fbpx
Czytasz właśnie
Spaghetti cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem

Spaghetti cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem

Spaghetti cacio e pepe
5/5 (1)

Jeśli oglądaliście film „Ugotowany”, z pewnością znacie tę potrawę: spaghetti cacio e pepe. To włoskie danie wywodzące się z Rzymu. Makaron z serem i pieprzem, bardzo prosty do przygotowania. Tylko dwa składniki sosu: ser pecorino romano i pieprz. Pokażę Wam dziś jak zrobić spaghetti cacio e pepe i podpowiem, czym można zastąpić klasyczne składniki.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

To bardzo prosta receptura, dlatego pamiętajcie o najwyższej jakości wszystkich składników. Najlepszy będzie domowy makaron spaghetti, choć u mnie tym razem sklepowy i też bardzo smaczny. Do tego ser pecorino romano. To właśnie z Rzymu pochodzi receptura. Można spróbować zastąpić pecorino romano innym twardym serem włoskim, np. grana padano czy parmezanem. A jak żaden Włoch nie patrzy, to i cheddar się sprawdzi ;). To już co prawda duże odstępstwo od oryginalnej receptury, ale uważam, że trzeba sobie radzić w kuchni. Zwłaszcza gdy dostęp do niektórych składników lub budżet jest ograniczony :).

Spaghetti cacio - przepis
Spaghetti cacio – przepis

Cały trik w przyrządzeniu spaghetti cacio e pepe polega na pomaganiu sobie wodą pozostałą z gotowania makaronu. Zawiera dużo skrobi i pozwoli nie tylko łatwiej rozpuścić ser, ale też uzyskać kremową konsystencję sosu. Do tego koniecznie delikatnie uprażony pieprz ziarnisty. Do roztarcia w moźrzierzu.

Zobacz też
Krewetki z sosem sojowym

Spaghetti cacio e pepe - przepis

Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe czyli makaron z serem i pieprzem. Bardzo prosty przepis jak zrobić spaghetti z pieprzem i serem pecorino romano.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron z serem i pieprzem, spaghetti cacio e pepe, spaghetti z serem i pieprzem
Liczba porcji: 2
Kalorie: 579kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g makaronu (najlepiej spaghetti tonnarelli lub bucatini, ale można też wykorzystać inne kształty)
  • 80-100 g sera pecorino romano (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 łyżki pieprzu ziarnistego (całe ziarna delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce, następnie roztłuczone w moździerzu)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Makaron gotuję „al dente” czyli lekko twardy. Zachowuję wodę po odcedzeniu.
  • Ser i większość pieprzu umieszczam w sporym garnku lub misce.
  • Stopniowo wlewam do sera i pieprzu wodę z gotowania makaronu, cienką strużką, delikatnie ubijając całość za pomocą widelca lub rózgi.
    Sos powinien nabrać najpierw konsystencji gęstej pasty, a potem rozrzedzić się do konsystencji sosu beszamelowego.
  • Mieszam sos z makaronem, przykrywam naczynie i wstrząsam intensywnie. W razie potrzeby dolewam dodatkową wodę z gotowania makaronu. 
    Proces mieszania może potrwać, ale warto zrobić to dokładnie, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  • Przekładam makaron z sosem na talerze, dekoruję pozostałym pieprzem i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Kalorie: 579kcal (29%) | Carbohydrates: 80g (27%) | Białko: 29g (58%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 8g (50%) | Cholesterol: 52mg (17%) | Sód: 607mg (26%) | Potas: 345mg (10%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 240IU (5%) | Wapń: 580mg (58%) | Żelazo: 2.3mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kilkanaście minut i obiad gotowy. Pachnące pięknie pieprzem, zanurzone w kremowym sosie spaghetti.

Spaghetti cacio e pepe - przepis
Spaghetti cacio e pepe – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszło Wam mieszanie sosu. Bardzo jestem ciekawa! Napiszcie, jak smakowało to proste danie i czy będziecie częściej przyrządzać!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

2 komentarze
  • A z jakim naszym żółtym serem można zrobić? Bo ja nie zamierzam kupować w smarkecie serów z Włoch.. Oto więc wyzwanie – zaadaptować przepisy do naszych produktów. mamy żółte serwy różne, twarde też ( albo można podsuszyć), mamy genialne wędzone .
    Moja wersja – kupić Morski ( twardy, słonawy) , podsuszyć w lodówce 2-3 dni ( osobiście zawsze mam w zapasie).. Zetrzeć na drobne wiórki. dalej – j.w. Można dodać ciut serka topionego. dla sosowatości..
    Co Ty na taką wersję?

    • Jestem za tym, żeby używać takich produktów, jak się lubi, jeśli odtworzenie oryginalnego smaku z Włoch nie jest priorytetem. Twardy, długodojrzewający ser o słonawym posmaku i na pewno też będzie dobrze. Można też podsuszyć, pewnie :). Ale serkom topionym mówię NIE, bo to są sery z niezbyt fajnymi tłuszczami w składzie – warto sprawdzić etykietę.

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom