Wariacja na temat klasyki czyli pancakes czekoladowe. Puszyste, miękkie, wysokie. Proponuję polać je pyszną polewą z czekolady i udekorować dowolnymi owocami.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka mąki (pszenna typ 450-550 (najładniej wyrosną i będą miękkie, razowa lub orkiszowa, typ 630-850 (niższy indeks glikemiczny); można zastąpić mieszanką bezglutenową); odsypane 2 łyżki)
- 2 łyżki gorzkiego kakao (dosypane zamiast odsypanej mąki)
- 1-2 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy (ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii; można też zastąpić syropem z agawy))
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 1 szklanka maślanki (można zastąpić mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, kefirem lub jogurtem naturalnym)
- 2 łyżki oleju (lub stopionego masła)
- 1 jajko (duże)
- tłuszcz do smażenia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Pancakes czekoladowe bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
- Pancakes czekoladowe bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
- Pancakes czekoladowe bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne
- Pancakes czekoladowe bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
- Pancakes czekoladowe wegańskie - można przygotować tak jak pancakes bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym.
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mokre rozkłócam w misce za pomocą trzepaczki lub widelca, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza, dzięki któremu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
- Dodaję składniki suche i mieszam całość do ich połączenia (nie za mocno i nie za długo!). Odstawiam ciasto na ok. 10-15 minut, żeby uaktywnił się proszek do pieczenia.
- Rozgrzewam patelnię, smarując jej powierzchnię równomiernie tłuszczem, np. za pomocą papierowego ręcznika lub papieru do pieczenia.
- Smażę po 1-2 minuty z obu stron naleśniki (po 2-3 łyżki ciasta na 1 naleśnik). Naleśnik jest gotowy do obrócenia, kiedy góra ciasta jest delikatnie ścięta, a na powierzchni widać bąbelki.Najwygodniej obracać naleśniki bardzo cienką łopatką.
- Usmażone naleśniki przekładam do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C lub miski z przykryciem.
- Gotowe naleśniki można przełożyć masłem i polać syropem klonowym lub polewą z gorzkiej czekolady.