Próbowałam ich z różnymi dodatkami, ale śledzie z ananasem zaskoczyły mnie swoim smakiem. Delikatnie korzenne, w lekkim jogurtowym sosie bez majonezu, śledzie z ananasem, a opcjonalnie również z rodzynkami. Obowiązkowo z blanszowaną cebulą. Najlepsze wychodzą przygotowane wcześniej w octowej zalewie z olejem na wierzchu. Zobaczcie jak zrobić śledzia z ananasem krok po kroku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g śledzi (z solanki (wypłukane i wymoczone przez parę godzin w mleku lub wodzie) albo z zalewy octowej; pokrojone w paski o szerokości ok. 2 cm)
- 3 plastry ananasa (obrany; pokrojony w kostkę)
- 2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
- 1 cebula (mała; drobno posiekana; można wykorzystać też cebulę z zalewy ze śledzi)
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie; bardzo drobno posiekany; można zastąpić ½ łyżeczki startego świeżego imbiru)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka soku z limonki (opcjonalnie)
- 2 łyżki natki pietruszki (opcjonalnie; posiekana; można zastąpić świeżą kolendrą lub miętą)
- 1 łyżka oleju (o łagodnym smaku)
- ½ łyżeczki curry (delikatnie uprażona na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce; dzięki lekkiemu uprażeniu wydobędzie się smak przypraw)
- ½ łyżeczki nasion kolendry (opcjonalnie; delikatnie uprażona na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce; dzięki lekkiemu uprażeniu wydobędzie się smak przyprawy)
- 2 szczypty pieprzu
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Dojrzały ananas - jak wybrać
- Śledzie w zalewie octowej - przepis
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Wszystkie składniki oprócz świeżych ziół mieszam w miseczce i odstawiam na ok. 30 minut do lodówki, żeby smaki się „przegryzły”.
- Serwuję udekorowane natką/kolendrą/miętą.