fbpx
Czytasz właśnie
Śledzie korzenne

Śledzie korzenne

Śledzie korzenne

Trudno było mi sobie wyobrazić śledzie korzenne, tzw. śledzie piernikowe. Podane z odrobiną miodu oraz korzennych, aromatycznych przypraw: cynamonu, anyżu, kardamonu, goździków, kolendry i gałki muszkatołowej oraz pieprzu. Do tego obowiązkowo odrobina cebulki, którą można przygotować w zalewie razem ze śledziami, pokroić drobno surową lub skarmelizować na patelni. Cudowny smak, choć może pod względem dekoracyjnym nie mają zbyt dużego potencjału. Ale gdyby ułożyć je na półmisku z kolorowymi dodatkami, to już zupełnie co innego!

Śledzie korzenne

Śledzie korzenne

Śledzie korzenne czyli pyszne śledziki z miodem, sokiem z pomarańczy, olejem oraz korzennymi przyprawami: imbirem, cynamonem, kolendrą, gałką muszkatołową, anyżem i pieprzem oraz kuminem i kardamonem. Znane też jako śledzie piernikowe.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Razem: 5 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie korzenne
Liczba porcji: 4
Kalorie: 297kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g śledzi (wypłukane i wymoczone przez parę godzin w mleku lub wodzie) albo z zalewy octowej); pokrojone w paski o szerokości ok. 2 cm)
  • 1 cebula (mała; pokrojona drobno lub w piórka; można wykorzystać też cebulę z zalewy ze śledzi)
  • 2 łyżki oleju
  • ¼ pomarańczy (tylko wyciśnięty sok; można zastąpić sokiem z ½ cytryny lub limonki)
  • 1 łyżka miodu (można zastąpić syropem z agawy)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ kolendry (roztłuczona w moździerzu)
  • ¼ łyżeczki kminku rzymskiego (zmielony)
  • ¼ łyżeczki kardamonu (zmielony)
  • ¼ łyżeczki imbiru (sproszkowany lub świeży, starty na tarce o drobnych oczkach)
  • ¼ łyżeczki anyżu (opcjonalnie; zmielony)
  • 2 goździki (roztłuczone w moździerzu)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki pieprzu (roztłuczony w moździerzu)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie suche przyprawy delikatnie prażę na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce.
  • Mieszam wszystkie składniki w miseczce i odstawiam na 30 minut do lodówki.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 297kcal (15%) | Carbohydrates: 9g (3%) | Białko: 23g (46%) | Fat: 18g (28%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 75mg (25%) | Sód: 125mg (5%) | Potas: 471mg (13%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 145IU (3%) | Witamina C: 9.6mg (12%) | Wapń: 89mg (9%) | Żelazo: 1.6mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom