fbpx
Czytasz właśnie
Kotlety z buraków

Kotlety z buraków

Kotlety z buraków

Wiele stworzono pomysłów na zamienniki mięsa, ale kotlety z buraków to jeden z lepszych wynalazków! Mają piękny, głęboki kolor i charakterystyczny smak. W połączeniu z kaszą gryczaną i słonecznikiem burak to bogactwo witamin i minerałów. Dlatego jeśli jeść wegańskie, to kotlety z burakiem w pierwszej kolejności! Zobaczcie jak zrobić kotlety buraczane krok po kroku.

Kotlety z buraków

Kotlety z buraków

Doskonałe wegańskie kotlety z buraków i kaszy gryczanej bez jajek i bez mleka, za to z cebulą, czosnkiem, marchewką i słonecznikiem i natką pietruszki. Doprawione chili lub słodką papryką, więc można regulować ich ostrość według własnych upodobań.
4.60 z 50 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 1 godzina
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: kotlety z buraków i kaszy gryczanej
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 78kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 450 g buraków (3 duże buraki)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (biała, niepalona)
  • 1 duża cebula (posiekana)
  • 1 marchewka (opcjonalnie; utarta na tarce o drobnych oczkach)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki nasion słonecznika (delikatnie uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • ½ pęczka natki pietruszki (opcjonalnie; posiekana; można zastąpić listkami mięty lub świeżym tymiankiem)
  • 1 jajko (można zastąpić 1 łyżką zmielonego lnu złocistego zalanego 2 łyżkami wrzątku, które po wymieszaniu i odstawieniu utworzą zżelowaną mieszankę)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku (lub ¼ łyżeczki chili)
  • ½ łyżeczki soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Koktajl z truskawek

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na temperaturę 180 °C (góra+dół).
  • Buraki obieram, kroję w grubą kostkę i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiam 1 łyżką oleju, obtaczam w nim dokładnie buraczane kostki.
  • Piekę przez 30 minut, następnie studzę.
  • Miksuję buraki w blenderze na niskich obrotach lub przepuszczam przez maszynkę o dużych oczkach (do uzyskania grudkowatej mieszanki).
  • Mieszam buraki w dużej misce z pozostałymi składnikami. W razie potrzeby dodaję więcej mąki ziemniaczanej, żeby masa dała się formować w kotlety.
  • Moczę dłonie w zimnej wodzie i formuję kotlety o grubości około 1,5-2 cm i średnicy ok. 6-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekę w temperaturze 180 °C (góra+dół), po 15 minut z każdej strony.
  • Serwuję kotlety z buraka na ciepło lub zimno. Można przechowywać je przez kilka dni w lodówce lub zamrozić.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (o średnicy 6 cm) | Kalorie: 78kcal (4%) | Carbohydrates: 9g (3%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 3g (5%) | Cholesterol: 13mg (4%) | Sód: 138mg (6%) | Potas: 210mg (6%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 1105IU (22%) | Witamina C: 7.2mg (9%) | Wapń: 19mg (2%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (1)
  • Porszę o poprawienie sobie kalkulatora PRZELICZNIK OBJĘTOŚCI
    1 litr to NIE jest 3,79 galona bo to 1 galon = 3,79 litra,
    a
    1 litr = 0,264172052 galona

    Poza tym nie można pszeliczać liczb po przecinku.

4.60 from 50 votes (49 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom