cukru. W wersji bez laktozy mleko i śmietankę proponuję zastąpić gęstym, kremowym mlekiem kokosowym. Weganie, zamiast żelatyny, mogą wtedy do żelowania użyć agaru. Spójrzcie, ile możliwości! 

Zobacz też
Pascha wielkanocna

Panna cotta
Panna cotta

Bardzo jestem ciekawa, jakie dodatki wybierzecie i z czym u Was deser panna cotta zagości na stołach. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

41 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom