Od czasu do czasu, dla urozmaicenia, jajecznica z serem pojawiała się w moim rodzinnym domu na sobotnie śniadanie. Najczęściej lądował w niej dość mocno podsuszony ser żółty, którego nikt nie chciał sobie nałożyć na kanapkę. Trudno się dziwić, skoro ciężko było go pokroić, a suche, twarde brzegi nie należą do tego, co dzieci lubią najbardziej ;). Za to po podsmażeniu sprawdzał się doskonale! Można wykorzystać dowolny ser, nawet biały twaróg. Zobaczcie jak zrobić jajecznicę z serem krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania
Jajecznica z serem swoją konsystencję zawdzięcza konkretnym rodzajom serów. Niektóre będą się całkowicie roztapiać, dzięki czemu całość stanie się bardziej kremowa. Inne, pokrojone w większe kawałki, rozpuszczą się częściowo i ich kawałki „pociągną” się po zmieszaniu ze ściętymi jajkami. Im bardziej mocny w smaku ser, tym bardziej nietypowa jajecznica z serem. Jako dodatki można dołożyć zioła czy pomidory, a nawet oliwki, kapary… U mnie jednak będzie tylko cebula.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4-5 jajek (najlepsze będą jajka wiejskie, ściółkowe lub z wolnego wybiegu)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 20-40 g sera (dowolny ser biały lub żółty, a nawet pleśniowy; pokrojony w nieduże kawałki lub starty na tarce o grubych oczkach, w zależności od rodzaju sera)
- 30 g masła
- sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Na stopionym maśle, na małym ogniu, szklę cebulę.
- Do cebuli wbijam ser i czekam, aż zacznie się rozpuszczać. Wbijam jajka i na średnim ogniu lekko je ścinam, nie mieszając.
- Ściętym jajkom przekłuwam żółtka i zaczynam powoli mieszać (w jajecznicy powinny być widoczne żółte i białe kolory).
- Zmniejszam ogień i doprowadzam jajecznicę do pożądanej konsystencji: wilgotnej lub suchej. Warto pamiętać, że jajka w jajecznicy ścinają się jeszcze przez chwilę nawet po zdjęciu z patelni i położeniu na talerz.
- Jajecznicę przekładam na talerze i dekoruję świeżą bazylią.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy ser w jajecznicy przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jaki wykorzystaliście. Napiszcie też, czy zdecydowaliście się na więcej dodatków i jak smakowała całość!
Jajecznica z serem czy boczkiem to doskonała opcja na śniadanie. Obecnie coraz więcej osób odchodzi od posiłków węglowodanowych na rzecz śniadań białkowo – tłuszczowych. To rozwiązanie doskonałe dla cukrzyków czy cierpiących na insulinooporność, ale także odchudzających się czy po prostu dbających o zdrowie. Wbrew pozorom – po takim posiłku nie zabraknie nam energii, a sytość towarzyszyć będzie przez długi czas.