fbpx
Czytasz właśnie
Brukselka smażona

Brukselka smażona

  • z orzechami, czosnkiem, miętą i miodem
  • doskonała do mięsa grillowanego, kotletów i ryb
  • do spróbowania dla tych, co nie przepadają za gotowaną w wodzie
Brukselka smażona

Brukselka smażona czyli kolejny pomysł na to warzywo, przez jednych uwielbiane, przez innych omijane szerokim łukiem. Była już wersja z piekarnika, a dziś brukselka z patelni. Przepis na brukselkę smażoną pokazywałam w mojej książce. To bardzo smaczna brukselka, którą najpierw blanszuje się w wodzie, a potem dosmaża na patelni. Z orzechami, żurawiną i innymi dodatkami, może przekona do siebie tych, którzy nie przepadają za typową, gotowaną wersją. Zobaczcie jak usmażyć brukselkę krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na dodatki do obiadu

Charakterystyczny zapach brukselki przełamany miętą. Delikatnie słodkawy posmak rodzynek lub żurawiny i miodu. A potem do tego chrupiące orzechy.

Przepis na brukselkę smażoną

W wersji wegańskiej wystarczy zastąpić masło klarowane olejem do smażenia, a zamiast modu wykorzystać np. syrop z agawy. Orzechy włoskie z powodzeniem możecie zastąpić blanszowanymi migdałami lub nerkowcami. Wybierzcie takie, które lubicie najbardziej.

Brukselka smażona

Brukselka smażona

Brukselka smażona z dodatkiem orzechów włoskich, czosnku i rodzynek lub żurawiny. Doskonała jako dodatek do ryby lub mięsa, a także samodzielne danie warzywne.
4.59 z 12 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: brukselka smażona
Liczba porcji: 8
Kalorie: 227kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg brukselek (umyte, od spodu nacięte „na krzyż”)
  • ½ szklanki orzechów włoskich (uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • ½ szklanki rodzynek lub żurawiny (opcjonalnie)
  • 1 łyżka miodu (można zastąpić syropem z agawy)
  • 6 łyżek masła klarowanego (można zastąpić oliwą extra vergine)
  • 1 cytryna (wyciśnięty sok)
  • świeża mięta lub tymianek (posiekane)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Masło klarowane – przepis

Jak zrobić

  • Orzechy wkładam do dużej miski, polewam miodem i 1 łyżką stopionego masła. Potrząsam, żeby dokładnie rozprowadzić składniki.
  • Brukselki gotuję przez 5 minut na parze. Osuszam na sitku.
  • Rozgrzewam na patelni pozostałe masło i delikatnie karmelizuję brukselki na średnim ogniu.
  • Dodaję czosnek i rodzynki, zmniejszam ogień. Po 1 minucie doprawiam solą i pieprzem, dosypuję zioła i skrapiam sokiem z cytryny.
  • Przekładam całość do miski z orzechami. Dokładnie mieszam.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 227kcal (11%) | Carbohydrates: 19g (6%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 28mg (9%) | Sód: 51mg (2%) | Potas: 537mg (15%) | Fiber: 6g (25%) | Cukier: 8g (9%) | Witamina A: 945IU (19%) | Witamina C: 113.4mg (137%) | Wapń: 63mg (6%) | Żelazo: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można ją podać jako dodatek do kotletów lub grillowanego mięsa. Świetnie sprawdzi się w połączeniu z pieczoną lub smażoną rybą o delikatnym smaku. Ale jeśli macie ochotę, można ją podać nawet jako ciepłą przekąskę. Z pewnością znajdziecie swoje ulubione połączenia smakowe!

Brukselka smażona przepis

Są bardzo proste do przygotowania. Przed smażeniem trzeba ugotować je krótko na parze. Dzięki temu potem podczas smażenia środek nie pozostanie surowy. Równomiernie nabiorą miękkości, a dzięki dodatkowi tłuszczu nabiorą przyjemnego smaku. Postawcie na masło klarowane lub olej dobrej jakości!

Bardzo jestem ciekawa, czy wykorzystacie ten przepis jak usmażyć brukselkę. A może dodacie do niej coś innego niż orzechy, rodzynki i żurawina? Napiszcie koniecznie w komentarzach jak zrobić brukselkę smażoną Waszym sposobem!

Zobacz komentarze (1)
  • Oj jak dawno nie robiłam sobie brukselki, którą zwykle gotuję niż smażę, ale ta wygląda tutaj przepysznie. Jest tutaj bardzo ciekawe zestawienie – żurawina, brukselka i orzechy, ale brzmi dobrze 🙂

4.59 from 12 votes (12 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom